Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri kluba - 62 titule

Svjetski raritet: Ovo je priča o zemlji gdje će Druga liga biti bolja od Prve!

Tri kluba u Drugoj ligi - 62 titule. Svi ostali klubovi u zemlji - 56 naslova...

Škotska prijestolnica Edinburgh ostala je u istoj sezoni bez oba kluba u najvišem tamošnjem rangu, Premier ligi. Nakon što su još ranije ispali nogometaši Heartsa, jučer se isto dogodilo i Hibernianu, koji je u uzvratu dodatnog doigravanja pred svojim navijačima doživio katastrofu od Hamiltona, unatoč tome što je imao prednost 2:0 iz prve utakmice.

Dva rivala završila su tako u nižem rangu. Hearts po prvi puta nakon 23, a Hibernian nakon 15 godina. Njihovo rivalstvo jedno je od najstarijih u nogometnom svijetu, budući da su se premijerno sastali na Božić 1875. godine, a dosad su odigrali nevjerojatnih 615 derbija. Sljedeće sezone njihovi dvoboji nosit će predznak 'drugoligaški', no ostaje činjenica kako je riječ o najvećim klubovima u Škotskoj, poslije dakako Rangersa i Celtica.

Zanimljivo, Hearts i Hibernian osnovani su u samo godinu dana razmaka. Bila je 1874. godine kada je grupa prijatelja iz plesnog kluba Hearts osnovala istoimeni klub, kojem je zapravo puni naziv Heart of Midlothian, navodno po čuvenom gradskom zatvoru srušenom još 1817.

Godinu kasnije irski imigranti osnovali su Hibernian, no podrška klubu danas je ponajprije po 'geografskom' ključu, a tek potom prema etničkoj ili vjerskoj pripadnosti. Iako Hibsi i dalje čuvaju svoje irsko nasljeđe, čemu najbolje svjedoče boje i klupski grb.

'Romanov revolucija' donijela Heartsima dva Kupa, ali i minus od 25 milijuna funti

Oba kluba tijekom povijesti po četiri puta bivala su prvacima Škotske. Prvi, ali i zadnji naslov u glavni grad donijeli su Heartsi – 1895., odnosno 1960. godine. Pedesetih godina prošlog stoljeća u Edinburghu su završile četiri titule, po dvije u svakom taboru. A onda su škotskim nogometom definitivno zavladali klubovi iz Glasgowa - Rangersi i Celtic.

Novi uspješni period za Heartse stigao je tek 2004., kada je gazda Chris Robinson pristao prodati svoj udio u klubu (19.6%). Kupac je bio ruski biznismen s litvanskim državljanstvom Vladimir Romanov, koji je vrlo brzo povećao svoj većinski udio na čak 82 posto. Isprva je na stadionu Tynecastle sve išlo kako treba. Popularna Srca završila su u sezoni 2005/2006 između Celtica i Rangersa, a 2006. i 2012. godine osvajali su Kup.

Međutim, dugovanja su u međuvremenu narasla do 25 milijuna funti i 'Romanov revolucija' nesretno je skončana. Gazda je napustio klub, svi igrači završili su na transfer listi, a Hearts u stečaju. Baš radi toga razloga u sezonu koja je netom završila Hearts je morao startati s minusom od 15 bodova, iz čega se nikako nisu uspjeli izvući.

Financije su prvoligaškog statusa 'koštale' i Hibse. Posljednja dva velika izlazna transfera napravili su 2010. i 2011., prodavajući Stevena Fletchera u Burnley, te Anthonyja Stokesa u Celticu. Zaradili su pritom u Hibernianu oko 5.5 milijuna funti, no od tada su napravili tek jedan transfer. Isaiah Osbourne pretprošlog ljeta završio je u engleskom Blackpoolu za 220 tisuća funti. Svi ostali tijekom posljednje tri godine stadion Easter Road napuštali su besplatno. Pa čak i najveće zvijezde, kao što su bili O'Connor (Tom Tomsk), Dickoh (Aris), Vaz Te (Barnsley), Sodje i Riordan (oboje Kina), Palsson (NY Red Bulls)…

Hibernian kao 'crkveni miš': Uzimali igrače za 'nulu' i gledali kako im zvijezde odlaze - besplatno

Samim time, logično, nije bilo love niti za eventualne kupovine. U protekle četiri godine Hibernian je dovodio isključivo besplatne nogometaše, plativši u tom periodu odštetu za samo dvojicu igrača, ukupno 300 tisuća funti. Momčad je ove sezone bila iznimno skromna, a u posljednjih 18 prvenstvenih nastupa Hibsi su imali katastrofalan učinak 1-5-12.

Tračak nade dala im je gostujuća pobjeda 2:0 kod druge momčadi Druge lige, Hamiltona. No u jučerašnjem uzvratu na svom terenu izgubili su identičnim rezultatom i doživjeli bečku sudbinu Hrvatske, a lisabonsku Atletico Madrida. Naime, drugi pogodak primili su u 93. minuti i jasno, u raspucavanju penala nisu imali šanse.

Psihološki ih nije uspio podići niti trener Terry Butcher, u igračkim danima legendarni 'mesar' i tipični engleski kostolomac iz doba 'old skul' nogometa, koji je za Gordi Albion nastupio 77 puta.

„Ne znate kako se osjećam. Posljednja dva-tri mjeseca ovdje bila su kao da gledate razbijanje automobila i jednostavno ne možete učiniti ništa“, pravda se Butcher koji bi volio ostati na klupi, ali navijači ga ne žele.

Ionako nezanimljiva i sasvim izvjesna škotska Premier liga sada je postala – nikad dosadnija. Celtic se u odsustvu Rangersa prošetao s 25 bodova fore pred Aberdeenom. Oba edinburška kluba mogu žaliti što, na ovaj ili onaj način, nisu iskoristili boravak Rangersa po škotskim nogometnim marginama. Iduće sezone netko bi mogao žaliti još više, jer Heartsima i Hibernianu u Championshipu će se pridružiti i svježe promovirani Glasgow Rangers.

Celtic će se šetati dosadnom 'Premier' ligom... Pravi nogomet i fajt čeka nas u Championshipu

Time dolazimo do uistinu raritetne situacije. U Drugoj ligi bit će više neizvjesnosti, zanimljivijih zbivanja, a vjerujemo i kvalitetnijeg nogometa, nego u najvišem rangu. Rangersi, Heartsi, Hibsi… Po prvi puta u povijesti skupa u drugoligaškoj konkurenciji. Zajedno imaju 62 naslova. Svi ostali 56, od čega ih je 45 Celticovih. Već sada Bhoysima komotno možemo upisati i 46. titulu, a onda, tko zna...

I Rangers i Hearts i Hibernian imaju neviđenu podršku navijača, koji bi na koncu mogli izvući sva tri kluba. Navijači Rangersa bolesnom i fanatičnom vjernošću koja se najbolje 'manifestira' prosjekom od 40 tisuća njih koji pohode utakmice protiv raznih 'provincijalaca' s pivskim škembama, nakon što su do prije koju godinu na Ibroxu u istom broju gledali superstarove Barce, Man Utd-a, Lyona... Fanovi Heartsa pak eventualnim preuzimanjem kluba koje bi voljeli realizirati, a simpatizeri Hibsa tjeranjem nesposobne Uprave i predsjednika Roda Petriea. Iako je među navijačkim pukom 'persona non grata', sam Petrie sve je zapravo savršeno sročio u jednoj rečenici:

„Bez navijača klub je ništa. S navijačima, klub opet može ostvariti velike stvari.“

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider