Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A domaći je dečko...

Zašto 'izdajnik' Victor Valdes tako žarko želi napustiti Barcelonu?

Odluka Victora Valdesa da neće produžiti ugovor s Barcelonom i dalje izaziva podijeljena mišljenja u medijima i među navijačima. Bez obzira što je prošlo više od mjesec dana od uvijene, ali prilično jasne objave da će najkasnije od ljeta 2014. Barcelona imati novog „portira“, tema je i dalje „živa“.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Valdesu se zamjera da je „izdao klub“ i „prekršio pravila“ objavom da su pregovori propali i kako nema preveliku želju pokretati nove. Udarac je to bio i za ponos navijača, mada Valdes nije u Top 5 zvijezda.

>> Messi najavljuje osvetu: Vjerujte što vam kažem!

Jer Mes que un club se ne ostavlja, pogotovo ako si dio domaće kičme Valdes – Puyol – Pique – Xavi plus Iniesta i Messi koji su  također domaći jer su u Barcu stigli kao djeca.

Pogled iz Valdesove perspektive

No, jeste li se ikada zapitali kako izgleda život iz Valdesove perspektive? Može biti super zadovoljan što igra u jednoj od najvećih momčadi svih vremena. Polica s trofejima kod kuće mora biti jako velika, da bi na nju stalo 19 titula od čega tri naslova u Ligi prvaka. Također, srušio je rekord Andonija Zubizarrete i sada je on vratar koji je najviše puta nastupio za Barcelonu.

S druge strane, vratarska vrijednost Victora Valdesa oduvijek je bila pod laganim upitnikom. Za mnoge je sporno može li on stati u istu rečenicu s Messijem, Xavijem, Iniestom...?

Uostalom, koliko je utakmica Barcelona dobila jer je Valdes skinuo tri „mrtvaca“? Obično je ključno što Messi „utrpa“ dva-tri komada, pa onda golman bezbolno može nešto i primiti. Ako se tako gleda, onda Victor Valdes može biti sretan što se ukrcao u „zlatnu kočiju“ Barcelonu i što je dio te pobjedničke priče. Otjeramo li priču sasvim u drugu krajnost, skoro da bi on trebao plaćati klubu što brani u Barceloni.

Uvijek taj novac

Ipak, stvari u nogometu ne funkcioniraju tako. Valdes je Barcelonina ikona, možda ne prvorazredna, ali svakako ikona. Pa se u pregovorima i postavio kao ikona. I ovaj sadašnji ugovor kovao se i kalio dugo. Pregovori su 2009. zamalo propali jer je vratar tražio plaću od 9 milijuna eura godišnje, što Barcelona nije željela platiti. Nekako su se našli na sedam milijuna što je u dovoljnoj mjeri nahranilo Valdesov ego i obitelj u sljedećih nekoliko koljena.

Priča oko novog ugovora, zapela je na istoj stvari. Novcu. Promjenama poreznog zakona u Španjolskoj, igračima s visokim primanjima država uzima znatno veći dio kolača. Stoga su Messi, Xavi i Puyol potpisali nove izdašne ugovore gdje je klub „pokrio“ spomenutu razliku. Za Valdesa nisu bili spremni tako duboko zagrabiti u kasu. Valdesu je 31 godina, kada ugovor istekne bit će mu 32. Rosell i suradnici, a možda i Vilanova, nisu sto posto uvjereni da ga moraju imati pod svaku cijenu.

Nogometnom logikom, ako ga ne želiš kupiti za budućnost, onda ga trebaš prodati dok je još pod ugovorom. Transfermarkt kaže da vrijedi 15 milijuna eura.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider