Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Cifre oduzimaju dah

Znate li koliko zarađuju najplaćeniji svjetski treneri?

Iako za trenere ne postoji službena lista zarada kao za nogometaše, novci koji se okreću oko njihovih angažmana nisu ništa manji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zbirno, u 2012. i 2013. listu najplaćenijih predvodi Jose Mourinho - portugalski stručnjak u Real Madridu je zarađivao 15 milijuna dolara po godini ili ako želite u kunama, gotovo 85 milijuna kuna godišnje. Uz to treba dodati još 3 milijuna bonusa.

Mourinho će, prema najavama, u Chelseu zarađivati nešto više novca. U četiri bi godine trebao zaraditi oko 47 milijuna eura, što bi po godini značilo zaradu od gotovo 12 milijuna eura ili skoro 90 milijuna kuna godišnje. Kolike je bonuse Roman Abramovič pripremio za eventualno osvojene titule nije poznato, no možemo biti sigurni da su cifre milijunske.

Drugi na ljestvici je Carlo Ancelotti. Bogati šeici, vlasnici PSG-a plaćaju Ancelottija 15 milijuna dolara godišnje.

Koliko je zaslužio bonusa ne znamo, ali ako se realizira njegov transfer u Real Madrid, sigurno neće zarađivati manje. PSG od Reala navodno traži odštetu od 4 milijuna eura, a mediji su u jednom trenutku izvještavali da je Ancelotti spreman platiti pola odštete samo da ga puste.

Marcello Lippi u Kinu sigurno nije otišao zbog perspektivne lige i svijetle budućnosti kineskog nogometa, kako treneri i igrači često znaju opravdavati svoje selidbe u nogomento neatraktivne, ali iznimno bogate klubove svijeta. Guangzhou Evergrande F.C. jedan je od takvih. Evergrande Real Estate Group preuzeo je klub prije tri godine i uložio u njega velike novce. Prošle sezone osvojili su naslov prvaka kineske Super Lige, a Lippija godišnje plaćaju 14 milijuna dolara.

I Guus Hiddink (također 14 milijuna dolara) otišao je u klub čije se ime spominje samo kada su u pitanju veliki novci koje zarađuju nogometaši i treneri FC Anzhi Makhachkale. Kada je Samuel Eto 2011. otišao u Anzhi postao je najplaćeniji nogometaš svijeta sa zaradom od 60 milijuna eura za tri godine ugovora. Očito je tamo dobro i Hiddinku.

Pomalo iznenađujuće, peti na ljestvici je Kenny Dalglish, s 13 milijuna dolara po sezoni. Toliko je škotski stručnjak zarađivao za vrijeme svog posljednjeg angažmana u Liverpoolu. No, tamo se zadržao godinu dana i u proljeće 2012. dobio je otkaz.

Nakon što je Alex Ferguson napustio klupu Manchester Uniteda Arsene Wenger preuzeo je titulu najdugovječnijeg trenera koji trenutačno sjedi u Premier ligi. U Arsenalu je nešto više od 16 godina, a godišnje zarađuje 11 milijuna dolara.

Ferguson na začelju TOP 10

Slijedi Fabio Capello, koji kao izbornik ruske reprezentacije po sezoni zarađuje 11 milijuna dolara, a jednaku je svotu u džep pospremao i Roberto Mancini u Manchester Cityju.

Ljestvicu desetorice najplaćenijih sa sedam milijuna dolara po sezoni zatvaraju Alex Ferguson (toliko je imao u posljednjoj sezoni na klupi Uniteda) i kineski izbornik Jose Antonio Camacho.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider