Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tko će napasti?

Mourinho sve zna, a Ferguson još 'mozga': Sastavi i taktike za spektakl!

„Svijet će stati da bi pogledao utakmicu Uniteda i Reala. Zapravo, to nije utakmica, to je kao finale“, rekao je Jose Mourinho u osvit doista mitskog dvoboja dvaju divova svjetskog nogometa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I u pravu je, za svakoga tko u sebi ima barem maleni nogometni gen, nema danas druge teme osim pitanja kojem će gigantu pripasti „hop“, a kojemu „flop“. Navijači Borussije Dortmund i Šahtara se izuzimaju.

>> Hoće li se Man Utd smilovati Realu: Problem s dresovima Madriđana

>> Može li Cristiano na Old Traffordu ponoviti 'pravog Ronalda'?

Vodeći svjetski mediji istrčali su s očekivanim sastavima za večerašnji superderbi. Marca, Sport, Guardian... kod startera Reala nema razlika:

LOPEZ – ARBELOA, VARANE, RAMOS, COENTRAO – XABI ALONSO, KHEDIRA – DI MARIA, OZIL, C. RONALDO – HIGUAIN

To je ista startna postava iz kup uzvrata s Barcelonom koja je trijumfalno promarširala Camp Nouom. Primjetno je da se u prijelomnim trenucima sezone Mou vratio korijenima, odnosno postavi koja je uglavnom iznijela teret prošlogodišnjeg naslova prvaka Španjolske. Forsirana promjena je Lopez na vratima umjesto ozlijeđenog Casillasa, ali pošto novi Realov vratar odiše sigurnošću, za uslugama „Svetog Ikera“ nitko ne kuka previše.

Coentrao je već neko vrijeme u prednosti pred Marcelom koji se tek nedavno oporavio od ozljede, a dilema oko prve špice između Higuaina i Benzeme, riješena je u Argentinčevu korist. Mourinho iznimno cijeni Higuainovu taktičku zrelost, njegovo neumorno i pametno kretanje u napadu kojim odvlači protivničke stopere i stvara prazni prostor u koji bi mogao uletjeti bolid registracijskih oznaka CR7. Luka Modrić će svoju priliku čekati na klupi.

U Manchesteru nije sve tako jasno

Oko sastava Manchestera ne vlada baš takvo jednoumlje iako je osam ili devet igrača u svakoj varijanti sigurno. Od tri zdrava stopera (Ferdinand, Vidić, Evans – ozlijeđen je Jones) jedan će preseliti na klupu. Prema britanskim izvorima Ferdinand je siguran „pick“ za startera, a Vidić i Evans bore se za preostalo mjesto. Druga neizvjesnost je odluka u veznom redu: Valencia ili Kagawa? Valencia paše Fergusonu koji ne misli igrati preotvoreno, ali Kagawa je u sjajnoj formi i odličan je u konstrukciji kontri, što bi mogla biti jaka taktička opcija domaćeg sastava. Uglavnom:

DE GEA – RAFAEL, FERDINAND, VIDIĆ (EVANS), EVRA – CLEVERLEY, CARRICK – WELLBECK, ROONEY, KAGAWA (VALENCIA) – VAN PERSIE

Sir Alex je gledao Realovo gaženje Barcelone prošloga utorka i ostao je impresioniran brzinom i savršenom ubojitošću kontranapada kraljevskog kluba. Stoga neka od uglednih britanskih pera sugeriraju da će se na Old Traffordu United postaviti kao gost: sigurna i čvrsta obrana, korak nazad kad god treba i orijentacija na kontre i prekide. Uostalom, nakon 1-1 na Bernabeu, Real mora napasti. Možda ne odmah, ali nekada će morati preuzeti rizik jer bez postignutog gola ne može proći.

Taktika Fergusona mogla bi biti - čekanje

Taktika čekanja nije loša: Real je ove godine u Primeri gubio od ekipa koje ga nisu puno napadale, već mu dale loptu pa nek' se igra i riskira (Granada, Betis, Getafe, Malaga, Sevilla): Vjerojatno je u takvoj igri vrhunac postigla Granada koja je pobijedila 1-0, uz posjed lopte od 28% i bez ijednog vlastitog udarca u okvir gola (Ronaldo autogol). E sad, može li i hoće li velikan poput Uniteda doma igrati (polu)bunker, saznat ćemo večeras.

Druga Realova „Ahilova peta“ je prekid, defanzivni skok. Manchester United je pak u Premiershipu postigao čak 19 golova nakon prekida. Takve situacije će svakako biti jako zanimljive: ili će United imati priliku, ili će morati juriti natrag, čuvajući se Realove kontre.

Za kraj još dvije statističke zanimljivosti: nastupi li Ryan Giggs, bit će mu to tisućiti nastup za „Crvene vragove“. U međusobnim susretima između Mourinha i Fergusona, Portugalac u pobjedama vodi 6-2.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider