Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Liverpool napokon dobio novog vlasnika!

Trakavica o prodaji Liverpoola napokon je okončana. Američka kompanija New England Sports Ventures (NESV) postala je u petak novi vlasnik slavnog kluba s Anfielda…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Američka tvrtka, na čelu s Johnom Henryjem, okončala je preuzimanje kluba vrijedno 300 milijuna funti samo nekoliko minuta prije zadnjeg roka koji je postavio Royal Bank of Scotland (RBS), najveći vjerovnik kluba. Novi vlasnik sanirao je sve dugove bivših vlasnika prema RBS-u koje su vukli sada već bivši suvlasnici, Amerikanci Tom Hicks i George Gillett.

Podsjetimo u najkraćim crtama na zavrzlamu o kupoprodajnom procesu koja se protezala u nekoliko zadnjih dana, nakon što je Visoki sud u Londonu isprva odbio primjedbu Hicksa i Gillettea o štetnom procesu prodaje koji vodi aktualna krizna uprava, koju su sami postavili pod patronatom RBS-a kao najvećeg vjerovnika kluba. Teksaški je visoki sud zatim prihvatio obrazloženje Hicksa i Gillettea blokiravši prodaju, što je u ponovljenom postupku Londonski visoki sud proglasio nevažećim.

Prodaja novim vlasnicima je ostvarena nakon gorke i dugotrajne pravne bitke koja se vodila s obje strane Atlantika. Trakavica, ipak, nije gotova. Hicks i Gillet, dva najomraženija imena među velikom većinom navijača Liverpoola, najavili su da će tražiti odštetu zbog ''nelegalne prodaje kluba'' u iznosu od 1.6 milijardi američkih dolara!

'Došli smo ovdje pobijediti i učinit ćemo sve što je potrebno. U ime cijele tvrtke NESV, želim izraziti kako smo iznimno ponosni što smo potvrđeni kao novi vlasnici Liverpoola. Naš prvi cilj kao upravitelja ovog kluba jest da mu vratimo veličinu po kojoj je poznat na terenu i izvan terena, i to na duže staze. Mi imamo povijest pobjeđivanja, te želimo poručiti navijačima Liverpoola da taj pristup i mentalitet pobjednika želimo prenijeti i na ovaj veliki klub', rekao je John Henry u prvom obraćanju kao novi vlasnik Liverpoola.

Predsjednik Liverpoola Martin Broughton dodao je:

'Oduševljeni smo što smo bili u mogućnosti uspješno zaključiti proces prodaje koji je bio temeljit i opsežan. Uprava kluba odlučila je prihvatiti ponudu NESV-a, jer je ona na najbolji način zadovoljavala kriterije koje smo postavili pred nove vlasnike. NESV je kupio Liverpool kako bi ga postavio na čvrste i stabilne noge na financijskom planu. Sklopili smo dobar posao koji s nas napokon skida pritisak s kojim smo se nosili u zadnje vrijeme, pritisak financijskih dugovanja. Sklapanje ove suradnje i ovog posla bi svim zaposlenicima, članovima uprave i stručnog stožera, igračima i navijačima Liverpoola trebao uliti veliko povjerenje za dobru budućnost našeg kluba', kaže Broughton.

No, vodeći ljudi kluba će, po svemu sudeći, i dalje voditi pravnu bitku u sagi koja je zasjenila čak i iznimno loš početak sezone na rezultatskom planu peterostrukog prvaka Europe. Odvjetnici dosadašnjih vlasnika Hicksa i Gilletta najavili su da će se ''sa svim raspoloživim legalnim sredstvima'' boriti za naknadu štete u iznosu od jedne milijarde funta zbog ''nelegalne prodaje i izvanredne prijevare'', kako su okarakterizirali cijeli slučaj.

'Ovakav rasplet ne samo da obezvrjeđuje klub, već će rezultirati i dugoročnom nesigurnošću za sve igrače, navijače i svakoga tko voli ovaj sport', nagovijestio je Steve Stodghill, teksaški odvjetnik donedavnih vlasnika.

On je u priopćenju naveo kako su Hicks i Gillett bili spremi podmiriti nepodmireni dug Royal Bank of Scotland, ali je njihov pokušaj bio odbijen. Glasnogovornik banke nije bio dostupan za komentar…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider