Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogledajte analizu

U čemu je bolja Francuska, a u čemu Hrvatska? Francuzi imaju mladog dragulja, ali Modrić je poseban

Hrvatska i Francuska susreću se u finalu Svjetskog prvenstva. Statistički, Hrvatska je po nekoliko faktora dosad bila bolja momčad na Mundijalu.

Milan Stjelja (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Veliko finale ruskog Mundijala između Hrvatske i Francuske u fokusu je cijele svjetske javnosti.

Bit će to ogled najvrjednije svjetske reprezentacije čija je ukupna vrijednost veća čak i od milijarde eura. Naši Vatreni su po tom pitanju na 10. mjestu, s tržišnom vrijednošću od 364 milijuna eura.

A neće nikoga iznenaditi kada u tom kontekstu kažemo da je Kylian Mbappe, kao najvrjedniji francuski pojedinac procijenjen na 120 milijun eura, znatno skuplji od našeg najvrjednijeg igrača, Ivana Rakitića, koji je sa 50 milijuna eura 63. igrač svijeta. Ali, evo ipak kudikamo konkretnijih podataka o učinku na samom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska je u Rusiji postigla 12 golova i prosječno imala 54 posto vremena loptu u svom posjedu, dok su francuske brojke ispod ovih naših! Postigli su dva pogotka manje, većinu ne iz igre već iz prekida, a pri tome su imali nešto manji posjed lopte.

Hoće li Hrvatska postati svjetski prvak u nogometu?

Ukupno glasova:

A uz to, s obzirom na šampionski stav koji tako očito imaju vatreni, nije na odmet spomenuti da Vatreni u svojim redovima imaju četiri osvajača Lige prvaka: Modrića, Kovačića, Rakitića i Mandžukića, a Francuzi samo jednog: Lukinog i Mateovog suigrača iz Reala, braniča Rafaela Varanea. I taj segment definitivno igra veliku ulogu.

Modrić ili Mbappe?

Najveće uloge na terenu pripadaju Kylianu Mbappeu i Luki Modriću, dvojici koji su najizgledniji kandidati za osvajanje titule najboljeg igrača. A evo i nekoliko najzanimljivijih statističkih detalja oko njih. Mbappe je, kao drugi najmlađi igrač prvenstva, do sada postigao tri pogotka, ali nema nijednu asistenciju.

Ali je zato najbolji dribler prvenstva s 52 uspješna prodora, dok je po broju osvojenih duela u TOP 10, točnije deveti!

Naš sjajni Luka ima pogodak manje, ali zato ima jednu ubilježenu asistenciju. Ali ono što ga, po mišljenju cijele Hrvatske, gura ispred svih ostalih su ove brojke: Luka je po broju dodavanja 3. igrač cijelog ruskog Mundijala. Ubilježio ih je 412, a više od njega imaju samo majstori španjolske tika-take, kolege iz Reala, Isco i Ramos.

Nadalje, Modrić je 4. igrač turnira po broju kreiranih šansi za suigrače. Trippier i De Bruyne ih imaju samo jednu više, dok je Neymar odmaglio naprijed s 23 šanse koje je otvorio suigračima.

A dobro je poznato da naš kapetan itekako puno radi i u obrani, pa je s 48 oduzetih lopti, četvrti najučinkovitiji igrač i u tom važnom segmentu.

I zbog svega toga, za nas sigurno - ali i za brojne svjetske medije - nema nikakve dvojbe tko je i prije nedjeljnog finala zaslužio biti proglašen najboljim igračem prvenstva. Luka je naše čisto zlato, baš kao što su zlatni i njegovi suigrači. Za nas su već sada prvaci svijeta, ali neka to službeno potvrde i preksutra u Moskvi.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider