Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ima preporuke 'Posebnog'

Ona je La Mourinha: Upoznajte prvu damu na trenerskoj klupi u Ligama petice!

Ovo je priča o prvoj dami koja će trenirati neki klub iz vodeća dva ranga natjecanja u Ligama petice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Njeno ime je Helena Costa, a nedavno je objavljeno kako će od iduće sezone sjediti na trenerskoj klupi Clermonta. Taj francuski drugoligaš upisao se ovim potezom u nogometne anale, jer Costa će postati prva trenerica nekog profesionalnog kluba u Francuskoj, ali i općenito u vodeća dva ranga natjecanja pet najjačih europskih liga (Engleska, Španjolska, Njemačka, Italija, Francuska).

Nogomet je tako definitivno prestao biti muška stvar. Imali smo dosad žene na čelu profesionalnih klubova (Rosella Sensi u Romi), malo-malo nam stižu priče o talentiranim i lijepim nogometnim sutkinjama iz primjerice Brazila, a da ne spominjemo famoznu liječnicu Chelseaja, Evu Carneiro... No imenovanje Coste za šeficu stručnog stožera Clermonta apsolutni je raritet. I tko zna, možda početak novog trenda...

"Čestitam Clermontu što shvaćaju da je otvaranje mjesta ženama budućnost profesionalnog nogometa", komentirala je na Twitteru francuska ministrica za prava žena Najat Vallaud-Belkacem.

Potez Clermonta pozdravio je i francuski ministar sporta, čelnici tamošnjeg Nogometnog saveza, mnogi borci za spolnu ravnopravnost...

"Žena ima u Formuli 1, a ima ih i na čelu vlada ili velikih kompanija. Zašto ne bi bile zastupljene i u nogometu? Ne mislim da je ovo veći rizik nego da sam angažirao nekog muškarca. Želimo okrenuti novi list i započeti novu eru kluba", lijepo je objasnio Claude Michy, predsjednik Clermonta.

Grad čuven po nizu ugašenih velikana: Hoće li Costa podgrijati atmosferu?

Riječ je o klubu starom 103 godine, koji u tako dugoj povijesti nije osvojio niti jedan trofej, a nije ni proizveo nekog poznatog nogometaša. Vjerojatno najpoznatiji kojeg su imali u svojim redovima, od 2008. do 2010., jest Mehdi Benatia, danas stoper Rome.

Clermont dolazi iz grada Clermont-Ferrand u središtu Francuske, čuvenog po nizu ugašenih velikana. Od Coste se očekuje da podgrije, pa i zapali atmosferu. Za početak, izvjesno je da bi mogao porasti broj pretplatnika i općenito gledatelja na utakmicama Clermonta. Iako grad broji gotovo pola milijuna stanovnika, nogometaše je u netom završenoj sezoni, koju su skončali kao 14. od 20 klubova francuske Ligue 2, na domaćem stadionu pratilo tek oko četiri tisuće navijača u prosjeku.

 

Tko je uopće Helena Costa?

Kako sama kaže, 36-godišnja Portugalka je nogomet zavoljela još kao dijete. U domovini je završila Fakultet za fizičku kulturu (Kineziološki fakultet), a s 19 godina počela je raditi u mlađim kategorijama Benfice. Od 2005. paralelno je vodila i druge klubove. S dečkima iz niželigaškog Cheleirensea osvojila je prvenstvo Lisabona, a uspjehe je bilježila i s dvije ženske momčadi. Dva puta je u ženskoj konkurenciji bila prvak Portugala s klubom S.U. 1º de Dezembro, dok je Odivelas uvela iz Druge u Prvu ligu.

U međuvremenu je magistrirala na Katedri za nogomet i postala vlasnica UEFA-ine A licence. Gotovo godinu dana provela je na školovanju kod Mourinha u Londonu, za vrijeme njegovog prvog boravka u Chelseaja. Kažu da je Costa čak i pomagala Mourinhu sa svojim zapažanjima oko nadolazećih suparnika...

"Iznenađen sam njenim talentom i shvaćanjem nogometa", kazao je jednom prilikom Mourinho.

S takvim referencama, ali i preporukom 'Posebnog', ne treba čuditi što je Costa kasnije tri godine radila kao skaut Celtica, snimajući igrače po Španjolskoj i Portugalu. Istodobno je bila izbornica ženskih reprezentacija Katara (donijela im prvu pobjedu ikada), te Irana kojeg ipak nije uspjela odvesti na SP 2015.

"Uvijek ću biti zahvalna Celticu. Svi pričaju o tome da sam prva trenerica u Ligama petice, no zaboravljaju da sam bila prva žena koja je obavljala posao nogometnog skauta", kaže Costa.

Navodno je 2010. sama izjavila kako žena u profesionalnom klubu neće biti trenerica sljedećih 60 godina. Ako je istina, prevarila se...

"Shvaćam da sam svima interesantna, ali voljela bih kada bi me ocjenjivali po mom radu i rezultatima, a ne po tome što sam žensko."

Clermont financijski ne stoji bajno. Kažu da će od ljeta osloniti na samo 17 igrača iz dosadašnjeg kadra, kojima će pridružiti mladiće iz vlastitog omladinskog pogona. Costa u tom segmentu ima puno iskustva, ipak je ukupno 13 godina provela u ponajboljoj akademiji svijeta, onoj slavne Benfice.

"Vrlo sam zahtjevna, kako prema sebi, tako i prema drugima. Ne obraćam pažnju radi li se o muškoj ili ženskoj momčadi. Nogomet je igra 11 na 11, sasvim je svejedno jesu li na terenu momci ili djevojke", odaje Costa dojam 'čvrste ruke'.

Bivša suradnica i vlasnica preporuka 'Posebnog', ali ona u nogometu želi spektakl

Zbog suradnje s Mourinhom, kojega je upoznala još u Benfici, u Portugalu je zovu 'Mourinho u suknji', a neki europski mediji dali su joj nadimak 'La Mourinha'. Kao i njenom uspješnom sunarodnjaku, i Costi je rezultat 'svetinja'. No protivnici Clermonta ne moraju strahovati da će naići na autobus pred golom Helenine momčadi...

"Volim kada moja ekipa ima loptu u posjedu. Želim pobjeđivati, ali i napraviti spektakl."

Neće joj biti nimalo jednostavno. Ne zato što je žena, nego jer je momčad Clermonta skromna. No kako stvari stoje, igrači se raduju dolasku - šefice.

"Čuli smo da se spominju razna imena, no ovo je i za nas iznenađenje. Malo smo šokirani, ali bit će to normalno već nakon nekoliko dana. Svi će čuti za nas, bit ćemo u centru pažnje", rekao je napadač Remy Dugimont.

Branič Anthony Lippini ne može dočekati dolazak Coste...

"Kada je prva žena ušla u vojsku, svi su također bili u šoku. No onda je to postalno normalno. Možda će tako biti i s nogometom. Jedva čekam da se svi okupimo uoči nove sezone. Bit će to jedinstveno iskustvo i definitivno nešto što je dobro za nogomet."

Lippinijev partner iz obrane, Jacques Salze, nije izdržao bez spomena tuširanja. Iako tvrdi da će Costa sasvim sigurno imati autoritet u svlačionici.

"Predsjednik je već pozvao nekolicinu nas i objasnio nam da mu vjerujemo i poštujemo ovu odluku. Tako će i biti. Možda ovo i nije tolika revolucija, jer već imamo ženskog fizioterapeuta. Nekima će vjerojatno biti čudno, ali za mene će Costa biti šefica. I ne, ne vjerujem da će nas čekati nakon tuširanja", kroz smijeh je zaključio Salze.

Službeno predstavljanje Helene Coste zakazano je za sutra. Ona sama je već poručila što je zanima:

"Cilj nam je plasman u elitu!"

Optimistično, nema što. Svjesna je Helena Costa da bi njen uspjeh mogao otvoriti nogometna vrata i drugim pripadnicima ljepšeg spola. Zato, samo hrabro... Neka ti je sa srećom, La Mourinha!

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider