Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki preokret

Koliko zarađuju najbolji? ManUtd rekordom 'pomeo' konkurenciju

U prošloj poreznoj godini engleski je nogometni prvak, Manchester United, prijavio dobit od 110,9 milijuna funti. Velik je to napredak u odnosu na prethodno razdoblje, kada je klub poslovao s 83,3 milijuna funti gubitka...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Golem je pozitivni obrat, sudeći po financijskom izvješću, generirao komercijalni promet koji se popeo na rekordnih 103,4 milijuna funti.

Svejedno, klub i dalje godišnje ima obvezu servisirati dug u iznosu oko 45 milijuna funti.

U prošloj je poreznoj godini Manchester United također obrnuo 11% veći ukupni promet negoli u prethodnom razdoblju: s okruglih 300 narastao je na 334,1 milijun funti.

Vlasnici kluba, američka obitelj Glazer, i dalje razmatra mogućnost dokapitalizacije kluba na Singapurskoj burzi. Prema najnovijim nagovještajima, išlo bi se na dualnu dioničku politiku. Po njoj bi zainteresirani investitori za svaku upravljačku (glasačku) dionicu kupili i jednu neupravljačku, što bi Glazerima omogućilo zadržavanje kontrole nad klubom.

Sa svojim je novim financijskim brojkama izašla i Barcelona, suparnik (i pobjednik) Manchester Unitedu u lanjskom finalu Lige prvaka. Katalonci su objavili procjenu financijskog plana za iduću sezonu (2011/12).

Računaju s ukupnim prihodom od 461,1 milijuna, te s rashodima od 440,2 milijuna eura. Planirana dobit iznosi 20,9 milijuna eura.

Budžet će na predstojećoj skupštini Sportskog društva, koja se održava 24. rujna, morati usvojiti većina članova.

Prema agenciji Deloitte, Barcelona je nogometni klub s drugim najvećim budžetom na svijetu. Ispred je samo Real Madrid, dok je Manchester United na trećem mjestu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider