Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Zavjera i izdaja prijete uništenju Barce: Messija smiruju milijunima

'Slučaj Neymar' sugerira da je na Camp Nouu u punom jeku rat frakcija za prijestolje Barcelone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

'Igra prijestolja', epska priča o dvoličnosti, izdaji, zavjerama, intrigama, malverzacijama i ostalim klasičnim dvorskim igrama, komotno je mogla biti snimljena na Camp Nou, glavnom dvoru malenog ali iznimno bogatog 'katalonskog kraljevstva' kojeg izjedaju zavist i ljubomora te mu prijeti samouništenje.

Madridski mediji likuju zbog 'slučaja Nemar' koji je pokazuje da je nešto trulo u Barceloni i da bi je moglo do kosti pojesti, ali ne slavi se samo u Madridu.

U trenutku dok je Sandro Rosell podnosio ostavku na mjesto predsjednika Barcelone, nedaleko od Camp Noua otvarali su se najskuplji francuski šampanjci. Joan Laporta burno je proslavio abdikaciju svojeg negdašnjeg prijatelja i nasljednika na mjestu predsjednika katalonske svetinje. Sa svojom svitom slavio je u elitnom restoranu smještenom na Placa de Francesc Maciju, trgu koji je dobio ime po katalonskom političaru koji je proglasio kratkotrajnu Katalonsku Republiku početkom 30-tih godina prošlog stoljeća. Simbolika zacijelo nije slučajna. Laporta je osvjedočeni borac za samostalnost Katalonije koji osamdesetak godina kasnije želi dovršiti ono što je Macia započeo.

Barcelona – više od kluba

Nogometni klub Barcelona desetljećima je bio jedan od čuvara katalonskog nacionalnog identiteta. FC Barcelona i Katalonija u neraskidivoj su vezi. Slogan 'više od kluba' dovoljno govori. Onaj tko je na čelu Barcelone na ovaj ili onaj način sudjeluje u političkim procesima u Kataloniji. Nije slučajno što je Laporta u visoku politiku otišao preko predsjedničke fotelje Barcelone. Uspješnim vođenjem Barcelone, koja je u njegova dva mandata polučila najveće uspjehe u povijesti, izgradio je imidž pobjednika i zadobio popularnost u narodu, no planove da se vine na sami vrh katalonske političke hijerarhije pokvario mu je upravo Rosell.

Laporta vjerojatno nije očekivao da će mu bivši najbliži suradnik 'zabiti nož u leđa' optuživši ga za loše upravljanje klubom i financijske dubioze, ali i iza preveliko miješanje politike u poslove sportskog kluba. Rosell je tvrdio da će se on kao predsjednik Barcelone distancirati od politike i posvetiti se isključivo vođenju kluba. Laporta i zagovornici katalonske nezavisnosti odgovarali su mu da ne može ignorirati povijesnu ulogu predsjednika Barcelone koji ne može biti imun na događanja u katalonskom društvu. To je politički aspekt Rosellova i Laportina sukoba koji se zrcali kroz slične podijele u cijelom katalonskom društvu, u kojem ideja nezavisnosti ipak dominira, pokazuju sve ankete, u odnosu na pristaše unije, a što bi trebao pokazati i predstojeći referendum o neovisnosti.

Laportina osveta Rosellu

Nakon odlaska s mjesta predsjednika, kroz medije su se počele provlačiti priče o Laportinoj pronevjeri novca i raznim financijskim malverzacijama. Ništa od toga nikada nije dokazano, iako je činjenica da je Laporta ostavio Barcu u velikim dugovima. Međutim, to nije ništa novo, jer Barca je oduvijek u dugovima, baš poput njezina najveća rivala Real Madrida. Uglavnom, Laporti nije trebalo crtati tko je 'pustio priču'. Otvoreno je objavio rat Rosellu s kojim se prvi put razišao još 2005. kod jedne u nizu institucionalnih kriza na Camp Nouu. Tada je Rosell dao ostavku na mjesto potpredsjednika.

Laporta se najavio da će srušiti Rosella i ponovno se vratiti na čelo Barcelone. Stoga nije teško zaključiti zašto mnogi analitičari u Španjolskoj misle kako je baš Laporta „nasapunao dasku“ Rosellu. Spekulira se kako je Laportina frakcija iskoristila „slučaj Neymar“ kako bi se osvetila Rosellu i zbacila ga s trona. Simptomatično je da je Rosella tužio član Barcelone Jordi Cases optuživši ga za pronevjeru. Dakle, radi se o udaru iznutra, što sugerira da je rat frakcija na Camp Nou u punom jeku.
Kako god, očito je da tu ima svega pomalo kao u pravoj sapunici, od politike, novca i općenito borbe za moć i prestiž do osobnih razloga. Rosell nije zaratio samo s Laportom. Ušao je u sukob s Barcinom ikonom Johanom Cruyffom, koji se zarekao da neće kročiti na Camp Nou dok je Rosell predsjednik Barcelone. Nije se u ljubavi rastao ni s Pepeom Guardiolom, za kojeg se vjeruje da je otišao s klupe Barcelone zbog neslaganja s Rosellom.

Guardiola bez komentara

'Bez komentara', kratko je Guardiola odgovorio na pitanje novinara o Rosellovoj abdikaciji nakon Bayernove utakmice s Borussijom M'gladbach u nastavku sezone Bundeslige. Guardiola nije javno likovao, ali nitko u Španjolskoj ne dvoji kako je sa širokim osmijehom dočekao Rosellov pad. Rosell je potjerao s Camp Noua mnoge visokopozicionirane osobe iz Laportine administracije. Vjerovao je da je dobro 'pomeo' Laportin kadar, ali stvorio je previše utjecajnih neprijatelja koji su strpljivo čekali da napravi pogrešan korak. Za Rosellom se dimi se na mnogim adresama. Problema sa sudskim organima ima i u Brazilu gdje ga optužuju za utaju poreza.



Rosell je fizički otišao s Camp Noua, ali ostao je njegov kadar. Mnogi su uvjereni kako će pokušati iz sjene upravljati klubom preko svojeg nasljednika i dojučerašnjeg najbližeg suradnika Josepa Marije Bartomeua. Povijest nam govori da takvo što teško prolazi. Kad novi jahač učvrsti uzde, poslovično se prvo riješi onog tko mu je pomogao da se uspne na konja. To se pravilo u nekoliko navrata potvrdilo i u hrvatskoj kaljuži društveno-političkih odnosa. Ni u Španjolskoj, a ni ostatku Europe nije ništa drugačije, što nam ne može biti neka utjeha.

Messi postaje najplaćeniji nogometaš na svijetu

Ključno je pitanje hoće li cijela afera imati dalekosežnije posljedice na cijeli klub i rezultate prve momčadi? Nervoza, nemir pa i panika mogu se lako iščitati iz reakcija čelnika Barcelone. Prvi potez novog predsjednika bio je spuštanje u svlačionicu kako bi opipao bilo igrača. Preko katalonskih medija poručio je da nema nikakvih problema te je odmah potom najavio kako će Messi uskoro postati najbolje plaćeni nogometaš na svijetu. Čim s Camp Noua odašilju takve poruke, a da ih nitko ništa nije pitao, znači da strah postoji.

Messi i društvo očito nisu bili upoznati u sve detalje Neymarova transfera i ugovora prema kojem su Brazilac i njegov otac zaradili i zarađuju mnoge više nego što su čelnici Barcelone isprva javno govorili. Ljubomora i zavist ljudske su osobine koje mogu uništiti i najbolja prijateljstva, a kamoli odnose među poslovično taštim nogometnim zvijezdama, od kojih, kako netko reče, nema 'pokvarenije robe'. Messija će smiriti novim povećanjem plaće, no što će reći ostali?



Vidjet ćemo kako će se rasplesti cijela priča oko Rosella i 'slučaja Neymar', ali možemo očekivati da će na površinu izaći još prljavog rublja. Jer, otpočeo je rat za prijestolje, ali najžešće bitke tek će doći, a s njima i novi potresi koji bi mogli razoriti 'katalonsko kraljevstvo'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider