Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Mozak kraljeva'

Modrić u društvu Puskasa, Figa i 'Žutog': Dajte Hrvatu Realovu desetku!

Madridski mediji naprosto se utrkuju tko će dati veće pohvale hrvatskom reprezentativcu i veznjaku Real Madrida Luki Modriću...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolski mediji raspisali su se o dvojici hrvatskih nogometaša. U Madridu je udarna tema Luka Modrića, a u Barceloni Alen Halilović.

Nova briljantna partija Modrića: Pogledajte potez kojim je zapalio Bernabeu!

Dinamov „wunderkind“ tema je zbog spekulacija kako je na meti Barcelone, koja ga želi vidjeti u svojim redovima već u ljetnom prijelaznom roku, dok se o Modriću piše zbog sjajnih igara u dosadašnjem tijeku sezone. Madridski mediji naprosto se utrkuju tko će dati veće pohvale hrvatskom reprezentativcu koji je postao "mozak" Realove momčadi.

Modrić u društvu Puskasa i Figa

„Postoji mnogo razloga zbog čega bi Modrić trebao iduće sezone nositi dres Reala s brojem deset na leđima“, stoji u tekstu Marce, najčitanijeg španjolskog dnevnika.


To je ujedno i najveći kompliment Modriću, jer zna se što znači „desetka“ u svijetu nogometa, radi se o najplemenitijem broju za najplemenitije nogometaše. Nepisano je pravilo da ga nose samo istinski španeri, a u Realu, službeno najboljem klubu 20. stoljeća, nosili su ga neki od najvećih nogometaša u povijesti. Najveća Realova desetka još uvijek je Ferenc Puskas, najslavniji izdanak mađarske škole nogometa, vođa slavne „lake konjice“ i uz Alfreda Di Stefana glavni igrač slavne momčadi Reala s kraja 50-tih. Di Stefano je u toj momčadi Reala nosio devetku. U novije doba najveća „bijela desetka“ bio je Luis Figo.

Prosinečki prvi Hrvat s Realovom desetkom

Ako Modrić iduće sezone dobije desetku, neće biti prvi Hrvat u Realu s tim brojem. Prvi i za sada jedini s Realovom desetkom na leđima igrao je Robert Prosinečki, koji je u Madrid stigao iz Crvene zvezde početkom 90-tih kao jedna od najvećih svjetskih zvijezda, u do tada rekordnom transferu. Prošle sezone Realovu desetku nosio je Mesut Ozil, a njegovim odlaskom u Arsenal dres s brojem deset ostao je bez vlasnika.

„Kako najveća zvijezda Reala Cristiano Ronaldo preferira 'sedmicu', upražnjeno mjesto trebao bi preuzeti Modrić“, stoji u tekstu Marce, dok drugi najčitaniji madridski sportski dnevnik As ističe kako je Modrić dosegao zenit igračke karijere.
„Ancelotti hrvatskog nogometaša vidi i kao organizatora igre i kao igrača koji oduzima lopte“, ističe komentator Asa dodajući kako Modrić odlično igra od početka sezone, a posebice od nove godine.
„Modrić u prosjeku pretrči 8.1 kilometara po utakmici, ima 88 posto uspješnih pasova te skoro šest oduzetih lopti. To su sjajne brojke“, nastavlja komentator Asa s panegiricima na račun hrvatskog nogometaša.

Modrić je u 23 prvenstvene utakmice Reala ove sezone nastupio u njih čak 22, od toga je u 18 utakmica krenuo od prve minute. Taj podatak dovoljno govori o njegovoj standardnosti.
„Podjednako dobro kontrolira i dodaje loptu, bilo da se radi o kratkim ili dugim pasovima, brzim ili sporim loptama. Jednako tako podjednako dobro gradi igru i povlači kontre. Lako se prilagođava svakoj igri i taktici“, hvali ga Marca.

Pogodak Josea Mourinha

Gotovo svi komentatori ističu da Modrić podjednako uspješno igra u formaciji 4-2-3-1, kada zajedno s Xabijem Alonsom drži jednu od dvije pozicije zadnjih veznih, te u 4-3-3, kada je u sredini s Xabijem i Illarramendijem ili nekim trećim. Većina analitičara se slaže da je Modrić trenutačno ključni Ancelottijev vezni igrač koji daje prijeko potreban balans između napada i obrane te čini razliku na terenu.
Jedinu zamjerku na račun Modrića vide u nedovoljno dobroj realizaciji. Ističu da bi trebao više pucati po golu jer ima dobar udarac s distance.

Uglavnom, svi se slažu da je Jose Mourinho bio izrazito dalekovidan kada je inzistirao na dolasku Modriću iz Tottenhama unatoč tomu što su mnogi u Španjolskoj bili skeptični prema mogućnostima hrvatskog veznjaka. Modriću je trebalo određeno vrijeme za adaptaciju, ali kada se prilagodio, pokazao je da zaslužuje dres Reala, unisoni je zaključak madridskih medija. Treba li veći dokaz da je Modrić postao istinska svjetska zvijezda.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider