Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Ne staju korupcijski skandali u FIFA-i: Licenca dvije tisuće eura

Glavobolje je Seppu Blatteru i njegovim suradnicima u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) ponovno zadao britanski Times...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon što je prethodne nedjelje u svom vikend-izdanju utjecajni dnevnik donio ekskluzivu o kupovanju glasova za domaćinstvo SP-a nigerijskoga i novozelandskog člana FIFA-ina Izvršnog odbora, koji su spremno istaknuli cijenu za svoje glasove pri procesu odlučivanja, ovaj je put isti izvor objavio informaciju da posjeduje videozapis u kojem bivši FIFA-in glavni tajnik Michel Zen-Ruffinen priznaje tajni sporazum u najvažnijemu FIFA-inu tijelu.

Zen-Rufinen je izjavio da španjolsko-portugalska kandidatura za Svjetsko prvenstvo 2018., odnosno katarska za 2022., već imaju zajamčenih sedam glasova istih članova Izvršnog odbora.

FIFA-in IO, kojim predsjeda predsjednik organizacije Blatter, broji ukupno 24 članova, te će drugog prosinca ove godine u Zürichu odrediti domaćine Mundijala 2018. i 2022. godine.

Njemački Kicker tvrdi da se ispit za dobivanje FIFA menadžerske licence može kupiti za 2000 eura

Njemački pak Kicker tvrdi da se ispit za dobivanje menadžerske licence Međunarodne nogometne federacije može kupiti za 2000 eura.

Ugledni njemački sportski magazin, inače nesklon senzacionalističkim i predimenzioniranim tekstovima, ima krunski dokaz za ekskluzivu koju je objavio u broju od ponedjeljka, 25. listopada.

Tečaj za licenciranoga FIFA-ina nogometnog menadžera pohađao je jedan novinar iz redakcije. Istom se prije polaganja ispita javio posrednik i ponudio da mu za 2000 eura može omogućiti prolazak ispita bez stresa: dostavom točnih rješenja na pitanja iz ispita putem SMS-poruke uoči samog polaganja!

Novinaru je posrednik zajamčio točan odgovor na svako od 15 pitanja koje postavlja FIFA. Ne i na dodatnih pet pitanja koje u ispit dodaje nacionalni nogometni savez.

S većinom točno riješenih pitanja u Njemačkoj su polaznici tečaja tako mogli proći na ispitu već na posljednjem polaganju, krajem prošlog mjeseca.

Kicker piše da je prostor za manipulaciju ogroman, s obzirom na to da FIFA istodobno s pitanjima za ispit šalje i točne odgovore. FIFA inzistira da nacionalni savezi ispit provedu istodobno. Tako su prošlog mjeseca ispit polagali novopečeni menadžeri iz 70 država diljem svijeta.

U Njemačkoj je samo ove godine ispit uspješno položilo 312 ljudi. Diljem svijeta, prema posljednjim FIFA-inim podacima, postoje 5683 ovlaštena menadžera. Pedeset ih je u Hrvatskoj.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider