Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
priča iz rusije

Ladoga – jezero koje je spasilo Sankt-Peterburg potpune tragedije

Reporter Dnevnika Nove TV Saša Lugonjić posjetio je jezero Ladoga.

Saša Lugonjić na jezeru Ladoga

Argentina i Nigerija posljednju utakmicu u skupini odigrat će u utorak u Sankt-Peterburgu, gradu čija je burna povijest najtragičnije stranice pisala u 2. svjetskom ratu, a od potpune tragedije spasilo ga je jedno jezero.

Ladoga je najveće slatkovodno jezero u Europi. Maksimalne dužine 219, a širine 138 kilometara. No više od svega ovo je mitsko mjesto ruske povijesti i 2. svjetskog rata.

"Tijekom gotovo trogodišnje opsade korištena je za dostavu namirnica i da se bolesni i ranjeni građani izvuku iz Lenjingrada. Bila je to u doslovnom smislu cesta života'', kaže nam Maks, stanovnik Sankt-Peterburga.

Jedina ruta opskrbe Lenjingrada tijekom opsade bila je preko Ladoge. Zimi su kamioni preko zaleđenog jezera prevozili hranu i municiju, a istim je putem iz grada izašlo više od milijun ljudi.

''To je odredilo stvari, bilo je vrlo važno. Bez ovog jezera Lenjingrad se ne bi odupro opsadi njemačkih snaga'', kaže jedna švicarski turist kojeg smo sreli.

Na južnom dijelu Ladoge kod grada Šliselburga tvrđava je Orešek, građevina iz 14. stoljeća čija je herojska obrana pokvarila planove Nijemaca o slomu Lenjingrada.

''Ovo je bila ključna točka u opsadi Lenjingrada. Ova tvrđava spriječila je njemačke snage u potpunoj blokadi Lenjingrada i ostavila otvoren put za cestu života'', objašnjava Maks.

Opsada tvrđave Orešek trajala je 500 dana, a iako su je Nijemci u tom periodu zasuli s čak 50 tisuća granata, nisu je uspjeli osvojiti. Obrana tog mjesta odigrala je krucijalnu ulogu u obrani tadašnjeg Lenjingrada.

Vojnici koji su branili tvrđavu uspjeli su nanijeti teške gubitke nacistima, a u siječnju 1943. sudjelovali su u proboju blokade grada. Nijemci su tada potisnuti osam kilometara od obale, a u kratkom vremenu izgrađena je cestovna i željeznička veza koja je kroz taj uski koridor Lenjingrad povezala s unutrašnjosti zemlje.

''Čitao sam o tome. 500 dana!? A Lenjingrad je bio 900 dana. Ali 500 dana uz ovdašnje zime je stravično. Znam priče o tome kakav je bio život u Lenjingradu za vrijeme zime. Ljudi su čak održavali koncerte, svirali po toj hladnoći. Ja sviram violinu, pa mogu zamisliti kako im je bilo'', čudi se Reno, turist iz Švicarske.

Opsada Lenjingrada u potpunosti je prekinuta u siječnju 1944. Tijekom nje umrlo je više od milijun ljudi, većina od gladi. Oni koji su spašeni za to mogu zahvaliti cesti života preko Ladoge.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider