Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
prezime upada u oči

Upoznajte nogometašicu maorsko-hrvatskih korijena

Službena stranica FIFA-e napravila je intervju s Abby Erceg, kapetanici reprezentacije Novog Zelanda.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Abby Erceg rođena je prije 24 godine u Whangareiju, na samom sjeveru Novog Zelanda. Upravo je tamo još krajem 19. stoljeća došlo do miješanja maorskog domorodačkog stanovništva i doseljenika iz Dalmacije. Danas se ne može puno naći o hrvatskim korijenima ove nogometašice, no prezime svakako upada u oči.

Abby igra u Njemačkoj za FF USV Jena, a igrala je u Barceloni za Espanyol te Australiji. U trenutnom je klubu već treća Novozelanđanka.

''Super je što već u momčadi ima nekoliko Kiwija (nadimak Novozelanđana opa.a.) što mi olakšava stvari. Mi puno radimo i ne uzimamo stvari zdravo za gotovo. Pomažemo si međusobno i uživamo'', opisuje novozelandski mentalitet.

Poznata je po tome što je 50. nastup za reprezentaciju svoje zemlje upisala već s 21 godinom. Za nekoga tko ima 24 godine, ima vrlo bogatu karijeru (89 nastupa za nacionalnu momčad).

''Mi iz Novog Zelanda nismo toliko talentirani, pa se igra više bazira na fizičkoj spremi. Ovdje u Njemačkoj je drukčije. Tu su igračice tehnički potkovanije.''

Erceg je uvjerena kako je nogomet u domovini na pravom putu. Odigrale su Novozelanđanke 1:1 s SAD-om, najbolje rangiranom ekipom svijeta. Pobijedile su Brazilke 1:0 te upisale remi s jakim Japankama (1:1).

Za dvije godine moći će se dokazati na Svjetskom prvenstvu: 'Veselim se jako tome. Počele smo od dna i morale smo se izboriti da budemo tu gdje smo danas.'

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider