Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'To je sukob interesa'

Mario Mamić pregovarao u Madridu oko transfera Luke Modrića!

Madridska Marca navodi Mamićevog sina kao pregovarača u transferu Luke Modrića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako Zdravko Mamić tvrdi kako njegov sin više nema FIFA-inu menadžersku licencu, koju je predao HNS-u, čini se kako se Mario Mamić i dalje bavi menadžerskim poslovima. Pitanje je samo u kojem je svojstvu bio u Madridu. Marca piše kako je Mario Mamić kao jedan od Modrićevih predstavnika prije dva tjedna boravio u španjolskoj prijestolnici u sklopu pregovora s predstavnicima Reala.

>> 'Dragulj' ostaje u Dinamu: 'Modri' ispred europskih velikana!

Izvršni predsjednik Dinama možda je već prenio sva prava svojeg građanskog ugovora s Modrićem na svog sina kako bi izbjegao sukob interesa. No, po novom Zakonu o sportu bit će u sukobu interesa i oni koji su na taj način vezani s igračima, dakle, i preko 'građanskog' ugovora u kojem se ulaže u fizičku osobu.

Po važećem zakonu, menadžer je samo onaj koji ima  FIFA-inu menadžersku licencu. Dakle, ne i oni koji imaju građanske ugovore s igračima, a takvih je ugovora u Hrvatskoj puno zbog toga što takav 'menadžer' u pravilu uzima poveći postotak od ugovora igrača s nekim klubom. Doduše, takvi zastupnici imaju i određena ulaganja u igrače. Drugim riječima rečeno, upuštaju se u rizik kada investiraju u određenog nogometnog talenta, jer nitko im ne može jamčiti da će njihova uzdanica napraviti uspješnu profesionalnu karijeri, odnosno da će vratiti uložena sredstva i naposljetku profitirati.

Dakle, sve je legalno ako je Mario Mamić pregovarao kao Modrićev predstavnik po tzv. građanskom ugovoru. No, ni to neće biti dozovoljeno novim zakonom. Nagađa se kako bi trebao biti izglasan nakon ljeta.

Odmah su na ovu vijest reagirali iz Inicijative 'Zajedno za Dinamo':

U svijetlu medijske informacije da je ovih dana Mario Mamić, kao sin Zdravka Mamića i menadžer Luke Modrića sudjelovao u pregovorima s predstavnicima uprave Real Madrida oko Lukinog prelaska u taj klub, još jednom upozoravamo na jedan od ključnih problema hrvatskog nogometa, ali i sramotne neučinkovitosti hrvatske borbe protiv korupcije.

Čak i kada je sve kristalno jasno, kada nema apsolutno nikakve sumnje da se na jedan prilično javan način krše njeni pozitivni zakoni, institucije Republike Hrvatske i dalje se oglušuju te se oklijevaju uhvatiti u koštac s bjelodanim nelegalnostima i korupcijom koju bi mogao prozrijeti i pučkoškolac.

U vrijeme kada je zbog recesije, ali i sveprisutne korupcije hrvatsko gospodarstvo na koljenima, a mnogi hrvatski građani na rubu gladi, moralno je neprihvatljivo da državne institucije Republike Hrvatske toleriraju nelegalno, besramno bogaćenje pojedinaca koje su čitav jedan sport, i to onaj najpopularniji, podredile sebi i svojim privatnim interesima.

Podsjećamo, i prema postojećem Zakonu o športu, za vrijeme dok mu se sin bavi menadžerskim poslovima u sportu, Zdravko Mamić ne smije sjediti u bilo kojem tijelu GNK Dinamo Zagreb kao udruge građana, a kamoli biti njegov izvršni predsjednik!

Mariju Mamiću želimo uspjeh u njegovim menadžerskim poslovima. On svakako ima pravo raditi što god želi i gdje god želi. Međutim, Zdravko Mamić koji je više puta lažno tvrdio da će žrtvovati sinovu karijeru menadžera, s obzirom na svoju funkciju u GNK Dinamo Zagreb, mora poštivati zakone. Posebno što se taj klub – udruga građana i dalje uvelike financira novcem nas - poreznih obveznika.

U slučaju da se naše državne institucije ne očituju o ovome slučaju, te na vrijeme ne pokrenu valjane pravne mehanizme za što je krajnje vrijeme, o svemu ćemo obavijestiti Europsku Komisiju i ostale nadležne europske institucije.

Ovim putem GI ZZD još jednom osuđuje bilo kakve nasilne metode obračunavanja s nelegitimnom i nelegalnom upravljačkom klikom u Dinamu i hrvatskom nogometu. Te metode smatramo kontraproduktivnim i sramotnim. Smatramo da se protiv nelegalnosti moramo boriti kroz institucije, ma koliko to trajalo i koštalo nas živaca. Ostajemo i dalje posvećeni legitimnoj i legalnoj borbi članova kluba za njihova prava, povratak našeg Dinama u okvire zakona, morala, časti i sporta, od čega su hrvatski nogomet i NK Dinamo danas vrlo daleko.

Kao inicijativa članova i navijača kluba najavljujemo daljnju borbu sudskim putem i molimo članove Dinama da nam se i dalje javljaju te pridruže stotinama članova već spremnih za sudsko ostvarivanje njihovih prava, kao i tisućama koji su se javili s podrškom.

Obespravljeni članovi Dinama i obični navijači okupljeni u Građansku inicijativu "Zajedno za Dinamo"

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider