Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jeste li znali?

Najveće 'krađe' na relaciji Barca - Real: Hrvat u najmomčadi!

Od samih početaka velikog rivalstva pa do današnjih dana „prebjezi“ su se uglavnom događali iz smjera Barcelone prema Madridu...

U dugoj povijesti Real Madrida i Barcelone 39 nogometaša imala je čast nositi dres obaju klubova, a među tim sretnicima je i bivši hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki, koji je 1991. prešao iz Crvene zvezde u Real, gdje se zadržao do 1994. kada odlazi u Oviedo, a potom godinu kasnije prelazi u Barcelonu na poziv Johana Cruyffa.

>> U sjeni Clasica: Poker poslastica koji nas čeka ovaj vikend

Od samih početaka velikog rivalstva pa do današnjih dana „prebjezi“ su se uglavnom događali iz smjera Barcelone prema Madridu. Drugim riječima, Real je uglavnom krao „igrače“ Barceloni. Izvjesni Alfonso Albéniz Jordana prvi je igrao za obje momčadi. U svibnju 1902. prešao je iz Barcelone u Madrid. U tom trenutku imao je 16 godina. Ricardo Zamora i Josep Samitier najpoznatija su imena koja su nosila oba dres prije Drugog svjetskog rata.

Najveće kontroverze - Di Stefano i Figo

Vjerojatno najveće kontroverze, koje traju do dana današnjeg, isprele su se oko Alfreda Di Stefana. Argentinac talijanskih korijena najveći je nogometaš Reala u povijesti, ali malo je nedostajalo da završi u Barceloni, s kojom je već potpisao ugovor i odigrao prijateljsku utakmicu, no potom je na nikad do kraja razriješen način završio u Realu. Barcelona je odbila prijedlog Španjolskog nogometnog saveza da jednu sezonu odigra u Barcelonu, a drugu u Realu.

Čelnici Barcelone govorili su da su prevareni, a navijači Barcelone taj transfer smatraju najvećom krađom u povijesti koja zorno pokazuje koliko je Real bio privilegiran za vrijeme Francova diktatorskog režima.

U novije doba najveće kontroverze i svađe na relaciji Madrid – Barcelona izazvali su transferi Bernda Schustera i Luisa Figa. Kod prvog gostovanja na Camp Nou nakon prelaska u Real Nijemac je doživio pravu salvu uvreda, ali Figo je još gore prošao. Na travnjak je doletjela i svinjska glava. U Barceloni je vladalo opsadno stanje prije i poslije utakmice.

''U tom trenutku dok sam bio u Barceloni, nisam bio zadovoljan kako me taj klub vrednovao. Dobio sam priliku za transfer i nisam se uopće dvoumio. Nisam imao osjećaj da su u Barceloni uvijek dovoljno cijenili moj doprinos u momčadi'', prisjetio se Figo uoči sutrašnje utakmice.

Puno se pričalo i o transferu Michaela Laudrupa iz Barcelone u Real, ali ipak s puno manje kontroverzi. Luis Enrique jedini je poznatiji igrač u novije doba koji je izravno prešao iz Reala u Barcelonu.

Samuel Eto'o bio je Realov igrač u vrijeme prelaska u Barcelonu, ali na posudbi u Mallorci, tako da taj transfer nije izazvao neku veću buku. Gotovo bez ikakvih reakcija iz Madrida popraćen je dolazak u Barcelonu Gheorghea Hagija. „Maradona s Karpata“ 1990. stigao je iz Steaue u Real, gdje se nije uspio nametnuti pa je otišao u talijansku Bresciju, a zatim u Barcelonu.

„Pravi“ Ronaldo vjerojatno je najbolji nogometaš koji je nosio oba dresa, a da je za obje momčadi odigrao natjecateljske utakmice (op.a. Di Stefano je za Barcu igrao samo prijateljsku). I on je prvo nosio dres Barcelone, a potom Reala. No, budući da se nije radilo o izravnom prelasku, nije došlo do većih okršaja na relaciji Barcelona – Madrid. Od poznatijih lica u posljednjih 30-tak godina koji su nosili oba dresa izdvajamo Lopeteguija, Nanda, Solera, Millu i Saviolu.

Od trenera na obje klupe sjedio je srpski stručnjak Radomir Antić, ali na obje destinacije kratko se zadržao. Antić je najveće uspjehe ostvario u Atletico Madridu.

Evo našeg prijedloga najmomčadi sastavljene od igrača koji su nosili dresove i Reala i Barcelone u natjecateljskim utakmicama u posljednjih tridesetak godina:
(Real+Barca): Lopetegui – Luis Enrique, Nando, Soler – Schuster, Prosinečki, Hagi, Laudrup – Figo, Ronaldo, Eto'o

Trener: Radomir Antić

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider