Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nemaju ni pravi stadion

Od kante za napucavanje do kosti u grlu favoritima: Tko su ti 'jazavci'?

Dosta poznanika me početkom nogometne sezone pitalo – tko su oni? Evo tko...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pitanja su posebno nabujala nakon što ih je Inter u gostima razmontirao sa 7:0. Samo što su tada glasila – tko su ti jazavci? A onda „jazavci“, „toljage“...itd, odigraju s Napolijem u Napulju 1:1, a s Lazijem doma izbore 2:2, nakon što su gubili 0:2. E pa, stvarno, tko je taj Sassuolo?

US Sassuolo Calcio je klub iz grada Sassuola, negdje na pola puta između Parme i Bologne, otprilike u visini Modene. Osnovan je 1922., a neobična kombinacija klupskih boja (zeleno-crna), potječe od prve garniture klupskih dresova koju su dobili na poklon iz Engleske.

Prije pet godina u Serie C

Dom Sassuola je stadiončić po imenu Enzo Ricci, ali nećete ga upoznati, osim ako ne odete na izlet baš u taj grad. Zbog skučenosti (samo 4 tisuće mjesta) i neadekvatnih sigurnosnih uvjeta, Sassuolo je domaćin na stadionu Citta del Tricolore u Reggio Emiliji (30 tisuća mjesta).

Do prije pet godina, natjecateljski vrh do kojeg je klub mogao stići bila je treća liga, Serie C. Istina, par puta su bili blizu plasmanu u viši rang, no Serie B okusili su tek 2008. godine. Znate li tko im je tada bio na klupi? Ni manje ni više, Massimiliano Allegri, današnji trener Milana.

Prvaci Serie B

Sassuolo je lani osvojio naslov prvaka Serie B i prvi put u klupskoj povijesti postao član elitnog talijanskog nogometnog razreda. Sudar s novom stvarnošću bio je surov. Nakon četiri kola bili su zadnji, bez bodova, s katastrofalnom gol razlikom 1:15. OK, jesu novi, ali da je previše – previše je!

Za pronaći razloge, treba se malo vratiti u prošlu sezonu. Tada su u Sassuolu igrali neki sasvim drugi igrači od ovih danas. Dosta mladih talenata koje su na posudbi u Sassuolu „parkirali“ veči i jači klubovi. Na kraju sezone gotovo svi su se vratili na svoje matične adrese, friškom prvoligašu nije preostalo ništa drugo nego mahnito kupovati, posuđivati i tražiti igrače za prvoligašku avanturu. Jasno, treba vremena da se stvori „nova kemija“. Evo primjera:

Slučajno smo odabrali utakmicu protiv Cittadelle, igranu 16.ožujka (Serie B, pobjeda Sassuola 1:0). Sastav je bio sljedeći: Pomini – Bianco, Marzoratti, Gazzola, Frascatore (Chibsah) – Bianchi, Magnanelli, Laribi (Longhi), Masucci (Troianello) – Catellani, Boakye.

Protiv Lazia, jučer, odigrali su sljedeći igrači: Pegolo – Ziegler, Bianco, Marzoratti, Acerbi – Missiroli, Magnanelli, Schelotto, Kurtić (Laribi) – Zaza (Alexe), Berardi (Floro Flores).

Od 14 korištenih igrača u oba susreta, ista su samo četiri: Bianco, Marzoratti, Laribi i Magnanelli. Klubu je isto ime i boja dresova, ali popis igrača lani i sada – nebo i zemlja. Na Transfermarktu je navedeno kako su uoči ove sezone doveli 19 novih igrača (zapravo je 17 baš novih, a dvojicu, Chibsaha i Anteia otkupili su kad im je istekla posudba), a iz kluba ih je otišlo čak 14. Kao da su NK Željeznički kolodvor.

Rezultati protiv Napolija i Lazija daju naslutiti kako je trener Eusebio Di Francesco na tragu stvaranja momčadi koja bi mogla funkcionirati. Je li to samo kratkotrajni bljesak ili početak opstanka u prvoj ligi, saznat ćemo uskoro.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider