Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ista frizura godinama

Došao je kao siroče s plastičnom vrećicom, a odlazi kao ikona bez ijedne mrlje

Jedan od najomiljenijih nogometaša u povijesti odlazi u zasluženu mirovinu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Javier Zanetti odigrao je u subotu pretposljednju utakmicu karijere i definitivno zadnju pred navijačima Intera, koje je oduševljavao proteklih gotovo 20 godina. Ali ne samo njih, već i kompletni nogometni svijet... Teško je, ma zapravo nemoguće pronaći osobu koja ne simpatizira Argentinca, jednako kao što je nemoguće pronaći i najmanju mrlju tijekom cijele karijere na 'odijelu' Gospodina Zanettija.

Odijelo nužno ne čini čovjeka, a najbolji dokaz tome je Zanetti iz ranih dana. Davne 1995. godine u Inter je stigao s plastičnom vrećicom iz supermarketa. Nikakvom dizajniranom torbom. Navijači Intera, pa čak niti portir, nisu imali pojma tko je kada se pojavio...

"Kada sam potpisao ugovor, rekli su mi da odaberem automobil. Uzeo sam BMW, ali dan prije mog prvog treninga osjećao sam se čudno. Nazvao sam tadašnjeg kapetana Giuseppea Bergomija i pitao ga je li u redu da dođem s BMW-om na prvi trening, jer nisam htio poslati krivu poruku svojim novim suigračima. Međutim, kada sam stigao u kamp, shvatio sam da je moj automobil najružniji na cijelom parkiralištu i osjećao sam se puno bolje", s osmijehom se tih uvodnih milanskih dana prisjeća Zanetti.

I samo dokazuje da je već tada, kao 22-godišnji anonimac, bio prije svega čovjek. Koji se tijekom dva iduća desetljeća nije promijenio niti najmanje, kao što se nisu mijenjali ni njegov dječački izraz lica ni njegova frizura. Ali tijelo jest, u posljednje vrijeme počelo je 'otkazivati' i ono što se činilo nezamislivim, nažalost se dogodilo. Premda je ne tako davno poručio da ga 'više umara trčanje za sinovima od igranja nogometa'...

Ako je itko bio materijal da u modernom nogometu preživi do 45. godine, bio je to Javier Zanetti. Prisjetite se koliko ste to puta pomislili ili kazali i sami, pola u šali, ali i pola u zbilji... S 36 je uzeo trostruku krunu, s 37 godina i 71 danom postao najstariji strijelac u povijesti Lige prvaka, a još prošle sezone, sa 40 na leđima, odradio je za Inter nevjerojatnih 48 utakmica.

Prva kupovina 'transfer manijaka' Morattija bila je ujedno i najbolja kupovina ikada

Već u tinejdžerskim danima, shvatio je koliko život može biti nepravedan i težak. U velikom Independienteu, za kojeg je počeo navijati kao dječak, otpisali su ga kao neperspektivnog. Dok su njegovi vršnjaci imali prave uvjete u nizu velikana iz rodnog mu Buenos Airesa, on se morao probijati u malenom Talleresu. A pored nogoloptanja, pomagao je i ocu koji se bavio zidarstvom...

"Volio sam posao kojim se bavio moj otac. Ali bio sam koncentriran na nešto veće i korisnije. 'Izgraditi kuću', to je metafora koja mi se sviđa... Takva je bila i moja filozofija, krenuti od dna i stići do vrha", reći će Zanetti.

Talleres je ubrzo zamijenio Banfieldom, za kojeg je debitirao protiv River Platea. Nije trebalo puno da upravo River, a dakako i Boca Juniors, pokucaju na njegova vrata. Ipak, sudbina je htjela drugačije... Massimo Moratti taman je preuzeo Inter i spremao se na prve igračke kupovine. Kontroverzni gazda Intera kasnije će postati pravi ovisnik o transferima, zlobnici će reći i sinonim za neuspješne kupovine, koji je desetine milijuna 'maraka' i eura na razne nogometaše bacao i samo kada bi sinu ispunjavao rođendanske želje. Znao je Moratti na stadion Meazza dovesti i neke vrhunske majstore, ali dva desetljeća kasnije kao dan je jasno da je njegova prva kupovina ujedno bila - najbolja ikada!

"Dobio sam video kazete s utakmicama mlade argentinske reprezentacije. Igrač na kojeg smo ciljali bio je Ariel Ortega. No on me nije impresionirao, za razliku od jednog beka kojeg dotad nismo vidjeli", prisjetio se Moratti prije nekoliko mjeseci događaja otprije dvadeset godina.

"Doveli smo ga i još je uvijek je s nama. Konačno sam shvatio da on dolazi s planeta Kripton i da će igrati za Inter još četiri-pet godina", dodao je u šali danas počasni Interov predsjednik.

Morattijeve želje, da će svog osobnog 'Supermana' gledati i narednih godina, neće se ostvariti. Njegov novi prijatelj/partner i novi Interov šef Erich Thohir svog će junaka tek trebati pronaći... Jer sve ima svoj vijek trajanja, pa tako i 'Traktor', kako je glasio Zanettijev nadimak.

Više od 20 godina profesionalne karijere, 1112 odigranih utakmica na klupskoj razini, 857 nastupa u dresu Intera, 145 nastupa za Argentinu... To je 'vijek trajanja' Javiera Zanettija. Još od 1999. nosio je kapetansku vrpcu Nerazzurra, a samo u periodu od 2006. do 2010. odigrao je čudesnih 137 utakmica u nizu. Od svoje 33. do 37. godine, da se razumijemo.

Prvu polovicu Zanettijeve milanske ere obilježili su rezultatski neuspjesi. Dugo je Inter nosio neslavni epitet 'luzerskog kluba', a među hrpom gubitnika jedini pobjednik bio je Javier Zanetti, pa je i dočekao neka bolja vremena. Od 2004., Interov omiljeni kapetan podizao je pet 'Scudetta', Ligu prvaka, četiri domaća Kupa, četiri domaća Superkupa i trofej pobjednika Svjetskog klupskog prvenstva. Iz devedesetih pamti samo jedan Kup Uefa.

"Znao sam da je od brda odvaljen, ali ne od kakvog. Sigurno mu u putovnici piše pogrešan datum", komentirao je jednom prilikom Mourinho.

Premda nisam fan portugalskog stručnjaka, a kao navijač Rome još manje simpatiziram Inter, neka se dogodila 'ona' Mourinhova i Interova Liga prvaka... Zbog Zanettija, koji je takvo što apsolutno zaslužio.

Uzoran suprug, veliki humanitarac i najveći gospodin u svijetu nogometa

"On je igrač koji će ući u povijest. Ne znam većeg nogometaša i čovjeka od njega."

Ovo su riječi Antonija Contea, koji baš i nije lak na komplimentima. Generacijski je Conte blizu Zanettiju, stariji tek tri godine. I dok se on trenerskim poslom bavi još od 2006., Zanetti još ima za odraditi zadnju utakmicu karijere.

"Hvala svima. Nemate pojma koliko je ovo emocionalan trenutak za mene. Zahvaljujem svima koji su bili u mojoj blizini tijekom svih ovih godina. Moja jedina želja uvijek je bila braniti čast Interova dresa, bilo gdje na svijetu. Naučio sam voljeti Inter zahvaljujući vama. Molim vas da nastavite voljeti ovaj klub kao što ću i ja zauvijek", poručio je Zanetti u subotu navečer Interovim navijačima nakon što su ga posljednji puta gledali na travnjaku Meazze.

Skromno i ponizno obraćanje Interove 'Katice za sve'. Desni bek, lijevi bek, jednako dobar i naprijed i iza. Koliko je samo puta pretrčao nadobudne klince kojima je mogao biti otac... Kad je Mourinhu u finišu Lige prvaka trebao zadnji vezni, nije bilo frke, imao je Zanettija. Jer ako je itko igrao po onom motu 'da je grb na prsima važniji od imena na leđima', to je bio - Javier Zanetti.

Ili kako bi rekao Tony Adams: "Igraj za ime koje piše naprijed i ljudi će zapamtiti ime koje piše iza." Da je i to živa istina, potvrđuje upravo Zanetti. Čovjek koji je utjelovljenje svega dobroga, a nažalost i sve manje prisutnoga u nogometu: časti, fair playa i poštovanja. Nikada ružno prema protivniku, nikada ružno prema sucu, nikada ružno prema gledatelju ili navijaču.

Uopće ne treba čuditi da je oženio ljubav iz srednjoškolskih dana, s kojom ima skladan brak i troje djece, kćerku i dva sina. Kao ni to da je, tipično za Argentinca, vrlo pobožan, a da sa suprugom Paulom i suigračem Cambiassom kroz dvije fondacije pomaže malenim siromašnim sunarodnjacima, te djeci s problemom društvene izolacije...

"Istinski šampion, koji će ostati zapisan u povijesti. Ti si legenda za sve nas", rezimirao je Francesco Totti.

Romin Il Capitano nema dječačko lice, iza njega su razne mrlje, a poznat je po svojoj prgavosti. Međutim, 'calcio' je ostao samo na njemu od pripadnika stare garde nakon što je Zanetti rekao 'zbogom'. Nije Serie A (pro)pala zbog odlazaka Cavanija, Kaka ili Ibrahimovića, nego jer u kontinuitetu gubi sve one legende koje su je i činile slavnom. Odlaskom Zanettija izgubila je velikog igrača i još većeg čovjeka. Zato Francesco, potraji bar ti još neko vrijeme...

Zanimljive brojke:

4 - od prvog do zadnjeg dana Zanetti je u Interu nosio 'četvorku'.

16 - broj trofeja koje je Zanetti osvojio s Interom. Njih 15 podigao je kao kapetan.

45 - prosječni broj utakmica koje je po sezoni odigrao Zanetti od svog debija u profesionalnom nogometu 1992. do teške ozljede koju je doživio 2013. godine.

614 - broj nastupa Zanettija u utakmicama Serie A. Drugi na vječnoj listi, ispred je samo legenda Milana Paolo Maldini sa 647 nastupa.

857 - ukupni broj odigranih utakmica za Inter. Apsolutni rekorder milanskog velikana.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider