Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ovo se pamti

'Masakr' usred Madrida: Najveća pobjeda Barce i najteži poraz Reala u povijesti!

Na današnji dan prije točno 40 godina Barcelona je nanijela najteži poraz Real Madridu u povijesti „el clasica“…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Barcelonini navijači širom svijeta danas bučno slave veliki jubilej, dok Realovi „drukeri“ guraju glavu pod jastuk. Prošlo je točno 40 godina od „masakra na Santiago Bernabeuu“, najveće pobjede Barce i najtežeg poraza Reala u povijesti „el clasica“ u Madridu, ali i općenito govoreći, jer za vječne takmace nema veće utakmice doli međusobnih ogleda.

Dana 17. veljače 1974. Barcelona je predvođena velikim Johanom Cruyffom demolirala Real s 5:0 usred Madrid pred više od 120 tisuća gledatelja. Asensi je postigao dva pogotka (30, 53), a Cruyff (38), Juan Carlos (63) i Sotil (69) svaki po jedan. U povijesti „el clasica“ to je najveća gostujuća pobjeda, bilo Barcelone u Madridu ili Reala u Barceloni. Ujedno je to drugi najveći domaći poraz Reala u španjolskom prvenstvu, odmah nakon glasovitog poraza od Athletica iz Bilbaa od 6:0 iz sezone 1930/31.

Igralo se 22. kolo Primere, Barca je stigla u Madrid kao lider prvenstva, imala je sedam bodova više od Atletica i devet od Reala.

„Sjećam se da je cijela moja obitelj bila uz televiziju i s nestrpljenjem očekivala utakmicu. Bučno smo proslavili pobjedu, djed je po završetku utakmice otvorio šampanjac. To je povijesna pobjeda Barce, ponajviše zbog toga što je u ono mračno doba podigla moral katalonskog naroda“, prisjetio se dana kojeg će zauvijek pamtiti navijači Barcelone njezin trenutačni predsjednik Josep Maria Bartomeu.

Pljesak na Santiago Bernabeuu

Asensi, strijelac dvaju pogodaka, ističe da je prvi i jedini put u dresu Barcelone doživio aplauze navijača Reala.

„U jednom trenutku publika se digla na noge i pozdravila nas aplauzom. Tek tada smo spoznali da je utakmica zapravo gotova. Imali smo fantastičnu momčad, ali tog dana odigrali smo perfektnu utakmicu“, kaže proslavljeni nogometaš Barcelone koji je dres katalonskog ponosa nosio punih deset godina, od 1970. do 1980.

Pod vodstvom Cruyffa, tada najboljeg igrača na svijetu, koji je u ljeto 1973. stigao na Camp Nou iz Ajaxa, nizozemskog kluba s kojim je osvojio tri uzastopna naslova prvaka Europe, te nizozemskog trenera Rinusa Michelsa, Barcelona je na kraju došla do titule prvaka Španjolske koju je čekala čak 14 godina. Na sljedeću titulu Barcelona je morala čekati sve do 1985.

Dakle, između 1960. i 1985. Barcelona je osvojila samo jedan naslov prvaka Španjolske, dok je Real u istom razdoblju podizao pehar namijenjen prvaku čak 14 puta, a Atletico četiri puta. Tih godina Real je stvorio odlučujuću prednost u broju naslovu u odnosu na svojeg velikog rivala. Real trenutačno ima 32 naslova prvaka, a Barcelona deset manje.

Real Madrid – Barcelona 0:5 (22. kolo Primere, 17. veljače 1974.)

Real Madrid: Garcia Remón, Morgado, Benito, Zoco, Rubiñán, Pirri, Netzer, Velázquez, Aguilar (Santillana 46), Amancio, Macanás.

Trener: Luis Molowny

Barcelona: Mora, Rifé, Costas, De la Cruz, Torres, Juan Carlos, Rexach, Asensi, Cruyff, Sotil, Marcial (Tomé 70).

Trener: Marinus Michels

Glavni sudac: Orrantia
Golovi: Asensi (30, 53), Cruyff (38), Juan Carlos (63), Sotil (69).

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider