Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priča o rođenom strijelcu

Ovaj tip je živa legenda: Kako je lokalni vatrogasac ukrao naslovnice Garethu Baleu!

Nesvakidašnjim dosegom jedan je čovjek u svojoj domovini barem na 24 sata postao veća zvijezda i bolja priča čak i od Garetha Balea...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Teško da vam nešto znače imena Afan Lido i Port Talbot, kao i ime Rhys Griffiths. No spomenuti tip zaslužan je što se za derbi lokalnih rivala u velškoj Premier ligi pročulo van grada Port Talbota odakle dolaze ova dva kluba, te općenito okvira Walesa. Griffiths je naime predvodio svoj Port Talbot do uvjerljive i bitne pobjede u borbi za ostanak protiv posrnulog konkurenta. Završilo je 8:2, a Griffiths je zabio sedam pogodaka!

Prvotno se pojavila informacija kako je autor svih osam komada, ali jedan je ipak bio djelo jedinog 'stranca' u redovima Port Talbota, Engleza Rosea.

Griffiths nije došao ni blizu primjerice Archieju Thompsonu, rekorderu u reprezentativnom nogometu, koji je 2001. godine postigao 13 golova u pobjedi Australije protiv Američke Samoe 31:0. Jednako kao i Griffiths - sedam zgoditaka - svojedobno je zabio i legendarni Mario Jardel za Porto, ali za svega 45 minuta.

Međutim, ovaj 34-godišnji junak vjerojatno je srušio rekord po broju pogodaka jednog igrača gledamo li utakmice elitnih rangova europskih liga, a sasvim sigurno, postao je rekorder u Walesu. Dosad je naviše, šest po susretu i to u dva navrata, zabijao Marc Lloyd Williams kada je nosio dres Bangora.

'Bogovi' u Walesu, ali reprezentacija je rezervirana za Balea i 'Engleze'

Taj Williams je svojevrsna velška nogometna legenda. Umirovio se prije dva ljeta, nakon 20-godišnje karijere u kojoj je nosio majice gotovo svih tamošnjih prvoligaša, a u nekoliko navrata imao i epizode po engleskim niželigašima. Willams je u mirovinu otišao kao najbolji strijelac velške Premier lige, s 319 pogodaka u 468 nastupa. No trenutno ne spava mirno, jer Griffiths je na 255 golova u 343 odigrana susreta. Uzmemo li u obzir da je Williams igrao i zabijao do 38. godine, a da su Griffithsu 34 i da je, eto, sposoban zabiti i sedam po utakmici, opstanak rekorda je definitivno upitan...

Williamsa smo nazvali 'svojevrsnom legendom' jer usprkos zavidnoj golgeterskoj bilanci nikada nije obukao dres Walesa. Isto vrijedi i za Griffithsa, a razlog je vrlo jednostavan. Sve što vrijedi u velškom nogometu, već u tinejdžerskim, a sve češće i u školskim, pa i vrtićkim danima završi u Engleskoj. Ili makar Cardiffu i Swanseaju, najpoznatijim klubovima iz Walesa koji se natječu unutar engleske nogometne piramide.

Iz velške Premier lige većini je poznat tek TNS (The New Saints), onaj simpatični klub na kojeg je Liverpool morao u kvalifikacijama Lige prvaka. Redsi su tada bili svježi prvaci Europe, poslije čudesnog istanbulskog povratka protiv Milana, no u domaćem prvenstvu završili su kao peti, pa im je nemilosrdna UEFA stopirala izravan plasman u najelitnije klupsko natjecanje. TNS su tada riješili dva puta s po 3:0, a igrači velškog kluba zapravo su taj sraz doživjeli kao priliku da jednoga dana imaju što pričati unucima i da zamijene dresove s Gerrardom i društvom...

Ali vratimo se na čovjeka koji nas je ponukao na ovu priču, Rhysa Griffithsa. Iako je rođen u Cardiffu, Griffiths je isprva nastupao za dva malena kluba, prije nego što ga 2004. godine uzima i danas aktualni poslodavac, Port Talbot. Uvodnu sezonu se privikavao na nešto 'ozbiljniji' nogomet, a već iduće bio je vodeći topnik lige s 28 pogodaka.

Kakva golgeterčina: Sedam puta u nizu naj strijelac lige, 181 utakmica, 180 golova

Donijelo mu je to transfer u jači i ugledniji Llanelli, gdje je ostao šest godina. I svih šest sezona, opet bivao najboljim strijelcem velške Premier lige! Ukupno sedam sezona u nizu, sve do lani kada je najučinkovitiji bio izvjesni Michael Wilde. Griffiths je za Llanelli odigrao 181 utakmicu i zabio 180 golova! Učinak kakav se nekoć moglo, a danas više ne može postići niti u mnogima omiljenoj kompjutorskoj simulaciji Football manageru...

Griffiths je u Llanelliju u tri navrata bio proglašen i najboljim igračem lige, a šest puta našao se u momčadi godine. U sezoni 2007/2008 zabio je 40 komada i donio Llanelliju prvi povijesni naslov prvaka, te izlazak na pozornicu Lige prvaka. Ispali su u pretkolu od latvijskog Ventspilsa, ali slavili su makar utješnu domaću pobjedu 1:0. Začudo, strijelac nije bio Griffiths.

Zato je u nekadašnjem Intertoto Kupu strpao hat trick Vetri iz Litve, koja je nakon 6:6 u dvije utakmice ipak bila uspješnija na 'gol u gostima'. Griffiths je zaslužan i za najveću europsku pobjedu i uspjeh Llanelija, kada je poentirao jednom u pobjedi 2:1 i izbacivanju švedskog Geflea 2007. A izbacivanje Šveđana velik je uspjeh za Velšane..

Upravo te godine pružila mu se šansa da se okuša na profesionalnom nivou. Za njegove usluge bio je zainteresiran švicarski Aarau, no Griffiths ih je odbio zbog svog primarnog posla. Ne, to nije zabijanje golova iako mu ide odlično, već posao vatrogasca!

U ljeto 2012. Griffithsu je istekao ugovor u Llaneliju i već je bio na putu povratka u Port Talbot. Ali tada se javio Plymouth Argyle iz engleske League Two (4. rang natjecanja). Drugi puta Griffiths nije mogao reći 'ne' na poziv iz profesionalne sredine. Odlučio je doći na probu, koja je bila kratka i - uspješna. Griffiths je naime zabio u prvoj provjeri i izborio se za ugovor.

"U mojim godinama, ovo je prilika koja se ne smije ispustiti. Ovo je za mene ostvarenje snova", kazao je Griffiths.

Da bi postao profesionalac, morao je uzeti mirovanje na poslu, u trajanju od minimalno šest mjeseci do maksimalno dvije godine.

"Moja želja oduvijek je bila da budem ili nogometaš ili vatrogasac. Radio sam kao vatrogasac sedam i pol godina, sada mi se pružila šansa da postanem nogometni profesionalac. Iako, u Engleskoj se možete osigurati tek ako igrate Premier ligu ili Championship."

U Engleskoj stoperi ipak nemaju 'pivske 'škembe, a i posao vatrogasca je ipak prva ljubav

A u Engleskoj, makar i 4. ligi, nije bilo stopera s pivskim trbušinama i bekovima koji su zapravo pričuvni vratari. Nađe se daleko više školovanih nogometaša, čak i Francuza (Plymouth je luka na jugu), pa i zalutalih Španjolaca... Šalu na stranu, Griffiths nije loše krenuo. Zabio je u debiju u pobjedi 3:2 protiv Northampton Towna. Nakon pet nastupa, na kontu je imao tri gola.

"Radije bi da imam pet pogodaka u tri nastupa", briljantno je tada izjavio Griffiths, dokazavši da ne može bez golova, ali i pokazavši da je brzo polovio kako stvari stoje na profi razini:

"Ali dobro je i ovako. Od mojih golova važnije su pobjede Plymoutha."

Uskoro je nažalost stigla ozljeda, ali i novi menadžer Sheridan koji je otpisao Griffithsa. Svidjelo mu se među 'profićima', pa je po raskidu ugovora potpisao za Newport County, klub s juga Walesa koji igra u engleskoj Conference (5. rang natjecanja), što je doduše poluprofesionalni nivo.

"Taman da zabijem 40 golova za Newport County, vraćam se na posao vatrogasca", odmah je poručio Griffiths.

Newport County je imao sjajnu sezonu. Dohvatili su play off i u finalu na Wembleyu s 2:0 pobijedili Wrexham, vrativši se nakon 25 godina u četvrti razred engleskog nogometa. Griffiths je upisao 10 nastupa, bez gola. Shvatio je da to nije za njega i vratio se u Port Talbot, odakle je sve počelo. Svugdje je lijepo, ali doma je ipak najljepše. A Griffithsa kod kuće čekao omiljeni posao vatrogasca i uloga ikone velške Premier lige, koja mu priliči i gdje još nije rekao svoje... Onaj Marc Lloyd Williams bježi mu samo 64 gola, što je to za Rhysa Griffithsa?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider