Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pozadina 'divljanja'

U Hajduku nisu imali pojma o neredima, ozlijeđenima i prijetnjama Torcide!

U velikim neredima u Sarajevu nastradao je navijač Hajduka koji je zadobio frakturu lubanje, no stanje mu je nakon operacije stabilno...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jutro nakon velikih navijačkih nereda u Sarajevu koji su spriječili održavanje prijateljske utakmice između nogometaša Željezničara i Hajduka u sklopu rođendanske proslave sarajevskog kluba, tamošnja policija još uvijek prikuplja sve informacije o izgredima. Za portal Sarajevo-x, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić potvrdio je kako je ukupno ozlijeđeno 11 osoba među kojima je sedmero navijača Hajduka, koji su hrvatski državljani, dva policajca, jedan zaštitar i jedan navijač Željezničara.

"Od svih ozlijeđenih samo je jedan navijač Hajduka zadržan u bolnici jer je zadobio teške ozljede. Ostali su nakon liječničke ntervencije pušteni kući", istaknuo je Budimlić. Teško ozlijeđeni navijač, koji je zadobio frakturu lubanje nakon pogotka kamenom u glavu, operiran je u bolnici Koševo te je njegovo stanje stabilno.

Delegat je 50 minuta nakon zakazanog termina odlučio da se utakmica neće igrati i tek kada smo svi došli u hotel, pola sata kasnije putem portala i TV-a saznali smo što se događalo na ulicama Sarajeva...

- Glasnogovornik Hajduka
Za sada je zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom pritvoren jedan navijač Željezničara, dok još uvijek nema službene brojke koliko je navijača Hajduka završilo u zatvoru.

"Mi još uvijek nismo završili posao. Radimo na utvrđivanju svih okolnosti i privest ćemo sve one za koje na osnovu pregleda snimki utvrdimo odgovornost. Što se tiče navijača Hajduka, njih je veći broj priveden u PU Novo Sarajevo na saslušanje, ali i zbog osiguranja i slično, tako da još ne možemo govoriti o točnom broju tih navijača koji će odgovarati za nerede”.

Glasnogovornik Hajduka Ante Bilić o incidentu u Sarajevu i sukobu navijača dobio je informacije u trenutku kada su se igrači počeli zagrijavati na Grbavici.

Iskreno nam je svima u Hajduku žao nam je što se utakmica nije odigrala i žao nam je što naši navijači nisu došli na tribine na Grbavici kako bi 90. rođendan Željezničara bio proslavljen na pravi način. Delegat je 50 minuta nakon zakazanog termina odlučio da se utakmica neće igrati i tek kada smo svi - nakon što su se igrači istuširali - došli u hotel, pola sata kasnije putem portala i TV-a saznali smo što se događalo na ulicama Sarajeva“, rekao je Bilić za GOL.hr.

„Željezničar je bio gost Hajduka na 99. rođendan 'bilih' i zaista nam je krivo što se utakmica nije odigrala. Kada su se igrači zagrijavali na Grbavici do nas su stizale informacije o navodnim sukobima navijača, no nikakve detonacije koje su se spominjale nisu se čule na Grbavici. Većina sukoba, koliko sam saznao jutros iz novina, događala se daleko od stadiona. Kao glasnogovornik kluba moram reći kako se vodstvo i igrači u niti jednom trenutku nisu osjećali nesigurno. Momčad je prespavala u hotelu u Sarajevu i uskoro se vraćamo u Split“, dodao je Bilić.

Na pitanje je li netko od navijača Hajduka tj. članova Torcide kontaktirao klub u vezi ulaznica ili kasnije u vezi incidenta zbog čega je utakmica otkazana Bilić je za GOL.hr rekao:

Nitko nije kontaktirao klub jer je poznato kako navijači uvijek dolaze u privatnim angažmanima. Isto tako želim reći kako je delegat, nakon što je dobio izvještaj o incidentima, sam odlučio da je bolje da se utakmica ne odigra. I to je jedina istina. Žao nam je što je sve tako ispalo!“

Glasnogovornik nam je potvrdio i kako se Hajdukovci u petak oko 15 sati vraćaju u Split.

Mi ćemo svakako analizirati čitavu situaciju i ako se potvrdi policijska odgovornost, uslijedit će sankcije, od odgovornosti ne treba bježati i ja se osjećam odgovornim jer se ovakve stvari nikako ne smiju događati...

- Muhamed Budimlić
Podsjetimo, nerede su izazvali navijači Hajduka iz BiH, ali i iz Hrvatske, koji su prvo na stadionu napali domaće navijače, a neredi su onda preseljeni oko stadiona i na okolne sarajevske ulice.

Ministar Budimlić je potvrdio kako je na južnu tribinu na kojoj su bili navijači Želje na kojoj su pripremali koreografiju za utakmicu, uletio dio grupe od 250 do 300 navijača Hajduka koji su pod policijskom pratnjom dovedeni iza istočne tribine. I to, blizu tribine jug s domaćim navijačima?! Ta je grupa pregazila slabo osiguranje, a onda i devastirala trbinu s nekoliko navijača koji su postavljali transparente i pripremali koreografiju.

Očito se radilo o propustu policije, što su kasnije potvrdili i neki bosanski mediji. Neki čak pričaju da je Torcida namjerno dovedena skoro pa pred tribinu Manijaka kako bi izbili neredi, ali to već ulazi u sferu teške političke situacije u BiH.

"Mi ćemo svakako analizirati čitavu situaciju i ako se potvrdi policijska odgovornost, uslijedit će sankcije. Međutim, treba istaknuti i da je policija zadržala 200 navijača Hajduka na Ivan Sedlu te njih još 150 na Kobiljači. Oni, dakle, nisu ušli u Sarajevo, čime su spriječeni još veći neredi. Ipak, od odgovornosti ne treba bježati i ja se osjećam odgovornim jer nam ovakve stvari ne trebaju i nikako se ne smiju događati", zaključio je ministar Budimlić potvrdivši i kako su u grupici koja je počela raditi nerede na južnoj tribini bili i državljani BiH i Hrvatske, dakle ne samo BiH.

U drugom sukobu koji se dogodio na mostu kod Elektroprivrede, a koji se može vidjeti u video prilozima, sudjelovalo je najviše 50 navijača Hajduka iz Hrvatske, vjerojatno kontinentalnog dijela države.

Treba istaknuti i da iako su svi sarajevski mediji tvrdili da je među izgrednicima bilo dosta pripadnike Torcide iz Kiseljaka, to nije točno. Ni oni nisu došli do stadiona, jer su njihovi autobusi zaustavljeni na ulasku u sarajevski kanton kod Kobiljače.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider