Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Barcina ikona

Messijev povijesni jubilej: Sve je nadmašio, a tek mu je 26 godina

U 399 utakmica u dresu Barcelone Messi je zabio 331 gol, što je prosjek od 0.82 gola po utakmici, te je osvojio 21 trofej

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lionel Messi će večeras u Valenciji, na gostovanju kod Levantea u četvrtfinalu Kupa kralja, upisati povijesni jubilej. Argentinac će na stadionu Ciudad de Valencia odigrati 400. natjecateljsku utakmicu u dresu Barcelone. Iako se znalo da je veliki talent, nitko nije mogao ni sanjati što će postići u sljedećih 10 godina kada je 2003. sa 16 godina i 145 debitirao u dresu Barcelone u prijateljskoj utakmici s Portom. Prvi nastup u natjecateljskoj utakmici upisao je u listopadu sljedeće godine kada je u gradskom derbiju sa Espanyolom u 82. minuti zamijenio Deca.

21 trofej u dresu Barcelone

U 399 utakmica zabio je 331 gol, što je prosjek od 0.82 gola po utakmici, te je s Barcelonom osvojio 21 trofej – od toga 3 Lige prvaka, 5 španjolskih prvenstava, 3 Kupa kralja i 2 Svjetska klupska prvenstva. Dobitnik je i rekordne četiri Zlatne lopte za najboljeg svjetskog igrača godine u izboru Fife i France Footballa.

Barcelona je s Messijem u momčadi u 399 utakmica ostvarila 278 pobjeda, s prosjekom od 69.67 posto pobjeda i samo 10.52 posto poraza. U sezoni 2011/12. Messi je, primjerice, zabio 73 gola u samo 60 utakmica. U jednoj utakmici najviše je zabio pet golova, četiri puta je zabio četiri u gola u jednoj utakmici, hat-trick je postigao 19 puta, dva gola 71 put i jedan gol u 111 utakmica. 182 gola zabio je na Camp Nou, 140 na gostujućim stadionima, 9 na neutralnim terenima – 2 u finalu Lige prvaka, 2 u Kupu kralja, 1 u Europskom Superkupu i 4 na turnirima Svjetskog klupskog prvenstva. Nikada nije isključen iz igre u dresu Barcelone.

Uskoro najbolji strijelac Barce u povijesti

Najviše golova u jednoj kalendarskoj godini postigao je 2012. kada je zabio 91. gol. Messi je ukupno postigao 358 golova za Barcelonu, računajući natjecateljske u prijateljske utakmice te mu treba još samo 12 golova kako bi prestigao Paulina Alcantaru i postao najbolji strijelac Barcelone u povijesti.

Barcelona je u svojoj povijesti imala mnogo velikih igrača, kao što su Kubala, Czibor, Luis Suarez, Cruyff, Schuster, Maradona, Ronaldo ili Ronaldinho, ali Messi je ih sve nadmašio. A tek mu je 26 godina… 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider