Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Platini i Blatter mijenjaju nogomet kakav znamo

Na ideju predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija, predsjednik Svjetske (FIFA) Sepp Blatter krenut će u realizaciju novog ustroja nogometne sezone diljem svijeta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Plan je u potpunosti odvojiti klupski od reprezentativnog dijela sezone, a najosnovnija promjena odnosi se na činjenicu da se nogometne sezone u većini zemalja svijeta ne bi održavale od kolovoza do lipnja, već unutar iste kalendarske godine, od veljače do prosinca.

Umjesto u ljetnim terminima, velika natjecanja poput Svjetskoga i Europskog prvenstva održavala bi se tijekom veljače i ožujka, dakle na samom početku sezone. Slijedio bi isključivo klupski dio sezone, na koji bi otpalo idućih sedam mjeseci (od travnja do studenog).

Sukladno tome, nacionalni bi se prvaci dobivali u studenom, a najesen bi se također odigravale i same završnice međunarodnih klupskih natjecanja, poput Lige prvaka, Europa lige, Cope Libertadores.

Nakon toga, tijekom studenog i prosinca, slijedilo bi šest tjedana rezerviranih za kvalifikacijske i prijateljske dvoboje reprezentacija, koje bi bile odigrane kompletno unutar tog razdoblja.

Prednost klubova u cijeloj bi se priči odnosila na činjenicu da tijekom sedam mjeseci kompletne sezone ne bi više morali puštati reprezentativce. Nedostatak je činjenica da bi se igralo tijekom najgore ljetne žege. Platini, ipak, misli da bi se taj problem mogao riješiti prebacivanjem utakmica u kasnije večernje termine.

Kao mogući trenutak uvođenja novog kalendara natjecanja Platini i Blatter vide 2015. godinu. O cijelom projektu, koji tek treba biti optimalno razrađen, više će riječi na FIFA-inim i UEFA-inim forumima biti u mjesecima koji slijede.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider