Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatima drag klub

Tužna priča 'ponosa juga': Može li se zaustaviti brodolom Mornara?

Tužna priča o propasti jednog simpatičnog i uspješnog, a Hrvatima dragog kluba, stiže nam s Otoka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sjećate li se Portsmoutha? Momčad s Fratton Parka u periodu od 2003. do 2010. godine bila je pravo osvježenje u engleskom, ali i europskom nogometu. Simpatiziralo se Pompey i u Hrvatskoj, budući da su plavi dres nosili Robert Prosinečki, Ivica Mornar, Boris Živković i Niko Kranjčar, a kratko vrijeme funkciju menadžera obnašao je Velimir Zajec.

Blistavi dani za Portsmouth krenuli su kada je u klub još 1998. ušao Milan Mandarić, američki biznismen srpskog porijekla, rođen u Gospiću. Pet godina nakon njegova dolaska Portsmouth je stigao do društva najboljih i tamo se zadržao idućih sedam sezona. U startu vrijedi naglasiti kako Pompey nije 'umjetni klub'. Štoviše, radi dva naslova prvaka (1949. i 1950.) Portsmouth je, statistički gledano, najuspješniji engleski klub južno od Londona. Osim klubova iz prijestolnice, jedini je klub u južnoj Engleskoj koji je bio prvak, pa ga se nazivalo i 'ponosom juga'.

Veliki Žuti u najboljih 11 u povijesti kluba

Robert Prosinečki u sezoni 2001/2002 imao je u Portsmouthu fantastičnu kampanju u drugoligaškoj konkurenciji, zbog koje su ga navijači Pompeya 2008. svrstali u najbolju jedanaestorku kluba u povijesti. Omiljen je bio i Niko Kranjčar, koji je na Fratton Parku proveo tri godine. Upravo tamo započela je ljubav Harryja Redknappa prema Hrvatima, ponajprije zahvaljujući Velikom Žutom i Niki. Svlačionicu Mornara činila su dugi niz godina mnoga respektabilna imena. Od starih lisaca Teddyja Sheringhama, Patrika Bergera, Davida Jamesa, Sola Campbella i Kanua, preko Baroša, Laurena, Yakubua i Utake, do danas aktualnih Kevina Princea Boatenga, Glena Johnsona, Jermainea Defoea, Younesa Kaboula, Sylvaina Distina, Petera Croucha, Sulleya Muntarija...

Godine 2006. Mandarić je prodao klub Aleksandru Gajdamaku, francuskom biznismenu rusko-židovskih korijena. U početku se sve činilo bajno, novi gazda je trošio nemilice, a Portsmouth se u potpunosti 'aklimatizirao' na Premier ligu. U dva navrata zauzeli su respektabilne osmu i devetu poziciju, a 2008. godina bila je vrhunac kvalitetnog rada – Portsmouth je po drugi puta u povijesti, nakon 1939., osvojio kultni Fa Cup.

Od Wembleya do trećeligaških 'pašnjaka'

Ipak, Redknapp je ubrzo otišao, a tada trener početnik Tony Adams nije se najbolje snašao, iako je u Europa ligi uzeo veliki bod (2:2) protiv slavnog Milana. Sve upućuje da će Mornari nastaviti uspješnu plovidbu i postati snaga otočkog nogometa, jer bogati Gajdamak prodaje klub još bogatijem Sulaimanu Al-Fahimu. Nažalost, uskoro sve kreće u suprotnom smjeru... Pompey postaje prvi premierligaški klub koji je pao u stečaj, a Al Fahim ga prodaje čovjeku koji ne postoji. Likvidacija je izbjegnuta zahvaljujući Balramu Chainraiju, biznismenu s britanskom putovnicom i adresom stanovanja u Hong Kongu. Unatoč svemu, Portsmouth uspijeva dohvatiti još jedno finale Fa Cupa, gdje je poražen od Chelseaja (0:1). Međutim, Plavi ne uspijevaju ostati u Premierligi, pa slijedi pad u 2. ligu – Championship.

Balram Chainrai prodaje klub ruskim biznismenima za koje se ispostavlja da su obični kriminalci, uhićeni od strane Vlade Litve zbog pranja novca. Klub ponovo ostaje bez vlasnika, a takvo stanje vlada i danas. Portsmouth je u međuvremenu pao među trećeligaše, gdje je nakon 26 odigranih kola 22. na ljestvici, od 24 sudionika League One. Teško će se izvući, jer zbog svih administrativnih 'zavrzlama' čeka ih oduzimanje deset bodova...

Svi napuštaju brod koji tone, osim - navijača

Nekoć, dakle, 'ponos juga', a danas sve, samo ne ponos. U zadnjih šest mjeseci Fratton Park su napustila 32 igrača, a stiglo je 33 novih imena. Podrazumijeva se - ili besplatno ili na posudbu. Dokaz potpunog kaosa je klupski kalendar za 2013. godinu. Premda je u (n)ovoj godini prošlo tek devet dana, toliko je i igrača s kalendara koji više nisu u klubu. Aktualni su tek ožujak, svibanj i kolovoz, odnosno Laurie Walker, Ashley Harris i Adam Webster. Bojimo se ne zadugo...

Za cijelu priču tim tragičniji je sljedeći podatak: još 2010. godine Portsmouth je na Svjetskom prvenstvu bio zastupljen s čak sedam nogometaša – James (Engleska), Belhadj i Yebda (oboje Alžir), Kevin Prince Boateng (Gana), Kanu i Utaka (oboje Nigerija) i Mokoena (JAR).

Međutim, Mornarima se nazire kolut za spašavanje. Njihovi navijači iskazali su svoju neizmjernu ljubav plavoj boji organiziravši se u Pompey Supporters Trust. Sada se svim silama trude postati većinski vlasnici kluba, a svaki fan može uplatiti određenu svotu novca i postati vlasnik jednog dijela dionica. Uspiju li preuzeti klub, svi članovi Uprave bili bi navijači, a Portsmouth bi postao najveći klub takve vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider