Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tenzije do neba

Incident na klupi Barce: Igrači ostali u čudu, Martino podlegao histeriji

Tko je glavni krivac za posrtaj Barcelone u Valladolidu – momčad ili Gerardo Martino, upitao je svoje čitatelje najčitaniji katalonski sportski dnevnik El Mundo Deportivo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gotovo dvije trećine od ukupnog broja anketiranih označilo je igrače kao glavne krivce za posrtaj koji će možda na kraju Barcelonu stajati gubitka naslova prvaka Španjolske.

Ovaj rezultat zorno pokazuje kako se mišljenje javnosti, ali i medija može promijeniti preko noći. Dok je taktika rotiranja momčadi funkcionirala, Martinu se pljeskalo, navijači i katalonski novinari uzdizali su ga u nebesa, govoreći kako pametno dozira snage i tempira formu za završnicu sezone, no kada su stigli porazi, odjednom se promijenilo raspoloženje.

Martino odustao od rotiranja

Trener Barcelone pretrpio je lavinu kritika katalonskih medija i javnosti kada je u San Sebastianu ostavio na klupi nekoliko prvotimaca. Označen je glavnim krivcem za poraz. Martina je taj poraz obeshrabrio pa je pod dojmom kritika u Valladolidu izveo na travnjak najbolji mogući sastav u tom trenutku, iako će većina igrača iz prve postave protiv Manchester Cityja odigrati treću utakmicu u sedam dana (reprezentacija, prvenstvo, Liga prvaka) i bilo bi logično da je neke igrače odmorio.

I što se dogodilo – opet poraz i još očajnija igra nego u San Sebastianu. Martino je podlegao histeriji, a Barca je zasigurno odigrala najlošiju partiju u sezoni, vjerojatno i u posljednjih nekoliko godina. Teško je sjetiti se kada je izgledala tako bezidejno i bezopasno na španjolskim travnjacima. Navijači Barcelone bijesno su negodovali nakon utakmice na Zorrilli, ultrasi su izvrijeđali igrače ispred stadiona, neke su gađali i kovanicama, ali frcale su iskre i na klupi Barcelone gdje su se za vrijeme utakmice bučno posvađali Martinovi najbliži suradnici Jorge Pautasso i Aurelije Altimar.

Navodno se nisu birale riječi, bila je to prilično ružna scena koja je ostavila u čudu igrače i ostale članove stožera koji su sjedili na klupi. Da se nije na vrijeme umiješao trener golmana Jose Ramon de la Fuente, tko zna kako bi svađa završila. Taj detalj sam za sebe dovoljno govori kakva nervoza vlada u Barceloni. Sezona još nije izgubljena, a tenzije su već podignute do neba.

Igrači na udaru navijača

Na udaru navijača ovaj put su se našli igrači, a Martino se elegantno izmaknuo iz centra pažnje. Očigledno je da uzrok Barcinih posrtanja nisu rotacije, odnosno nedovoljno kvalitetne rezerve, već loša igra kompletne momčadi na čelu s Messijem. Postavom na Zorrilli trener Barcelone poslao je poruku navijačima i medijima - tražili ste, dobili ste. Nitko ne može jamčiti da bi Barca bolje prošle s nekom drugom postavom, međutim, Martino je odustajanjem od rotiranja u trenutku kada je raspored iznimno gust, pokazao da nije dosljedan i da mijenja mišljenje pod pritiskom, a teško da je to odlika velikih trenera, iako će neki reći da samo budale ne mijenjaju mišljenje.

Međutim, sumnjamo da bi, recimo, Johan Cruyff odustao od svoje strategije zbog medijskih napisa i mišljenja navijača. Veliki Nizozemac išao bi do kraja pa makar poginuo zajedno sa svojom vizijom. Zbog te vrline ili možda mane, kako tko rezonira, i jest poseban i neponovljiv, i kao igrač i kao trener. Da Cruyff tamo početkom 90-tih nije istrajao na svojoj viziji, tko zna bi li se Barca ikada riješila 'luzerskog' kompleksa i bi li do danas osvojila najvažniji klupski trofej bez kojeg ne bi mogla pogledati u oči Real Madridu, koji i ovako premoćno vodi u toj utrci, ali sada je razlika bitno smanjena.

Što bi napravili Cruyff i Guardiola?

Vjerojatno smo nepravedni prema Martinu kada ga uspoređujemo s jednom od najupečatljivijih i najznačajnijih figura u povijesti nogometne igre. Možda je prikladnije upitati se što bi napravio Guardiola da je na Martinovu mjestu? Današnji Guardiola vjerojatno se ne bi obazirao na kritike, ali i on je u Barceloni znao plivati niz struju.

Možda bi Barca osvojila još koju Ligu prvaka da je više rotirao i odmarao igrače. Ni Guardiola nije imao snage reći Messiju da mu je bolje preskočiti koju utakmicu i da nema potrebe loviti razno-razne rekorde, već da se koncentrira na najvažnije utakmice. Možda se u tom slučaju ne bi dogodili kiksevi protiv Mourinhova Intera i Di Matteova Chelseaja, možda bi u barem jednom navratu uspio ono što nikome do sada nije uspjelo - obraniti titulu Lige prvaka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX