Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igraju nogomet života

Odbačeni od velikana preporodili 'mališana': Pakleni tandem i u Brazilu!?

Liverpool je ovisan o Suarezu i Sturridgeu, Real Madrid o Ronaldu, ali jedan klub doslovce leti na krilima dvojice svojih napadača...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Torino ove sezone igra jako dobro. Dva puta remizirali su s Milanom, po jednom s Interom, Fiorentinom i Romom. Momčad Giampiera Venture u borbi je za Europu, jer trenutno drže sedmu poziciju sa samo tri boda zaostatka za petoplasiranom Interom. Uhvatio je priključak Torino u prošlom kolu, na nezgodnom gostovanju kod Verone gdje je Juve nedavno odigrao 2:2, okrenuvši zaostatak 0:1 u drugom dijelu na 3:1.

Zablistao je Omar El Kaddouri, Marokanac posuđen od Napolija, koji je asistirao dva puta i zabio jednom. I dok je to vrlo vjerojatno bio tek bljesak, Ciro Immobile i Alessio Cerci, svaki s pogotkom, potvrdili su klasu i po tko zna koji put dokazali da ambicije Torina ovise isključivo o njih dvojici.

Immobile i Cerci skupa su zabili 24 pogotka od ukupno 39 koliko ih je postigao Torino. Dakle, gotovo dvije trećine. Immobile je s 13 golova drugi strijelac lige, Cerci pak četvrti s 11. Ali da stvar bude bolja, ovaj dvojac nerijetko i asistira, pa vodeća svjetska kompanija za statistiku Opta donosi zanimljiv i zapravo čudesan podatak - Immobile i Cerci, što golovima, što asistencijama, bili su uključeni u 31 o 39 Torinovih pogodaka. To je nevjerojatnih 79%.

Immobile nije bio nepokretan, štoviše... Ali u Juveu šansu nije dobio

Obojica torinskih junaka imaju interesantan nogometni put. Ciro Immobile (24) krenuo je u Sorrentu, gdje je zabijajući u mlađim kategorijama zaintrigirao skaute Juventusa. Talijanski gigant dovodi ga u svoje redove kao 18-godišnjaka, a Immobile nastavlja dominirati i u jačoj konkurenciji. Dva puta u nizu, 2009. i 2010., Juve osvaja cijenjeni Viareggio Cup. Immobile najprije zabija četiri, a iduće godine 10 pogodaka, uz hat-trick Empoliju u finalu.

Nije Immobile nipošto bio nepokretan, što na talijanskom znači njegovo prezime, ali konkurencija u prvoj momčadi Juventusa jednostavno je prejaka. Nije mu pomoglo ni što je uredno zabijao za Italiju U21; upisao je nekoliko simboličnih nastupa za Juve, pa krenuo na kaljenja. Pozornost na sebe opet je skrenuo u sezoni 2011/2012, kada na posudbi u Zemanovoj Pescari biva uvjerljivo najboljim strijelcem Serie B, s 28 zgoditaka.

Pescaresi su izborili promociju u elitni rang, no ključni likovi otišli su na neke druge adrese. Zeman u svoju Romu, Insigne u matični Napoli, dok je Immobile prihvatio poziv Genoe.

Na Luigi Ferrarisu nadali su da će Immobile biti njihov novi Milito ili barem Borriello, međutim razočarala se i Genoa, i pogotovo Immobile. Sezonu u kojoj je klub promijenio tri trenera i jedva se spasio ispadanja, centarfor je završio s pet pogodaka. Nije puno, no jedan je bio itekako sladak, onaj Juventusu.

Prošlog ljeta Juve je za oko 3 milijuna eura kupio preostalu polovicu njegovog ugovora, ali s predumišljajem. Immobile im je naime, pokazat će se, trebao da ga s Torinom zamjene za njihovog braniča Ogbonnu. Nije se Ciro svejedno bunio, jer dobio je novu priliku u prvoligaškoj sredini. U Torinu se pridružio Alessiju Cerciju (26), iza kojeg je već bila jedna, prilično dobra sezona, u dresu Il Tora

'Henry iz Valmontone': U Rimu ga otpisali, u Firenci napadali jer je Rimljanin

Rođen u okolici Rima, Cerci se nogometom počeo baviti u Romi. Zbog stila igre, brzo su ga prozvali 'Henry iz Valmontone' (općina u regiji Lazio, 45km udaljena od Rima). Za Romu je Cerci debitirao već sa 16 godina kod Fabija Capella. Ipak, krilni napadač nikako se nije uspio zauzeti za čvrstu poziciju, stoga su i pred njime bile mnoge posudbe.

Tri godine dokazivao se u Bresciji, Pisi i Atalanti, da bi ga Roma vratila za sezonu 2009/2010. Novaca se nije imalo, a Cerci se činio solidnom alternativom. Claudio Ranieri uglavnom ga je koristio s klupe i umalo je Cerci s Romom uzeo Scudetto, no u foto-finišu Mourinhov Inter bio je s(p)retniji.

Po završetku sezone, Roma je Cercija prodala Fiorentini za 4 milijuna eura. Činilo se Rimljanima da su izvukli maksimum i napravili jako dobar posao, ali Cerci je uskoro počeo oduševljavati za Viole. U toj mjeri, da se ubrzo povezivao s Manchester Cityjem, gdje ga je žarko želio Roberto Mancini.

Konačno je Cerci dobio priliku na visokoj razini i zaista je igrao jako dobro. Obožavao ga je Siniša Mihajlović, cijenio njegov nasljednik Delio Rossi. Voljeli su ga i navijači, ali ne i jedna ekstremna skupina ultrasa Fiorentine...

"Često su na ulici napadali moju djevojku i mene, premda sam igrao dobro. Ne znam, mislim da je razlog što sam bio mlad, jer dolazim iz Rima i bivši sam igrač Rome. A Rimljani u Firenci baš i nisu omiljeni", otvorio je dušu Cerci i poručio:

"Ti navijači su me toliko povrijedili i nikada me nećete vidjeti da slavim ispred curve (navijačke tribine, nap.a.)."

Uz Cercija je često išao prefiks 'bad boy', iako će on reći 'da nije buntovnik niti mutikaša'. Dio navijača zamjerao mu je način života i činjenicu da vozi skupe automobile, pa je polako počeo pucati pred pritiskom. Konačno, presudio mu je romanista, Vincenzo Montella, koji ga je po dolasku u Firencu odlučio prodati Torinu za 6.5 milijuna eura.

Fanovima Torina nije smetalo što je Cerci iz Rima, a on je na povjerenju uzvratio odličnim igrama. S 25 godina došao je do dresa reprezentacije, a danas, godinu dana stariji i s Immobileom pored sebe, Cerci igra 'nikad bolje'. Prvi je asistent lige, osam puta dodavao je suigračima za pogodak, a ne zaboravite ni onih 11 golova koje je sam zabio.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu sve je bliže, a Talijani se pitaju hoće li se tamo naći i duo iz Torina, kojeg osim suradnje u misiji probijanja suparničkih obrana i vratara, očigledno veže i veliko prijateljstvo.

"Alessio zaslužuje mjesto u reprezentaciji, a ja se bar malo nadam", poručio je ovih dana Immobile.

Hoće li veseliti Talijane ostaje vidjeti, ali Granatu su opet učinili popularnom

Il Grande Torino, tako su nazivali momčad koja je Torinu donijela pet uzastopnih naslova 40-ih godina prošlog stoljeća. Kažu da je to bila jedna od najboljih nogometnih momčadi ikada, čiji je kraj bio tragičan. Po povratku s prijateljske utakmice u Lisabonu u svibnju 1949., zrakoplov s 31 osobom (18 nogometaša, dva trenera) srušio se na brdu Superga iznad Torina. Poginuli su svi...

Tragedija je to od koje se Torino nikada nije oporavio. Juve je izrastao u najbolji talijanski i jedan od vodećih europskih klubova, a Torino je pao u prosjek i uspjeh im je iz sezone u sezonu očuvanje prvoligaškog statusa.

Vremena su drugačija i dakako da Immobile i Cerci ne mogu Torinu donijeti titule, ali već su napravili puno jer osmijeh se polako vraća na lica simpatizera Granate. U nedjelju slijedi gradski derbi s Juventusom, kojeg nisu pobijedili od davne 1995. godine. Može li dvojac Immobile-Cerci priuštiti novo zadovoljstvo navijačima Torina, kojih u samom gradu ima više? Juve je moćan, no Immobile i Cerci igraju nogomet života. I imaju dodatne motive: Immobile da uzvrati za nedobivenu šansu, a Cerci da pomogne Romi u borbi za Scudetto...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider