Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od Amazone do oceana

Pogledajte 12 stadiona na kojima će se igrati SP u Brazilu! Ako ih uspiju dovršiti...

Brazilce 2014. godine očekuje drugo domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva. Vremena još ima, no ne teče sve po planu.

Sjećanje na finale 1950. godine na Maracani dugo je boljelo Brazilce. Mali susjed Urugvaj odnio je naslov i ostavio u šoku milijune brazilskih navijača koji su već slavili prvi trofej, a koji je ipak stigao osam godina kasnije. Novu će priliku za domaći naslov imati za dvije godine, a to bi im ukupno bio čak šesti.

No, nakon pet godina euforije mnogi su počeli sumnjati u uspješnu organizaciju najvećeg sportskog događaja na svijetu uz Olimpijske igre. Ne samo da ima velik broj onih koji ne vjeruju kako će vlasti uspjeti obuzdati bande iz siromašnih favela, nego je sve više onih koji ne vjeruju kako će stadioni biti dovršeni na vrijeme.

Slične su probleme imali organizatori posljednja dva velika natjecanja. U Južnoj Africi te Poljskoj i Ukrajini sve se nekako uspjelo završiti na vrijeme, iako je to bilo daleko od idealno organiziranog prvenstva. Blatter i Platini prijetili su domaćinima oštrim tonovima, čak su se spominjala premještanja SP-a u Australiju te EP-a u Njemačku, no to se na kraju nije dogodilo.

Možda će se takve prijetnje pojaviti i u Brazilu. Ne bi se čudili, jer polovica stadiona je u opasnosti da ne bude gotova na vrijeme. Donosimo neke osnovne podatke o 12 stadiona u najvećoj zemlji Južne Amerike i procjene dosadašnjeg napretka u njihovoj izgradnji ili obnovi.

12 stadiona za SP 2014:

Arena Fonte Nova u Salvadoru bit će posve novi stadion. Primat će 56 500 tisuća gledatelja, a gradi ju ekipa koja je zaslužna za stadion u Hanoveru. Budžet za izgradnju je 290 milijuna dolara, a dosad je završeno oko 74% stadiona što ga ne čini rizičnim.

Arena Pantanal je stadion koji se gradi duboko u brazilskoj unutrašnjosti, u gradu Cuiaba. Primat će 43 600 gledatelja, a koštati 255 milijuna dolara. Njegov završetak zasad je proglašen upitnim jer je dovršeno svega 50% izgradnje.

Arena de Baixada je stadion iz daleke 1914. godine koji se renovira. Nalazi se u gradu Curitiba na samom jugu Brazila. Trebao bi primati 42 tisuće gledatelja, a renovacija će doći oko 115 milijuna dolara. Zasad je završeno svega 46% pa je i on u opasnosti.

Estadio Nacional de Brasilia zvat će se novi stadion nakon što je srušen onaj pod nazivom Mane Garrincha. Novi stadion u glavnom brazilskom gradu primat će 71 tisuću gledatelja, a koštati čak 400 milijuna dolara. No, on se polako završava tj. trenutno je na 80% izgradnje pa mu ne prijeti nikakva panika odgovornih.

Stadion popularno zvan Mineirão renovira se u Belo Horizenteu. Bio je drugi najveći stadion u Brazilu, nakon Maracane, no poslije renovacije primat će 64 000 gledatelja. To će koštati skupih 342 milijuna dolara, no i on je pred završetkom jer 85% posla završeno.

Castelao je stadion u Fortalezi na sjeveroistoku države. Izgrađen je 1973. i bit će renoviran za SP. Kapacitet će mu se povećati sa 60 000 na 67 000 gledatelja. To će sve koštati 256 milijuna dolara i tamo se ne brinu hoće li biti završen. Gotovo je 93% radova.

Beira Rio bit će najjužniji stadion na SP-u. U gradu Porto Alegreu restauira se stadion kraj rijeke koji će primati 52 000 gledatelja. Cijena je 162 milijuna dolara, no s juga Brazila ne stižu dobre vijesti jer zavšreno tek 40% posla i označen je kako rizičnim.

Arena de Amazonia zbog svoje lokacije biti jedan od najspektakularnijih stadiona. Grad Manaus nalazi se u srcu Amazone, najdublje u unutrašnjosti Brazila. Primat će 46 000 gledatelja, koštati 260 milijuna dolara, no tek je 45% posla gotovo te je pod njim također zasad znak upitnika.

Arena das Dunas se gradi u Natalu, gradu na obali Atlantskog oceana. On će doći umjesto starog stadiona Machadão i koštati 205 milijuna dolara. Ni tamo ne cvjetaju ruže jer je dovršeno svega 40% stadiona.

Maracana je jedan od najpoznatijih stadiona na svijetu. Vlasti u Rio de Janeiru odlučili su ga renovirati u detalje, što će ih koštati čak 397 milijuna dolara. Gotovo je 70% posla, no zbog složenosti renovacije i gradnje krova taj je posao proglašen opasno sporim. Na ovom će se stadionu SP u Brazilu svečano otvoriti, baš kao i OI dvije godine kasnije.

Arena de São Paulo iliti Arena Corinthians bit će potpuno novo nogometno zdanje. Primat će 66 000 navijača, a izgradnja doći 403 milijuna dolara. Iako je izgrađeno svega 52% stadiona, nije na listi onih kome prijeti opasnost od kašnjenja.

Arena Pernabuco gradi se u Recifeu. Primat će 46 000 gledatelja i koštati 246 milijuna dolara. Izgrađeno je dosad 64% posto stadiona, no i taj je stadion na listi mogućeg kašnjenja

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider