Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ekskluzivno iz Madrida

Svjetski uspjeh Hrvata: Doznajte kakvi su Ronaldo, Neymar i Ibra privatno!

GOL.hr donosi reportažu o Hrvatu koji je ostvario američki san te surađuje i prijateljuje s najboljim nogometašima današnjice…

„S Neymarom se često vidim, dobri smo prijatelji. Ja živim u Portlandu, ali često putujem u Europu i gledam njegove utakmice. On je jako dobar za suradnju, još je jako mlad, međutim, novac mu nije udario u glavu. Vrlo je jednostavan i dostupan dečko, čujemo se i preko Skypea kad god zatreba“, otkrio nam je Denis Deković, 39-godišnji hrvatski dizajner i jedna od Nikeovih zvijezda spektakularnog eventa koji je poznata američka tvrtka održala krajem prošlog tjedna u središtu Madrida, u raskošnoj kraljevskoj palači Palace de Reinos.

Deković je rođen u Poreču i već godina 18 godina bavi se dizajniranjem sportske obuće, prvenstvo kopački za nogomet. Radio je u Italiji i Nizozemskoj, a od 2005. pridružio se Nikeu, gdje je postao glavni direktor na globalnoj razini za dizajn nogometne obuće. Sudjelovao je u razvoju nekoliko inovativnih Nikeovih proizvoda kao što su „Zoom Essential Trainer“ i „Air Max Trainer“, te revolucionarnog „Diamond Flexa“, no specijalizirao se za nogomet. Deković je zajedno sa svojom ekipom potpisao dizajn Nikeovih kopački Mercurial 9, Tiempo 5, Hypervenom i Magista koje nose neke od najvećih svjetskih zvijezda, među njima i trenutačna najveća brazilska nogometna zvijezda.

'Neymar je zaista super dečko'

Neymar nosi Nikeovu liniju kopački Hypervenom koje ste vi dizajnirali specijalno za njega. Koliko je trajala suradnja s Neymarom na dizajnu i konačnoj izradi kopački?

„Cijeli proces je trajao oko 2,5 godina, a Neymar je sudjelovao od samog početka do kraja izrade kopački. U to je vrijeme bio još u Santosu, prvi put sam ga upoznao 2011., tada je počela naša suradnja. Bez izravne suradnje teško je pogoditi kopačku za igrača. Moramo uložiti puno vremena i energije kako bi se sve na kraju bilo savršeno.“

Deković ističe da je Neymara puno puta gledao uživo i da se često s njime privatno druži.

„Bio sam na dosta njegovih utakmica još dok je igrao u Santosu. Naravno, puno sam ga gledao i na televiziji. Mi smo završili kopačku prije no što je on prešao u Barcelonu. Neymar je zaista super dečko, on je takav tip igrača i čovjeka koji inspirira sve oko sebe pa je inspirirao i mene dok sam radio na projektu.“

Hypervenom kopačke rađene su za eksplozivne i okretne igrače kojima je najveća odlika da u punom sprintu lako mijenjaju smjer kretanja i tako zadaju velike muke svojim čuvarima.

Nemar je najbolji primjer takvog igrača“, ističe Deković i dodaje kako Neymar obožava košarku te da je dobar prijatelj s Michaelom Jordanom, slavnim američkim košarkašem koji je zapravo proslavio Nike.

Jordan voli nogomet, posebno brazilski stil igre“, otkriva Deković.

'Velika želja mi je upoznati brazilskog Ronalda'

„Za Neymara smo izradili limitiranu kolekciju tenisica Jordan 6. Ima tu još dosta lijepih proizvoda, u kolekciji će se naći za svakog ponešto. Nike puno pažnje posvećuje 'casual' odjeći koja se nosi i izvan sportskih terena.“

Deković kaže da je u karijeri surađivao s puno poznatih bivši i sadašnjih profesionalnih nogometaša od Neymara, Cristiana Ronalda, Ibrahimovića, Modrića i El Shaarawyja do Matterazzija. No ipak, ima jednu za sada neostvarenu želju.

„Nikada nisam radio s brazilskim Ronaldom, nisam ga ni upoznao, a volio bih, on je moj omiljeni igrač. Otišao je u mirovinu, no volio bih porazgovarati s njima, mislim da još uvijek može inspirirati. Još kao mladog dečka Ronaldo me privukao nogometu, on je jedan od razloga zašto toliko volim najljepšu igru na svijetu.“

Kažete da volite nogomet i da ga igrate u slobodno vrijeme. Isprobavate li sami kopačke koje dizajnirate za velike svjetske zvijezde?

„Ne, nikada. Mislim da to ne bi bilo dobro. Ja radim kopačke za najbolje nogometaše na svijetu, a ja baš ne spadam u tu skupinu, iako bih jako volio, ha, ha“, našalio se Denis kojem je usprkos dugog života u inozemstvu ostao hrvatski smisao za humor.

'Ibrahimović me iznenadio nekim pitanjima'

Kazali ste da ste surađivali sa Zlatanom Ibrahimovićem, koji nosi Nikeove kopačke Mercurial Vapor. Ibru prati glas kontroverznog pa čak problematičnog i bahatog nogometaša sklonog ekscesima. Kakva su vaša iskustva s njim?

„Moram reći da je prema meni je uvijek bio korektan, uvijek smo imali super sastanke, ali čuo sam priče da zna biti kontroverzan. Bez sumnje je veliki talent i osobita persona, ima unikatan gard i temperament, drži do svojeg mišljenja. Ne vidim tu ništa loše. Čak mogu reći da me iznenadio nekim pitanjima koja u pravilu nisu bila vezana za neki njegov osobni interes. Recimo, pitao bi nas koliko će stajati kopačke, hoće li roditelji koji nemaju visoka primanja moći kupiti kopačke svojoj djeci. Jako mu je stalo da budu pristupačne njegovim najmlađim fanovima.“

Jesu li kopačke koje se mogu kupiti u trgovinama kvalitetom potpuno iste onima koje nose najveće zvijezde?

„Potpuno su iste, nema nikakve razlike; materijali, dizajn i proces proizvodnje potpuno je isti. Jedine su razlike ako je igrač slomio nogu ili pretrpio neku težu ozljedu pa mu se mora malo prilagoditi kopačka stopalu.“

Postoje i izuzeci kada netko želi da mu se na kopački nešto dopiše, neko ime ili poruka. Koje su najčešće želje profesionalnih nogometaša?

„Kod mladih igrača najčešće ime cure, svakog tjedna nova cura i nove kopačke, ha, ha…“, našalio se Denis.

„Sve ovisi odakle je tko, koliko je star i tako… Ima raznih želja.“

'Modrić je nevjerojatno skroman i jednostavan'

Što je tražio Luka Modrića?

„Ma ništa posebno, Luka je nevjerojatno skroman i jednostavan dečko, nikad ne biste rekli da je nogometna zvijezda. On je tako super da je to teško riječima opisati“, kaže Deković koji je veliki prijatelj s Modrićem. U to smo se mogli uvjeriti tijekom našeg intervju s hrvatskim reprezentativcem.

Modrić trenutačno nosi Mercurial kopačke. Spekuliralo se da će prijeći na najnoviju liniju Magista, kakve primjerice nosi zvijezda Barcelone Iniesta. Navodno je želja Nikea da i Modrić nosi takve kopačke, jer Cristiano Ronaldo u Realu nosi Mercurial.

„To ćemo tek vidjeti, ne znam što će biti, to trebate pitati Modrića. Gledajte, naša je želja da se naši igrači osjećaju dobro u našim kopačkama i da sami biraju koje će nositi. To je nama jedino bitno, ne možemo mi prisiliti nikoga da nosi kopačke koje ne želi. On će probati obadvije i odabrat će one koja mu bude više odgovarala“, kazao je Deković otkrivši nam da je na izradi Magiste radilo čak 200 ljudi pune četiri godine.

„Stvarno ne znam koliko je to stajalo, ali u projektu su sudjelovali vrhunski liječnici, inženjeri… Nike ima znanstveni pristup izradi svakog svojeg proizvoda, ništa se ne prepušta slučaju. Zato i jesmo vodeća svjetska kompanija u svojem sektoru.“

'Cristiano Ronaldo je konačni profesionalac'

S Dekovićem smo razgovarali prošlog četvrtka. U tom trenutku nije bilo jasno koja je to druga linija kopački koju će Modrić isprobati, a Deković nije želio pojasniti o čemu je riječ. Doznali smo to tek sutradan, na spektakularnoj svjetskoj premijeri nove generacije Mercurial Superfly kopački koje predstavila najveća Nikeova zvijezda Cristiano Ronaldo, a o čemu smo pisali prethodnih dana. Bio je to vrhunac Nikeova trodnevnog eventa u Madridu, iznenađenje koje su organizatori krili od novinara kao zmija noge.
Deković dobro poznaje aktualnog osvajača Zlatne lopte, trenutačno možda i najpopularnijeg nogometaša na svijetu.

„Ronaldo je vrhunski profesionalac, rekao bih konačni profesionalac. Svaku minutu dana provede da bi postao još bolji. Jako je motiviran da bude najbolje, neki to krivo shvate pa misle da je umišljen ili prepotentan. Nije, jednostavno želi biti najbolji“, kaže Deković te ističe.

„Znam da većina hrvatskih reprezentativaca nosi Nikeove kopačke, nosi ih i Mandžukić, ali nisam imao priliku surađivati s njima. Nadam se da hoću.“

Nikeove kopačke nosi i Alen Halilović, najveća mlada zvijezda hrvatskog nogometa i novi član Barcelone.

„Nisam se upoznao s njime, ali znam da je veliki talent i da se od njega puno očekuje. Tko zna, ako se bude razvijao u Barceloni kako se očekuje, možda jednog dana budem radio kopačke samo za njega“, kaže Deković kojeg smo upitali kakva je percepcija hrvatske reprezentacije u SAD-u.

„Amerika je ogromna, ali znaju za nas, najviše se sjećaju generacije koja je osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Međutim, svima kažem da će se iznenaditi s našom sadašnjom reprezentacijom nakon otvorenja SP-a u Brazilu.“
Deković prognozira i rezultat na otvorenju SP-a:

„Pobjeda! Nadam se samo da ću živ otići sa stadiona“, duhovito je zaključio glasoviti dizajner na kojeg Hrvatska može biti ponosna. Deković je već ostvario pravi američki san, a tek mu je 39. Još ćemo puno čuti o njemu!

Dresovi od plastičnih boca i posebna torba za Ronalda

Na eventu u Madridu predstavljani su dresovi svih reprezentacija koje će sudjelovati na predstojećem SP-u u Brazilu, a koje, naravno, imaju ugovor s Nikeom. Među njima je i dres hrvatske reprezentacije. Zanimljivo je da su dresovi izrađeni od recikliranih plastičnih boca.

„Reciklirali smo oko 2 milijarde plastičnih boca koje su prikupljene diljem svijeta, što dovoljni svjedoči o Nikeovoj brizi za okoliš i održivi razvoj“, otkrio je Martin Lotti, vođa Nikeova dizajnerskog tima i kreativni direktor američke tvrtke na globalnoj razini.

„Osim jedinstvenog dizajna i procesa proizvodnje, dresovi ispod pazuha imaju inovativno rješenje za brzo hlađenje igrača“, ističe Lotti, a brazilski reprezentativac i igrač Wolfsburga Luiz Gustavo na tu temu dodaje:

„To je iznimno važno, jer će nogometaši na SP-u u Brazilu igrati po velikim vrućinama i vlažnom vremenu. Neki kažu da će Brazilci biti u prednosti pred ostalima jer su navikli na klimu. Ne bih se složio, ne postoji određeni savjet kako da to prebrodite, sve momčad imat će podjednake teškoće adaptirati se, ali ne radi se o nepremostivom problemu“, kazao je Gustavo.

Lotti je predstavi i nekoliko Nikeovih proizvoda koji su rađeni i limitiranoj kolekciji samo za najveće zvijezde američke tvrtke.

„Možda je najzanimljivija torba koju smo napravili samo za trojicu nogometaša: Ronalda, Neymara i Riberyja. To je stvarno ekskluzivan i inovativan proizvod“, zaključio je Lotti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider