Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barca ili Real?

'Znanstvenici' već znaju nove prvake liga 'petice'

Prvaci pet najjačih europskih nogometnih liga na kraju započete sezone bit će...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Statistički model o kojem je riječ kombinira znanstvenu metodologiju istraživanja s bazom stručnih podataka u vlasništvu RunningBalla, organizacije koja prikuplja i strukturira mnogobrojne detalje nogometne igre.

Spomenuti model ne bazira se na povijesnim uspjesima klubova, što u CIES-u smatraju nedostojnom metodom statističkog izračuna. Oni svoj baziraju na inovativnom, biografskom parametru.

I ovogodišnji CIES-ov znanstveni statistički model strukturiran je oko triju osi: prakse, međunarodnih nastupa i stabilnosti.

Praktični element bazira se na broju utakmica koji je svaki nogometaš odigrao za svoj klub u pet posljednjih godina, međunarodno iskustvo sadrži postotak nastupa igrača za nacionalnu momčad tijekom protekle godine, dok stabilnost podrazumijeva prosječno zadržavanje igrača u njihovu aktualnom klubu, s tim da se konstanta najviše vrednuje kod obrambenih igrača i veznjaka.

Pretpostavka da bi Chelsea trebao nadmašiti Manchester United, Barcelona Real, Inter Milan, Bayern Borussiju i PSG ostale francuske rivale posebno dobiva na težini činjenicom da su CIES-ovi statističari prošle sezone predvidjeli točno tri (Manchester United, Barcelona i Lille) od pet prvaka najjačih europskih liga. Njihov talijanski izbor (Inter) završio je Seriju A na drugom, a njemački (Bayern) Bundesligu na trećem mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider