Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Već nadmašio Maradonu

Tek 'Justin Bieber' ili novi Messi: Je li Neymar pogodak Barcelone?

Među navijačima Reala i Barcelone diljem svijeta vode se žustre rasprave o tome je li Neymar u nogometnom smislu pogodak „blaugrane“...

Neymar je s velikom je pompom dočekan u Barceloni. Na predstavljanju velikog brazilskog talenta okupilo se 56.000 navijača na Camp Nou.

Nadmašio Maradonu i Ronaldinha, ali ne i Ibrahimovića

Toliko navijača nije dočekalo niti Diega Maradonu i Ronaldinha. No ipak, rekord Barcelone drži Zlatan Ibrahimović koji je privukao čak 60.000 ljudi na svoje predstavljanje.

Iako to Sandro Rosell neće priznati, sve upućuje kako je Barcelona „utukla“ oko stotinu milijuna eura u Neymarov transfer. Florentino Perez u nedavnom je intervju Cadeni SER otkrio kako je Real odbio „iskeširati“ za Neymara 150 milijuna, u što je uključena odšteta Barceloni od 40 milijuna, čime je između redova dao do znanja kako je cifra koju spominju u Barceloni od šezdesetak milijuna nerealno niska.

Najveći transfer Barcelone u povijesti?

Još uvijek nije službeno, ali čini se da je Neymar zapravo najveći transfer Barcelone u povijesti. Madridski mediji ne propuštaju navesti kako Barcelona skriva koliko ju je zapravo stajao taj transfer te da su priče za malu djecu kako je Neymar odabrao Barcelonu zbog ambicioznog projekta ili nekih sentimentalnih razloga, primjerice strastvene želje za igranjem s Lionelom Messijom u istoj momčadi.

Koja god cifra bila točna, u svakom slučaju radi se o velikom novcu, posebice kad se uzme u obzir da Barcelona od „image rightsa“ neće zaraditi ni centa na brazilskom tinejdžeru. Poznato je da Barca prepušta zaradu od tih prava svojim igračima u stopostotnom iznosu, dok ih Real dijeli s igračima najčešće u omjeru 50-50.

Naplaćuje 200.000 eura za pojavljivanje u reklami

Javna je tajna da je Neymarov marketinški potencijal ogroman, no Barcelona će samo djelomično od toga imati koristi. Vrhnje će pobrati Neymar i investicijski fond Doyen Sports Investments koji ima ugovor s brazilskim talentom. O kakvom se biznisu radi govori i podatak da je Neymar samo prošle godine uprihodio 22 milijuna eura od sponzora. Pojavljivanje u bilo kakvoj reklami naplaćuje prosječno s 200.000 eura.

Je li Neymar u nogometnom smislu pogodak „blaugrane“?

Uz polemike o stvarnom iznosu transfera, u Španjolskoj i među navijačima Reala i Barcelone diljem svijeta vode se žustre rasprave o tome je li Neymar u nogometnom smislu pogodak „blaugrane“? Neki su mišljenja da će se Neymar fantastično uklopiti u igru Barcelone te da će s Messijem i Pedrom ili nekim trećim sačinjavati ubojiti napadački trio u Barcinoj 4-3-3 formaciji.

'Nogometni Justin Bieber'

Drugi su pak mišljenja kako će Neymar biti veliki promašaj Barcelone. Kritičari tvrde da je veliko pitanje kako će se Brazilac snaći u europskom nogometu. Argumentiraju kako je Neymar do sada uglavnom briljirao u nejakoj brazilskoj ligi, dok bi svaki put u jačoj utakmici u dresu Brazila podbacio. Posljednja u nizu takvih je prijateljska s Engleskom gdje se praktički nije vidio.

Oni ciničniji će reći da je Neymar klasični marketinški proizvod, da je zapravo „nogometni Justin Bieber“, da nema petlju za okršaj s vrhunskim europskim bekovima.
Neymarovi zagovornici reći će da su to samo objede gnjevnih navijača Real Madrida, koji bi potpuno drugačije pričali da je Neymar kojim slučajem odabrao Real Madrid. U Neymara bez zadrške vjeruje najveći svih vremena u svim relevantnim anketama – Pele.

Hoće li Neymar uspjeti u Barceloni?

Ukupno glasova:

Pele vjeruje u Neymara, Cruyff skeptičan

I dok „Kralj“ ne sumnja kako će Neymar uskoro zasjeniti Messija, sumnju u Neymarov uspjeh u Barceloni izrazio je veliki Johan Cruyff, koji smatra da Messi i Neymar neće moći zajedno.

„Ja ih ne bih htio skupa u momčadi. Barcelona je trebala nešto naučiti iz slučaja Zlatana Ibrahimovića“, kazao je veliki Nizozemac, „otac i majka“ moderne Barcelone, veliki štovatelj Peleova lika i djela kojeg smatra bez konkurencije najvećim svih vremena, ali ponekad mu zna proturječiti. Nizozemac ne poriče da je Neymar izniman talent, no tvrdi da za dva tako velika ega nema mjesta u istoj svlačionici.

Ibrahimović nije uspio

Messi i Neymar za sada se međusobno obasipaju komplimentima, uvjereni su da će skupa biti još jači i bolji, tako misli i većina igrača Barcelone. No, slične priče slušali smo i kada je Ibra stigao na Camp Nou. Znamo što se dogodilo. Tek će vrijeme pokazati hoće li se Neymar vinuti u neslućene visine ili će izaći na stražnja vrata Camp Noua. Tko zna, nije isključeno da će na kraju karijeru napraviti negdje drugdje. Ne bi bio prvi.  Ni Maradona nije uspio u Barceloni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider