Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Suhi je paklen igrač

Maradona, prepoznaješ li sada ovog momka?

Ne znam kome je taj momak fetiš igrač. Izgledom odaje dojam Auslandera koji slaže skelu negdje u Sabenerstrasse, a zapravo je u toj istoj ulici već duže vrijeme najveća faca.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Trenutačno, i vjerojatno od početka profesionalne karijere, je na Mandžinoj kilaži iz doba kad je ovaj tek došao u HNL (74 kilograma). Da je Lahmove visine ne bi škodio koji manje, ali sa 186 centimetara je materijal za njemačkog Noureddinea Morcelija.

Thomas Mueller je najbolji igrač dosadašnjeg dijela Bundeslige od strane njemačkih medija. Najveći heroj svog sela Pahla i tipična njemačka zvijezda s manjkom prepoznavanja na prvu. Nedavno smo pisali tekst o Miroslavu Kloseu u sličnom kontekstu.

Igrač maratonskih pluća i vođa presinga na posljednje linije Bayernovih protivnika. Neumoljivo dosadan u fazi obrane, ne pretjerano atraktivan, ali 23-godišnji napadački all-rounder je igrač s viškom karaktera kao uostalom i dobar dio mladog vala Elfa. Brz, raznovrstan, sklon suradnji, polivalentan, tehnički možda ne na najvišoj razini, ali kako i sam kaže "ja sam igrač koji napada prostor". Rođen je u Weilheimu, gradiću kojem je Wilhelm Roentgen počasni građanin, a Muller baš tako "rendgenski" osjeća prostor.

Zajedno je s Olićem dobio šansu u vrhu napada prije četiri godine, i od tada nema gore-dolje, nema pauza zbog ozljede, nema dignutog nosa, nema stajanja u rubrikama golovi, asistencije, najviše pretrčanih kilometara.

Nešto više od 11 kilometara pretrči po utakmici, s tim da je dobar dio te brojke u sprintu ili trčanju visokog intenziteta, prosjek uspješnih dodavanja je veći od 76 posto. U nešto više od četiri sezone u Bayernu postigao je 65 pogodaka (ove već 15 plus 9 asistencija.

Za Elf je debitirao u siječnju 2010. u porazu protiv Argentine. Šest mjeseci poslije protiv istog protivnika odigrao je jednu od najboljih utakmica u karijeri, ali onda kada je bilo puno važnije – na Mundijalu. Maradona je tada, u pauzi između žvakanja jabuke i češanja po bradi na konferenciji za medije, piknuo Mullera u svom stilu s "iskreno ne znam tko je ovaj momak koji sjedi do mene".

Bilo je to uoči utakmice, a onda ga je Mueller "piknuo" za vodstvo već u trećoj minuti za besramno guženje Gaučosa. Zaista su se izredali Panzeri tog poslijepodneva. Poslije utakmice Mueller je bio na voleju "nadam se da će me Maradona sad prepoznati". Možda nije ni tad, možda je previsok za njega, ali upamtio ga je vjerojatno na dodjeli narada za Zlatnu kopačku – s pet golova i tri asistencije Muller je bio zlatna kopačka Mundijala i najbolji mladi igrač.

Ima već dva finala Lige Prvaka iza sebe, u prošlosezonskom je bio i strijelac. Suhi je definitivno paklen igrač. Jedan od onih koje se sjetiš u drugom redu nabrajanja, valjda zato što je tanak.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider