Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ponosni brko

Kultni likovi HNL-a: Najpoznatiji brk nakon Miše Kovača

O brkovima je sve rečeno. Mišo Kovač pa Ilija Lončarević. Nema dalje. Ivan Katalinić je nešto pokušao ali nema taj brk tu težinu. No iza brka je često ostala Ilijina trenerska čarolija...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prkosni Slavonac kompromise je najčešće radio na svoj račun. 69-godišnjak iz Čajkovaca, mjestašca iz brodsko posavske županije ispisao je jednu od najvećih senzacija u jeku stvaranja samostalne Hrvatske.

KULTNI LIKOVI HNL-A

Prva pomisao na Iliju Lončarevića? Brkovi. Dobro, ajmo opet. Druga pomisao? Naravno kup s Inkerom 1992. Kada je Inker predvođen mladim nadama poput Solde i Jurčića prvo odigrao 1:1 pa u uzvratu pogotkom Kasumovića na Maksimiru slavio protiv HAŠK Građanskog 1:0 i Rabuzinovo sunce odnio u Zaprešić. Grad u kojem se odigrala i prva međunarodna utakmica u samostalnoj Hrvatskoj. Inker je pod vodstvom Lončarevića igrao protiv Sturma. Nakon osvajanja Kupa je odbio Dinamo.

80-ih je Lončarević radio kao instruktor zagrebačkog nogometnog saveza. Da, postoji neka verzija sveučilišnog nogometnog prvenstva i da smo zemlja velika kao SAD, Ilija bi bio puno cjenjeniji trener. Jer, kažu nogometni stručnjaci da vjerojatno ne postoji bolji trener u Hrvatskoj za mlade igrače od Ilije.

Nije jedan od onih koji kimaju glavom

Zna to i Zdravko Mamić koji ga je godinama nastojao dovući u Maksimir nakon njegove posljednje epizode. No, Lončarević koji je bio u stručnoj komisiji Hrvatskog nogometnog saveza nikad nije bio vičan ''kimanju glavom''.

''Stručna komisija HNS-a je svedena na sramotu pa se novinari sprdaju s nama jer naše mišljenje Izvršnom odboru ništa ne znači'', znao je podvući Ilija.

U posljednjih je dvadesetak godina vodio bezbroj klubova. No, jedino u Dinamo se vraćao tri puta, i jednom kao sportski direktor. 1999. upisao je kao trener Croatije i titulu prvaka.

''Mene su najčešće zvali u situacijama rasula kada je trebalo kestenje vaditi iz vatre'', znao bi istaknuti. Kao što su ga zvali iz kluba koji sada vodi – NK Gorice.

Klubove poput Marsonije i Slaven Belupa je doveo u prvu ligu, a vodio je vjerojatno i najjači Hrvatski dragovoljac svih vremena, onaj s kraja 90-ih, Bazinu, Vasilja i društvo. Mali broj hrvatskih trenera se može pohvaliti da je vodio neku reprezentaciju na velikom natjecanju. Lončarević je u dva navrata vodio reprezentaciju Libije, a na afričkom Kupu nacija 2006. ispao je u skupini smrti s Egiptom, Obalom Bjelokosti i Marokom.

I u 70. godini Ilija ne staje. Gura dobro, na četvrtoj je poziciji. Ne znamo planira li kao i tata Ćiro ''umrijeti na trenerskoj klupi'', ali Lončarević u HNL sjećanjima sigurno neće umrijeti. Njegovo ime je u hrvatskom nogometu davno ispisalo respektabilne stvari.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider