Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predodređen za velike stvari

On je zvijezda u usponu: Zaludio je sve, Jose Mourinho želi ga ODMAH!

Premda se često čini upravo tako, španjolska liga ipak nisu samo Barcelona i Real Madrid...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbolji dokaz tome ove sezone je Atletico Madrid koji se, unatoč neznatnim ulaganjima, i nakon 21. kola hrva rame uz rame slavnom dvojcu. Atraktivan nogomet ponovo igra Žuta podmornica, a maleni Rayo Vallecano četvrta je momčad Europe po posjedu lopte. U tom segmentu bolji su tek, pogađate, Guardiolin Bayern, te Barca i PSG. Iako se bore za ostanak, momci iz Raya jedini su u aktualnoj kampanji, na svom terenu, u posjedu lopte nadmašili Barcelonu. Prvi puta nakon pet godina da je nekome uspjelo takvo što u Primeri...

Ipak, ova priča jest o Realu, ali onome iz Sociedada. Baskijski je to klub koji nema filozofiju poput svojih prijatelja iz Bilbaa, pa za Real Sociedad slobodno igraju Francuzi, Urugvajci, Švicarac, Meksikanac, Čileanac...

Najzvučniji član momčadi je Carlos Vela, meksički napadač koji se nije uspio probiti u Arsenalu. Boljim poznavateljima španjolske lige značit će i ime Xabija Prieta, prekaljenog veznjaka. Tu je i Esteban Granero (ex Real Madrid), a tipični moderni španjolski stoper jest 22-godišnji Inigo Martinez, koji je već debitirao i za reprezentaciju.
 


Real Sociedad 4 Elche 0 by acosart

Od francuske provincije do zvijezda: Nije špica, ali zabija kao na traci

Međutim, u glavnu zvijezdu Real Sociedada sve se jasnije promeće Antoine Griezmann. I njemu su 22 godine, dolazi iz Francuske, već duže vrijeme nalazi se na radaru velikih europskih klubova, a posljednjih dana Englezi donose priču o interesu Josea Mourinha, koji bi rado novac zarađen od Mate potrošio na Griezmanna.

Premda je Chelsea krcat ofenzivcima, vrlo lako bi se taj transfer mogao ostvariti. Pitanje vremena jest dokad će Griezmann nositi bijelo-plavi dres Real Sociedad, pogotovo nakon što je sinoć strpao hat-trick Elcheu. Stigao je time već do 14 prvenstvenih pogodaka, bolji od njega su tek 'vanzemaljci', Cristiano Ronaldo i Diego Costa.

Svojim igrama svakako ističe i kandidaturu za put na SP u Brazilu, gdje bi ga voljela vidjeti i francuska javnost, makar još čeka na debi za Tricolore.

Griezmann nipošto nije 'one season wonder' ili trenutni hit. Ovo mu je četvrta sezona u Primeri. U prve dvije zabijao je po sedam golova, lani deset, a sada bi bez problema mogao preko 20. I sve to kao 176cm visoki i lagani krilni napadač, prepoznatljiv po tehnici, driblingu i brzini.

Njegova priča dokaz je i sjajne klupske politike Real Sociedada. Rođen je u malom francuskom Maconu, a 2005. pokušao se izboriti za mjesto u Montpellieru, s kojim je igrao test utakmicu protiv PSG-a. U Parizu su bili i skauti iz San Sebastiana koje je Griezmann oduševio, pa su mu i oni ponudili tjedan dana probe. Roditelji nisu bili presretni idejom da njihov 14-godišnjak preseli u Španjolsku, ali ipak su popustili.

Griezmannu je trebalo vremena da se potvrdi u omladinskom pogonu Real Sociedada, koji bilježi kontinuirani i zapravo fascinantni napredak. U toj mjeri, da su prošle sezone na rosteru imali čak 16 igrača poniklih u vlastitoj školi. Trenutno pak u prvih 11 imaju u prosjeku 6.4 nogometaša iz svoje akademije, po tome su u Europi bolji tek Barcelona (7.2) i Athletic Bilbao (6.9).

Kako su dva Francuza donijela Baskima mjesto među elitom

Urugvajac Martin Lasarte odlučio je u ljeto 2009. godine priključiti francusko krilo prvoj momčadi. Real Sociedad čekala je neizvjesna borba u drugoligaškoj konkurenciji, s ciljem da se vrate u elitno društvo. Uspjeli su uzeti naslov u Segundi, a tada 18-godišnji Griezmann igrao je standardno, zabivši šest pogodaka u premijernoj seniorskoj sezoni.

Nastavit će Griezmann u uspješnom tonu i među velikim dečkima iz Primere, ali pravi iskorak i on i Real Sociedad doživjet će dolaskom sunarodnjaka mu Philippea Montaniera na klupu. Taj ne baš poznati stručnjak prethodno je francuski Boulogne doveo iz 4. u 1. ligu, a u Real Sociedadu će uvodnu sezonu završiti na 12. mjestu.

Momčad pokazuje intenciju za igranjem napadačkog nogometa, pa Montanier dodatno oštri ofenzivu, a popravlja obrambenu igru. Rezultat? Prošlu sezonu Real Sociedad završava kao četvrti, s trećim napadom lige (70 golova). Opet su ispred samo 'vanzemaljci', jasno iz Barcelone i Real Madrida. Imali su period u kojem su u 23 utakmice poraženi tek od madridskog imenjaka, a na svojoj Anoeti uspjeli su srušiti i Barcu (3:2). Izboren je plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, koju je Real Sociedad igrao 2003. (Westerveld, Aranzabal, Xabi Alonso, Karpin, Kovačević, Nihat Kahveci).

Usprkos čudesnom uspjehu Montanier ne odolijeva ponudi iz domovine. Odlazi u Rennes, a kao zamjena uskače njegov asistent Jagoba Arrasate.

Taj klupski vojnik, kojem je svega 35 godine, dotad je u ulozi glavnog šefa dvije sezone vodio tek mladi sastav Real Sociedada. Arrasate kreće fantastično. S laganih 4:0 preko Lyona, uz golčinu Griezmanna, stiže do skupina Lige prvaka. Tamo Real Sociedad dobiva tešku grupu, s Man Utd-om, Bayer Leverkusenom i Šahtarom. Osvojili su jedan bod (0:0 Man Utd), tri puta gubili minimalno, a razbio ih je tek Šahtar sa 6:0 u dvije utakmice.

Momčad se teško nosi s igranjem na tri jake fronte, pa isprva bilježi posrtaje u Primeri. Nastup u Ligi prvaka bio je odlična škola, nakon koje se Real Sociedad vraća u 'normalu'. Ili bolje rečeno starim navikama, prije svega uzbudljivom nogometu. U posljednjih deset utakmica izgubili su tek jednom, šest puta u nizu slavili su na svojoj Anoeti, postigavši pritom čak 23 gola. Eto ih već na samo -6 od zone Lige prvaka, mogli bi i dogodine ponovo zaigrati s europskom elitom. Ali lako moguće, bez Antoinea Griezmanna...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider