Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Oni ne vole Španjolce

Kakvi će to zvižduci biti: Izgledna repriza ukletog finala iz 2009.!

Plasman Athletic Bilbaoa u finale španjolskog Kupa kralja otvara mogućnost reprize finala istog natjecanja iz 2009.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nedostaje samo da Barcelona večeras nadjača Valenciju (1:1 u prvom susretu u Mestalli), pa da Baski dobiju mogućnost revanša za poraz 4-1 od prije tri godine. No, ponovi li se par Athletic – Barcelona, onda će se uz sportsku događati i prava društveno-politička drama u Španjolskoj.

Naime, 2009-te finale je igrano u Valenciji, a intoniranje španjolske himne uoči susreta „prekrili“ su zaglušujući zvižduci baskijskih i katalonskih navijača. Za manje upućene, to su pokrajine u kojima je jak pokret za samostalnost i odcjepljenje, a najradikalniji zagovornici ne priznaju španjolsku državu, zastavu i himnu kao svoju.

Kako je na finalu Kupa kralja, logično, nazočan bio i sam kralj Juan Carlos, situacija je postala vrlo neugodna. Španjolska državna televizija (TVE) prekinula je prijenos kada su počeli zvižduci i intoniranje himne nije prikazala uživo. Umjesto toga, prikazala je „pročišćenu“ verziju u stanci između dva poluvremena, u montaži su maknuti nepoćudni zvuci.

Nakon toga direktor televizije Javier Pons ispričao se zbog pogreške, a urednik sporta Julian Reyes dobio je otkaz zbog cenzure.

Naravno, postavlja se pitanje i gdje bi se igralo finale? Veznjak Athletica Ander Herera izjavio je kako želi igrati finale u Madridu na Bernabeu, no teško je vjerovati da će Real Madrid na svom stadionu organizirati ovako škakljiv i delikatan event. Dosta je ljudima i svog vlastitog cirkusa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider