Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Biznis, a ne nogomet

Novi korupcijski skandal u FIFA-i: Sve više dokaza o 'kupovini SP-a'

FIFA nikako da se oslobodi optužbi o prodaji domaćinstva Svjetskog prvenstva.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvije najveće nogometne organizacije FIFA i UEFA na stalnom su udaru svjetske javnosti zbog raznih optužbi o korupciji. Navijači im ne vjeruju, njihovi izaslanici dijele moralne lekcije mnogim, pogotovo malim državama diljem svijeta, a s druge strane sijevaju optužbe o korupciji.

Sjetimo se samo dodjeljivanja Eura Poljskoj i Ukrajini gdje se situacija naglo okrenula u noći uoči izbora, pa skandaloznog dodjeljivanja Svjetskog prvenstva minijaturnoj ali bogatoj državici na rubu pustinje – Kataru.

Sumnjivi moćnici u nogometu

U FIFA-i i UEFA-i mnoge čelne funkcije drže ili su držali sumnjivi biznismeni i političari poput Ukrajinca Grigorija Surkisa, koji je navodno obilazio sobe predsjednika saveza uoči odluke o domaćinstvu Eura, a kasnije postao potpredsjednik UEFA-e. Njemu je, primjerice, 2004. zbog korupcije zabranjen ulazak u SAD, što očito nimalo ne brine UEFA-u.

No, jedan od najsumnjivijih tipova sigurno je Jack Warner iz karipske otočne države Trinidad i Tobago. Radi se o političaru i biznismenu koji je do prije dvije godine obnašao funkciju potpredsjednika FIFA-e, no onda se povukao nakon optužbi o korupciji.

Posebno je bio na udaru Engleza koji su ga optužili da je nudio pomoć u dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2018. koje je na kraju dodijeljeno Rusiji (koja inače prednjači po huliganskim i rasističkim ispadima, a protiv kojih se toliko FIFA i UEFA bore).

I FBI na tragu donedavnom potpredsjedniku FIFA-e

Englezi ne odustaju od Warnera pa The Telegraph donosi priču o novim optužbama na njegov račun. On se nalazi pod istragom FBI-a nakon što ga se povezalo s 2 milijuna dolara koje je navodno dobio od jedne katarske kompanije povezane s domaćinstvom SP 2022. godine. Telegraph navodi kako je Warner primio 1,2 milijuna dolara, a njegovi sinovi još oko 750 tisuća dolara nedugo nakon što je Katar dobio domaćinstvo.

FBI je došao do Warnera preko najstarijeg sina koji živi u Miamiju i navodno surađuje s istražiteljima. Da stvar bude gore, kompanija koja je platila spomenute iznose Warneru i sinovima prije tri godine u je vlasništvu Mohameda Bin Hammama, čovjeka koji je vodio kandidaturu Katara.

I FIFA sama istražuje slučaj dodjeljivanja SP-a Kataru, a objava izvještaja šefa istražitelja njenog etičkog odbora Michaela Garcije očekuje se tijekom godine.

Jack Warner bio je jedan od 22 čelnika FIFA-e koji su odlučivali o domaćinstvima 2018. i 2022. godine. U krovnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji radio je kao potpredsjednik čak 14 godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider