Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekoć ga nisu voljeli

'Tri godine isprika, a još uvijek je sra... Zbogom Fergie'

Sir Alex Ferguson danas je heroj za sve navijače Manchester Uniteda. No, nije uvijek bilo tako - svojedobno se s tribina Old Trafforda tražio odlazak škotskog stručnjaka…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ferguson (71) je u srijedu objavio kako poslije 27 godina napušta klupu Manchester Uniteda i na kraju ove sezone odlazi u mirovinu. U gotovo tri desetljeća vođenja ''crvenih vragova'' Škot je osvojio čak 38 trofeja, uključujući i 13 naslova u Premierligi i dva u Ligi prvaka.

No, početak nije bio nimalo lagan. Nakon što je u studenom 1986. na klupi naslijedio Rona Atkinsona, Fergusonu su trebale tri i pol godine da slavnom, ali u tim trenucima posrnulom klubu donese prvi trofej. Nisu svi navijači bili strpljivi. U prosincu 1989. godine na stadionu se pojavio transparent na kojem je pisalo: ''Tri godine isprika, a još uvijek je sra... Zbogom Fergie''. Iako to danas zvuči kao bogohuljenje, tada je većina navijača pozdravila pojavu spomenutog transparenta na Old Traffordu.

Autor sporne poruke Pete Molyneux priznao je prije dvije godine da danas ne može živjeti od zafrkavanja kojem su ga izložili ostali Unitedovi navijači.

"Vade mi mast godinama. Moji me prijatelji na utakmicama predstavljaju s 'ovo je Pete, onaj s transparentom'. Ljudi vjerojatno misle da sam jedan od onih navijača koji stalno mijenjaju mišljenje, ali tada sam već punih 20 godina išao na Unitedove utakmice, i domaće i gostujuće. Fergusonove su prve tri godine bile mračno razdoblje. Liverpool je osvajao sve, a mi smo izgledali kao da mu se ne možemo približiti. Osjećao sam da navijači moraju nešto poduzeti jer se klub pomirio sa sporednom ulogom", kazao je Molyneux.

Nekoliko mjeseci nakon transparenta Ferguson je osvojio FA Cup, godinu potom i Kup pobjednika kupova i europski Superkup, a 1993. je došao i prvi naslov u Premierligi.

"Sretan sam što je ostao jer donio nam je više nego što smo mogli sanjati. Nikad nisam mislio da ćemo imati menadžera koji bi se mogao približiti Sir Mattu Busbyju, a Ferguson ga je vjerojatno i nadmašio", zaključuje danas Molyneux. (TS)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Drugi ispit za Vatrene na Opus Areni u prijenosu na našem portalu i u programu @novatv_! ⚽✌
Bez obzira na poraz, ponosni smo na ovu novu Hrvatsku! ✅✌🇭🇷

📸: PIXSELL
POLUVRIJEME! ⚽

Hrvatska je ostavila dobar dojam prema naprijed, ali ne izgleda uvjerljivo u obrani. Idemo po još koji gol u drugom poluvremenu! ✅

📸: Cropix
GOOOOOOOL! ⚽

Hrvatska je smanjila na 2-1 nakon udarca Sose kojeg je u vlastitu mrežu spremio Dalot. ⚽✌

📸: PIXSELL