Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza GOL.hr-a

Propadaju li Hrvati u Italiji? Kovačiću, mijenjaj klub pod hitno!

Talijanske momčadi prepune su hrvatskih nogometaša, no kako oni zapravo kotiraju, pitanje je kojim ćemo se baviti u našoj analizi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Frane Bitunjac (16), član Šibenika i hrvatske reprezentacije U17, neki dan je potpisao za Fiorentinu i tako postao 23. Hrvat pod ugovorom s nekim od klubova iz Serie A. Umalo su ove zime na Apeninima završili i Hajdukovci Pašalić i Mujan. Prvi je ipak odabrao Chelsea ispred Lazija i Milana, dok će potonji sreću radije tražiti u posrnulom Deportivu nego trećeligaškoj Paviji.

Ulaskom Hrvatske u EU, Talijanima su naši nogometaši postali zanimljiviji nego ikad jer više nemaju status stranaca. U Italiji su oduvijek cijenili Hrvate, a kada su im postali još dostupniji, njihova računica vrlo je jednostavna: pustošiti Hrvatsku u nadi da će 'netko' iskočiti. Ulog je uglavnom minimalan, potencijalna dobit - golema. Vrlo vjerojatno da će Talijani s nekime pogoditi, no zasad su na gubitku. Kako oni, tako i svi silni mladi Hrvati koje su pokupovali.

Iznimke jeftinog šopingiranja Lijepom našom su Mateo Kovačić i Tin Jedvaj. Dvojac iz zagrebačkog Dinama doveden je za veliki novac, istina ne u statusu 'gotovih igrača', ali svakako tinejdžera koji imaju sve predispozicije za uspjeh. Premda je Jedvaj u Romi odigrao svega osam minuta, bio je dojam kako da na Olimpicu ima lijepu perspektivu, no zasad je ipak poslan na kaljenje u Veronu.

Perspektiva Jedvaja vedrija nego Kovačićeva i Rebićeva

Jedvaj je doveden s visokim očekivanjima i zasigurno bi igrao puno više, da Roma nije startala s deset uzastopnih pobjeda. U prvih deset utakmica Rimljani su primili tek jedan gol, a stoperski tandem Benatia-Castan igra besprijekorno. Benatia je u ovom trenutku možda i najbolji centralni branič u Italiji, a pored svega i strijelac pet pogodaka. Za Jedvaja zasad nema mjesta ni na alternativnoj mu poziciji desnog beka, jer tu su Maicon i Torosidis.

Romu je zbog minimalne minutaže nakon četiri i pol godine napustio argentinski stoper Burdisso.

"Novi stoper nije nam primaran. Imamo Tina Jedvaja i Alessija Romagnolija", odgovorio je trener Rudi Garcia na upit hoće li Roma tražiti zamjenu za Burdissa.

Jedvaj ipak na posudbu

Nakon što je na posudbu otišao Romagnoli, činilo se kako je to znak kako na Olimpicu puno vjeruju u Jedvaja, jer Romangoli je dečko iz Rima, koji je i lani bio u kadru prve momčadi. No, u petak je stigla vijest kako Tin Jedvaj ipak ide na posudbu u Hellas Veronu nakon što je doveden Brazilac Rafael Toloi iz Sao Paula.

Mateo Kovačić u Italiji je već godinu dana, no još uvijek nije zabio prvijenac za Inter. Ove sezone skupio je 20 nastupa, ali u 13 navrata ulazio je s klupe, a samo je četiri puta odigrao cijelu utakmicu. Trener Walter Mazzarri luta i svađa se s navijačima, Interova kriza je sve dublja i za Kovačića je vjerojatno najbolje rješenje promijeniti sredinu. Uvjereni smo da bi se najtalentiraniji hrvatski nogometaš preporodio kod Jurgena Kloppa, koji ga navodno žarko želi u Dortmundu.

Još neizvjesniji je status trećeg skupo plaćenog Hrvata, Ante Rebića, za kojeg je Fiorentina iskeširala pet milijuna eura. Rebić ima 79 minuta u Serie A i jedan gol u Kupu, a premda Viole igraju s tri napadača ispred njega trener Montella vidi čak šestoricu-sedmoricu. U toskanskom klubu je i 16-godišnji Vinkovčanin Marko Dabro koji se pokušava potvrditi u mladoj momčadi, što čeka i novopridošlog Bitunjca.

Ivan Kelava u Udineseu je branio dok se od ozljede nije oporavio Srbin Brkić. Spominje se moguća promjena kluba, navodno je za Kelavu zainteresiran Cagliari. Od Igora Bubnjića očekivalo se da bi na mjestu lijevog stopera mogao izgurati Domizzija, no bivši igrač Slaven Belupa zasad ima tek tri nastupa. Ni minute nije odigrao veznjak Frano Mlinar, iako trener Guidolin nerijetko hvali njegove partije u raznim test utakmicama.

Vrsaljko igra najviše, a Catania ima čak četvoricu Hrvata

Standardan je zato Šime Vrsaljko, kao desni bočni u sustavu 3-5-2 Genoe, ali nedavno je dobio oštru konkurenciju u vidu Marca Motte, pristiglog iz Juventusa. Marko Livaja jedno je vrijeme oduševljavao navijače i čelnike Atalante, očekivao se iskorak, međutim mušice u glavi učinile su svoje. Momak koji je talijansku epizodu započeo u Interu ove sezone odigrao je samo dva puta po 90 minuta, a zabio je i isto toliko golova - krajem rujna Parmi i početkom studenog Bologni.

Pričalo se da bi mogao u Cataniju, gdje je njegov mlađi brat, Mirko Livaja (18). Na Siciliji su i još trojica Hrvata. Splićanin Dragan Lovrić i Varaždinac Stjepan Oštrek s Livajom juniorom igraju za mladu momčad (bez nekog učinka), dok je 20-godišnji Metkovac Bruno Petković u seniorskom kadru. Taj napadač u Cataniju je stigao iz Hrvatskog Dragovoljca, a ove sezone skupio je 142 minute. Zanimljivo, na gostovanjima kod Lazija, Juventusa i Napolija. Ali njegov zadnji nastup, u Napulju, bio je još 2. studenog prošle godine. Od tada Petković ne igra, premda je Catania na dnu ljestvice s najslabijim napadom lige.
 

Na jugu Italije je i Josip Radošević. Mladi veznjak konačno je ove sezone debitirao za Napoli, no u četiri navrata skupio je samo 25 minuta. U osmini finala Kupa protiv Atalante ipak je odradio cijeli susret. Radoševiću ne ide na ruku što ga vodi Rafa Benitez, koji baš i nije trener učitelj. No treba napomenuti da je Radošević fizički napredovao i istisnuo makar 30-godišnjeg Talijana Donadela, koji je prošlog ljeta morao na posudbu u Veronu.

Kova nije jedini u Interu, a nakon Šimića Milan ima Simića

Lazio je Josipa Eleza platio 400 tisuća eura, no dijete Hajduka i dalje je bez debija. Ipak, dobro 19-godišnji stoper gura u Primaveri, zabio je i čak četiri gola, i to dva Interu, te po jedan Romi i Napoliju.

Ivica Ivušić iz (18) iz Rijeke brani za Primaveru Intera, a u Milanu je iznimno talentirani Stefan Simić. Riječ je o defenzivcu kojeg je Genoa platila pola milijuna eura praškoj Slaviji, za koju je debitirao na Poljudu prilikom proslave 100. rođendana Hajduka. Svidio se potom Milanu, gdje igra za juniore. Igra Simić i za mlade uzraste Češke (rođen je u Pragu), 'svojataju' ga Srbi, a on kraj češke posjeduje i hrvatsku putovnicu.

Među vratnicama mlade momčadi Parme povremeno je Marijan Čorić (18) iz Čapljine, koji je na stadion Tardini stigao iz Istre 1961. Pod ugovorom s Parmom je i 23-godišnji Tomislav Šarić, doveden iz Inter Zaprešića, pa posuđen drugoligašu Crotoneu gdje je odigrao tek devet minuta. Na kaljenju su iz klubova Serie A i Damjan Đoković (iz Bologne u Cluju), te Vedran Celjak (iz Sampdorije u Padovu).
 

Celjaku (22) je ovo već treća posudba u nizu, a u Padovi je skupio neznatnih 138 minuta. Prije desetak dana pridružio mu se vršnjak Renato Kelić, bivši kapetan mlade hrvatske reprezentacije i nesuđeno pojačanje zagrebačkog Dinama. Kelić je nogometno ime gradio u Češkoj, u Padovi vjeruju da će s njime pogoditi, a on se nada preko 2. lige stići do neke jače sredine.

Vukušiću, bježi iz Pescare: Sinjski dijamant ima 43 minute u B ligi

I u Serie B je podosta Hrvata. Najbolje ide Tončiju Kukoču, odbačenom Hajdukovcu koji se dokazao u Bresciji i na pragu je potpisa za Sampdoriju koju vodi Siniša Mihajlović. Nažalost, u Pescari propada karijera Ante Vukušić. Plaćen čak 3,8 milijuna eura, 'sinjski dijamant' lani je zabio samo jedan gol i s Pescarom ispao iz društva najboljih. U drugoligaškom rangu skupio je, vjerovali ili ne, 43 minute. S njime svlačionicu dijeli i Dario Župarić (21) koji je došao iz Cibalije, a zasad je nastupio devet puta.

Volpijeva Spezia ima čak petoricu Hrvata. Logično, četiri su iz Rijeke - Klapan i Fumić igraju za Primaveru, Čulina skuplja mrvice u prvom sastavu, a Datković je tek stigao na posudbu. Tužna je priča Mislava Oršića. Taj 21-godišnji ofenzivac lani je s Interom ispao iz 1. HNL, ali i zabio 11 golova. Prošlog ljeta bio je na korak od potpisa za Crystal Palace, da bi završio u Speziji gdje je od početka sezone odigrao - jednu minutu (!?).

I u Sieni ima Riječana. Mato Miloš je nastupio na 11 utakmica Serie B, a kao pojačanje upravo je na posudbu došao Manuel Pamić, nakon što se nije probio u Chievu. Zagrepčanin Marko Pejić (18), odrastao u Dinamovoj omladinskoj školi, igra za mladu momčad Siene.

Zbog svojih godina nije 'najprikladniji' za ovu priču, ali spomenut ćemo da je Kristijan Ipša (27) redovit u obrani Reggine. Vječni Saša Bjelanović aktivan je i s 34 godine u Vareseu, svom 16. klubu u karijeri...

Zanimljive brojke

4 - broj pogodaka koje su zabili svi hrvatski nogometaši u dosadašnjem dijelu sezone u Serie A i Serie B. Sva četiri gola djelo su Marka Livaje (20) i Saše Bjelanovića (34), oboje su poentirali po dva puta.

19.95 - prosjek godina 23 hrvatska nogometaša pod ugovorima s klubovima Serie A.

445.2 - prosječan broj minuta (od mogućih 1890) koje je odigralo 10 hrvatskih nogometaša koji su ove sezone upisali nastupe u Serie A. Najviše je igrao Šime Vrsaljko (1414), najmanje Tin Jedvaj (8 minuta).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider