Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Platini nije glup'

Budućnost nogometa na kocki: Je li Wenger u pravu?

Financijski fair play Uefe ponovno je pokazao mišiće…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City kažnjen je sa čak 60 milijuna eura zbog trošenja iznad svojih mogućnosti. Iduće sezone će za Ligu prvaka moći prijaviti 21., umjesto 25. igrača. Vjerojatno slična kazna čeka i još rastrošniji - PSG.

S financijskim fair playom UEFA je počela 2011., a pred kraj ove sezone najdetaljnije istražuju dvadesetak klubova. Manchester City prvi je dobio sankcije, kaznu od 60 milijuna eura i moraju prijaviti 4 igrača manje za Ligu prvaka iduće sezone. „Građanima“ su se tjedne plaće iznad 200 tisuća funti za zvijezde poput Sergija Aguera obile o glavu. Arsene Wenger davno je upozoravao i na slučaj koncesije na ime stadiona - Etihad, gdje se vjeruje da je cifra uvelike preplaćena.

''Postavlja se pravo pitanje o vjerodostojnosti financijskog fair playa. Situacija oko Cityja nam šalje poruku da oni mogu dobiti sve što žele. Sponzorstvo se ne može udvostručiti ili utrostručiti. Platini nije glup, zna da će neki klubovi pokušati zaobići pravila, moraju sve dobro prostudirati iza zatvorenih vrata, ovo su situacije gdje je financijski fair play na kocki'', kazao je menadžer Arsenala.

Bilićev Besiktas i Bursaspor prve su žrtve financijskog fair playa. Zbog dugova nisu smjeli igrati europska natjecanja. Uefa želi s fair playom potaknuti pozitivno poslovanje klubova, jer, recimo, u Italiji je prije uvođenja fair playa Inter u Morattijevoj eri upisao preko milijardu eura gubitaka dok su Udinese, Catanija, Lazio i Napoli trenutačno među rijetkim europskim klubovima s pozitivnim poslovanjem. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider