Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U samo 20 godina

Znate li koliko su se povećale plaće nogometaša, a koliko običnih radnika?

U odnosu na nogometnu kastu, plaće tzv. običnih zaposlenih porasle su u tom istom razdoblju 186 posto u Velikoj Britaniji...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od razdoblja kad je uvedena Premijerna liga u Engleskoj, dakle od 1992. do danas, plaće nogometaša u tom elitnom nogometnom razredu porasle su nevjerojatnih 1508 posto! Samo mala usporedba. Plaće tzv. običnih zaposlenika u istom su razdoblju u Velikoj Britaniji porasle 186 posto. Lagana matematička operacija nameće zaključak da su plaće nogometaša rasle gotovo 10 puta brže od plaća običnih radnika!

Studija koju je proveo Centar za visoke plaće u Britaniji bavila se i jednom drugom stvari. U malo više od 20 godina, cijene ulaznica za utakmice Premijerne lige porasle su 1000 posto! Primjerice, navijači londonskoga Arsenala slavni pohod svoga kluba na naslov prvaka 1989. godine mogli su pratiti za samo pet funta koliko su stajale najjeftinije ulaznice. Danas te najjeftinije ulaznice na stadionu Emirates stoje 51 funtu. Slično je i kod Liverpoola. Prije 20-ak godina ulaznice su bile četiri, a danas su 45 funta.

Studija je otkrila i kako recesiju koja je pogodila cijeli svijet nogometaši nisu ni osjetili, a klubovi više od 80 posto svojih rashoda danas troše na enormne plaće igrača, dok su prije 15 godina ta izdvajanja bila ispod 50 posto.

"U zadnjih 30 godina vidimo masovno povećanje plaća nogometaša. Oni su sad u rangu bankara i raznih direktora, a i plaće nogometaša kompleksne su poput njihovih, a često i tajne. Vrijeme je da se malo prikoči s eskalacijom tih plaća, u nogometu kao u poslu pametnije je da se taj novac investira u treninge i infrastrukturu, umjesto u neodržive plaće", rekao je autor studije Dave Boyle. (Agencija VLM)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider