Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ponajbolji u europi

Poznat sudac polufinala: Englezi ga razapeli nakon Modrićeve simultanke, ali pamte ga i po dobrom

Često je isključivao engleske igrače, ali s njim generalno imaju dobra iskustva.

Cakir isključuje Nanija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

FIFA je odredila sudačku postavu koja će dijeliti pravdu u polufinalnoj utakmici Hrvatske i Engleske. Glavni sudac bit će Turčin Cuneyt Cakir, pomoćnici će biti sunarodnjaci Bahattin Duran i Tarik Ongun, dok će četvrti sudac biti Nizozemac Bjorn Kuipers.

Hrvatskoj je Cakir sudio samo jednom i to prije četiri godina kada su Vatreni na Maksimiru pobijedili Srbiju 2:0 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Sudio je i Dinamu u kvalifikacijama Lige prvaka protiv Maribora u sezoni 2011./2012. u kojoj su Modri slavili 2:1.

Englezi imaju dugu povijest s turskim djeliteljem pravde. Ili nepravde, ako pitate navijače Manchester Uniteda nakon utakmice Lige prvaka protiv Real Madrida 2013. godine.

Bila je to utakmica koju je fantastičnim dalekometnim udarcem prelomio Luka Modrić. Hrvatski veznjak tada je još bio daleko od statusa nezamjenjivog motora madridskog velikana; bila je to njegova prva sezona u Realu, u kojoj su ga navijači čak proglasili najgorim pojačanjem sezone.

Modrić je u toj utakmici osmine finala ušao s klupe pri vodstvu Uniteda 1:0. Sjajnim pogotkom, sličnim onome protiv Argentine u Rusiji, donio je izjednačenje i do kraja bio ponajbolji igrač Reala, koji je pobijedio 2:1 i prošao dalje. Ova je utakmica po mnogima bila prijelomni trenutak u madridskoj karijeri Luke Modrića.

Tko će vidjeti finale, Hrvatska ili Engleska?

Ukupno glasova:

No Englezi se nakon utakmice nisu bavili simultankom hrvatskog veznjaka. U fokusu je bio sudac Cakir, koji se našao na žestokom udaru engleskih medija zbog dvojbenog izravnog crvenog kartona Naniju u 56. minuti utakmice.

Na žestokom udaru kritika Cakir se našao i ove sezone zbog suđenja u polufinalnoj utakmici Lige prvaka između Reala i Bayerna (2:2).

Englezi su izvukli da je Cakir tri puta isključivao njihove igrače – Garyja Cahila i Johna Terryja u klupskim ogledima te Stevena Gerrarda protiv Ukrajine 2012. godine.

Međutim engleska reprezentacija generalno ima pozitivna iskustva s Cakirom. Sudio im je pet puta i nikada nisu izgubili: pobijedili su Škotsku, Švicarsku i Andoru, a remizirali protiv Gane i Ukrajine. Zbog toga Daily Mirror donosi naslov: ''Sudit će Cakir – dobar znak za Tri lava''.

Cakir je dosad na prvenstvu sudio samo dvije utakmice i to obje u prvoj fazi natjecanja. Vodio je dvoboj između Maroka i Irana (0:1) te Nigerije i Argentine (1:2).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider