Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki madridski derbi

Povratak Cristiana Ronalda: Hoće li 'BBC' i Modrić razvaliti i Atletico?

Utrka za naslov prvaka Španjolske u mnogome bi mogla ovisiti o ishodu madridskog derbija Atletica i Reala na Vicente Calderonu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Atletico je posljednji put pobijedio Real u velikom madridskom derbiju na svojem stadionu prije više od 14 godina, točnije 12. lipnja 1999., bilo je 3:1 za „rojiblancose“.
„Sretan sam kao da smo osvojili Kup prvaka“, izjavio je nakon utakmice Jesus Gil, legendarni predsjednik Atletica koji je u međuvremenu preminuo, a na mjestu vlasnika kluba naslijedio ga je njegov sin Angel Gil Marin.

Veliki rivali od tada su se sastajali 14 puta na Vicente Calderonu, 12 u Primeri i dvaput u Kupu kralja, i nijedanput nije pobijedio Atletico, skor mu je katastrofalan - 12 poraza, dva remija, s gol-razlikom 9-32.

Atletico 14 godina bez pobjede na Vicente Calderonu

Zanimljivo da Real nije pobijedio Atletico na njegovu stadionu od 1992. do 1999., a onda je uslijedila niska koju bi malo tko mogao očekivati, jer madridski gradski derbiji oduvijek su sa sobom nosili dozu neizvjesnosti. Međutim, Atletico je u novom mileniju zadesila najveća kriza u povijesti kluba, a Real je ostao na svojoj standardno visokoj razini.

Kvalitativna razlika između dvaju rivala dramatično se povećala, a to se najbolje moglo zamijetiti u međusobnim ogledima. Do prošle godine Atletico nije pobijedio Reala punih 14 godina u svim natjecanjima i na svim stadionima. Crni niz prekinut je prošle sezone u finalu Kupa kralja. Da se situacija polako mijenja, odnosno da je Atletico konačno izgubio „kompleks“ Reala, pokazala je ovosezonska pobjeda Atletica na Santiago Bernabeuu u Primeri.

Povratak Ronalda u Primeru

Nakon dugog vremenskog perioda Atletico je konačno ravnopravan takmac Realu i Barceloni u utrci za titulu prvaka. Atletico je donedavno bio ispred Reala, ali sada zaostaje tri boda za „kraljevima“, jednako kao i Barcelona. Prilično je jasno da će ishod gradskog derbija u mnogome utjecati konačan poredak.

Ako Atletico izgubi, ispast će iz utrke, jer teško da bi mogao nadoknaditi manjak od šest bodova do kraja prvenstva. No, ako pobijedi, napravit će dosta veliki korak, prije svega u psihološkom smislu, prema trofeju koji nije osvajao od 1996.

Nakon što je odradio tri utakmice suspenzije, Realu se vraća Cristiano Ronaldo. Real je u velikoj formi u posljednje vrijeme. Svoju razornu moć demonstrirao je Gelsenkirchenu gdje je naprosto razvalio Schalke u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

BBC, Luka Modrić i Di Maria

Udarna napadačka trojka Reala – Ronaldo, Benzema, Bale – postigla je ove sezone ukupno čak 46 golova u domaćem prvenstvu, što je više od 16 klubova u Primeri. U ovom trenutku teško je pronaći slabo mjesto u momčadi Reala. Ancelottijeva momčad na svim pozicijama odlično je pokrivena, u odličnoj ili vrlo dobroj formi su gotovo svi igrači. Prednjači „BBC trio“ i Luka Modrić koji drži konce Realove igre u svojim rukama.

Hrvatski veznjak glavna je spona između obrane i napada, Modrić daje ritam i diktira tempo Realovoj igri, ali ne zaostaje puno ni Di Maria koji igra u životnoj formi. Logično je zaključiti da tu leži ključ utakmice. Ako Diego Simeone pronađe način da zakoči Modrića i Di Mariju, Realov napadački trojac imat će manje upotrebljivih lopti i posljedično će Atletico imati veće šanse da izbori pozitivan rezultat.

Vjerojatne postave:

Atletico: Courtois – Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis – Arda, Mario, Gabi, Koke – Raul Garcia, Diego Costa.

Real Madrid: Diego Lopez – Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo – Modrić, Xabi Alonso, Di Maria, Bale, Benzema, Ronaldo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider