Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kada snovi postanu realnost

Na putu prema gore: Kako je Atletico uspio pomrsiti račune Barceloni

Nogometaši Atletica apsolutni su hit Lige prvaka i španjolske Primere. Oni su uz Borussiju Dortmund najveća opozicija velikanima poput Bayerna, Reala, Barcelone, Chelseaja, PSG-a i drugih…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zašto opozicija? Atletico i Borussija su dvije momčadi sastavljene pretežito od domaćih ili odbačenih igrača i s puno skromnijim proračunom od ostalih klubova koji su se našli u četvrtzavršnici Lige prvaka. I na njihovim klupama sjede dva vrsna emotivca koji su uspjeli prenijeti svoje ideje u djelo.

Messi nije trčao nego je šetao: Prešao skoro manje od golmana!

Ostvarili san navijača star 40 godina: 'Izbacili smo možda i najbolje'

Upravo je Atletico izbacivanjem Barcelone zamijenio prošlogodišnju ulogu Borussije. I to kako. Diego Simeone najveća je zvijezda momčadi koja je očitala lekciju donedavnim vladarima europskog nogometa. Stvorio je kompaktnu i borbenu družinu koja izgara na terenu i jako dobro se kreće bez lopte. Uspio ih je uvjeriti kako je samo nebo granica.

Kao da vam deset pitbullova puše za vratom

Stvar je jednostavna. Motiv i želja s kojom su pristupili utakmici protiv Barcelone bila je nevjerojatna. Njima je ta utakmica bila sve. Ne kažemo da Barceloni nije stalo, ali način na koji su se tehnički inferiorni igrači Atletica borili protiv Barce morao je doći na naplatu. Kao da vam deset pitbullova cijelo vrijeme puše za vratom i tako svih 90 minuta. Oni su 'umirali' za tom pobjedom baš kao što je Barcelona mljela sve pred sobom u počecima 'tiki-take'.

Jedini način da ih pobijedite je da budete jednako motivirani i željni pobjede poput njih, a to Barcelonini igrači nisu već neko vrijeme. Recimo, Messi je u jednoj od ključnih utakmica sezone pretrčao samo 6,8 kilometara, tek kilometar i pol više od golmana Pinta?! Za to vrijeme je junak Atletica Koke 'preorao' gotovo duplo više - 12,2 kilometra. A ni njegovi suigrači nisu puno manje. I tu leži jedan od većih razloga Barcelonina posrtaja ili Atleticovog savršenstva.

Simeone je uspio pronaći recept za igru Blaugrane te jednostavnošću i trkom, bez koje u modernom nogometu nemate šanse, stvoriti stroj koji je i dalje u igri za dva velika trofeja. Pored Barcelone i Reala. Njegov obrambeni blok u kojem se osam igrača istovremeno pomiče u smjeru lopte izgleda čudesno. Atletico je danas momčad koja ne gubi glavu i bez najboljeg igrača i strijelca. Momčad koja, baš poput Borussije, pokazuje zube puno bogatijim i igrački kvalitetnijim sastavima.

'Divim se tim igračima'

''Za motiviranje mojih igrača nisu potrebne riječi, njima je potrebna sigurnost, odlučnost i mogućnost da izađu i daju sve od sebe. Divim se tim igračima. Divim se njihovoj predanosti i načinu na koji rade zajedno kao momčad'', rekao je nakon utakmice argentinski trener.

Još jedna potvrda kako su atmosfera i zajedništvo puno važnije od renomea i visine plaće. Potvrda da je 'malima' još uvijek dopušteno sanjati, ali da biste to dobili morate i imati sanjare koji su dovoljno hrabri da prijeđu granicu i pokušaju napraviti nemoguće. Kloppu dan ranije nije pošlo za rukom, iako su njegovi igrači u određenim trenucima izgledali kao svemirci naspram realovaca. No, Simeone je ispisao povijest i tu ne misli stati.

Atletico možda u konačnici ne dođe ni do jednog naslova, ali njegovim igračima i navijačima će ova sezona zauvijek ostati u sjećanju. Oni su jučer nastavili svoj san, mnogi zasigurno i zaplakali, a sve zato što su imali sinergiju, zato što su djelovali i ponašali se kao jedan. Nikad nije ni išlo bez toga, niti će ikad ići…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider