Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar željka vele

Živcira li i vas pitanje 'tko je najbolji'?

Večeras ćemo napokon saznati tko je dobitnik „FIFA Zlatne lopte“: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi ili Franck Ribery?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ne znam za vas, ali meni to silno medijsko tamburanje „tko će dobiti, tko će dobiti...?“ već odavno ide na živce. Nažalost, ni nakon večerašnjeg proglašenja cirkus neće prestati, samo će se promijeniti tema. Glavna točka prijepora bit će „Zašto je dobio X, a ne Y?“

Općenito, zbog raznoraznih sponzorskih i promotivnih interesa, u svijetu vlada prava inflacija priznanja i nagrada. FIFA je većim dijelom doskočila tome spojivši u jednu nagradu svoje priznanje za najboljeg (FIFA World Player of the Year, koje je tek bilo u povojima, ali je imalo autoritet krovne svjetske nogometne organizacije) i Zlatnu loptu France Footballa, ugledni izbor s velikom tradicijom.

Nesumnjivo je to najveće individualno priznanje, ali kako je nogomet kolektivni sport, to je umnogome trofej egu pobjednika, a ne objektivna valorizacija kvalitete.

Ronaldo veliki favorit

Na primjer, prema kladionicama i još nekim signalima „između redaka“, čvrsti favorit za večerašnjeg pobjednika je Cristiano Ronaldo. Koji, bez obzira na sjajne igre, brojne efektne golove i poteze koji oduzimaju dah, nije u 2013-toj godini osvojio nijedan trofej. Bude li stvarno tako onda će bez nagrade ostati Franck Ribery, inače glavni čovjek Bayerna koji je u minuloj godini osvojio njemačko prvenstvo i kup, Ligu prvaka, europski Superkup i klupsko svjetsko prvenstvo te se s reprezentacijom plasirao na SP. Što bi još Ribery trebao osvojiti ili učiniti da zavrijedi nagradu? I treba li njemu uopće FIFA Zlatna lopta da bi mu se svijet klanjao i priznao da je najbolji?

Istina, ovaj trofej nije nagrada za momčadska nego individualna dostignuća. Ali što nam to govori? Od trojice kandidata kada su zdravi i u punoj formi, vjerojatno je najkonstantniji na najvišoj razini i najčešće igrač odluke, ukratko: najbolji igrač – Leo Messi. Onda neka nagrada ode njemu. Ima više trofeja od Ronalda i impresivnije solo partiture i „one man show“ utakmice od Riberyja. Uostalom, ne bi bilo prvi put da Argentinac nezasluženo dobije priznanje. Živo je sjećanje na 2010.godinu, Messi je pobijedio ispred Andresa Inieste koji je te godine s klubom osvojio sve što i Leo, uz maleni dodatak da je Iniesta zabio jedini gol u finalu Svjetskog prvenstva.

Nema jasnih kriterija za izbor najboljeg

Već i ovo kratko lamentiranje pokazuje koliko su rastezljivi i nejasni kriteriji kojima se u izboru vode glasači, a to su izbornici i kapetani reprezentacija te određeni broj novinara. Nema dovoljno jasnih uputa. Netko glasa za individualnu kvalitetu, netko za trofeje, netko prema simpatijama. I to je OK, dok god priznanja ne postanu važnija od same igre, dok ih ne shvaćamo prevažno.

FIFA ih shvaća, to je za Blattera još jedan korak prema komercijalizaciji nogometa, pa imamo glamour, crveni tepih i pokušaj kopiranja dodjele Oscara. Ipak, mislim da je crveni tepih prikladniji za Hollywood i Cannes. Prirodna podloga nogometašima je trava, ponekad i blato ili snijeg. Stoga, podijelite tu nagradu, polomite još neka koplja oko toga tko je dobio, a tko nije... i onda se opet idemo baviti nogometom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider