Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nekad na 'guzove', a sad...

Grci ovo, Grci ono, ALI ovaj čovjek je zadivio Europu

Lijeva, desna, šut s distance, iz okreta, iz prekida, glava, dribling, vic... Grčka konačno ima igrača koji može postati kategorija superstara, a ne igra u dresovima s niskim brojevima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Giorgios Karaiskakis, moderno bojno polje Olympiacosa, neće još dugo gledati igrača koji je ove jeseni vjerojatno napravio najbombastičniji 'boom' od svih euro centarfora. U to smo uvjereni. Konstantinos ''Kostas'' Mitroglu nije tinejdžer, štoviše, prva zvijezda momčadi u kojoj je od daleke 2007. postao je tek s 25 godina.

Neobičan na prvu. Ratnički raspoloženih, životopisnih crta lica, mrkog pogleda, mitološkog ''aresovskog'' garda na terenu. Sama fizionomija ističe Mitroglua, a kad krene klasa pršti iz svakog poteza.

Odgojen u Bundesligi

Kao dijete je s roditeljima preselio u Njemačku. Neukirchen i Duisburg su nogometno odgojili ovog Grka iz preljepog gradića na obali Egejskog mora – Kavale. Sa 19 godina je postao prvi strijelac Eura U-19. Zabio je 12 pogodaka u 14 utakmica za taj mlađi uzrast. Odradio je u amaterskoj momčadi Borussije Monchengladbach sjajnu prvu seniorsku sezonu i Olympiacos je bio najbrži. Odgovor velikog rivala Panathinaikosa bio je njihov wunderkind – Sotiris Ninis.

Vjerojatno jedini odgovor zašto ovakav članak o Mitrogluu nismo pisali još prije nekoliko godina je Ernesto Valverde. Španjolski trener koji je od 2010 – 2012 trenirao crveno-bijele nije bio veliki obožavatelj Mitroglua. Bez obzira što je u ono malo minuta redovito zabijao, nagrade su bile posudbe. Prvo Panionios, pa Atromitos. Naravno, tamo je radio ono što mu najbolje ide – zabijao. U dresu Atromitosa postao je najbolji igrač lige, a prošle sezone u drugom mandatu u Olympiacosu i najbolji strijelac lige.

Nevjerojatno je zapravo da su crveno-bijeli i ove sezone ''gužvali'' svoj napad. U pirejski dio Atene došli su Saviola, Ščepović i mladi arsenalov napadač Campbell. No i danas se priča najviše o – Kostasu.

Mitroglu je u 10 prvenstvenih utakmica do sada zabio 14 pogodaka. Kada pribrojimo euro susrete, utakmice kupa i reprezentativne utakmice zabio je 22 pogotka u 21 utakmici. ''Highlighti'' ove jeseni su hat- trick Anderlechtu u utakmici u kojoj su Belgijanci napadali, a Mitroglu kaznio svaku sekundu u kojoj su stoperi belgijskog prvaka trepnuli okom.

Odveo Grke u Brazil

Konačno je u ovim kvalifikacijama u prvi plan izbio i u reprezentativnom dresu. ''Zmajevi'' su u kvalifikacijskoj skupini bili bolji, a potentni Rumunji u dodatnim kvalifikacijama u naletu. A znate kako završavaju grčke utakmice na rezultat – golovima za koje su oni Pippa Inzaghija ''nedokučiva čarolija''. No bilo – spominjalo se. Razlog? Pistolero ili Mitrogol kako ga zovu navijači. Zabio je dva put Rumunjima i osigurao za obrambeno tvrdokuhane Grke veliki kapital. A onda je dovršio Rumunje u Bukureštu...

Primjetili ste vjerojatno da ima isti nadimak kao i Luis Suarez. S obzirom na potencijal, mogao bi dohvatiti jednom i njegove razine. Iz Kavale je i Teodoris Zagorakis, najbolji igrač EURA 2004. Definitivno dobar miks su grčki Bogovi namijenili Mitrogluu. Ima nešto i u tom germanskom odgoju. Koliko smo puta gledajući braću Kovač ili Klasnića rekli ''Bože blagoslovi Njemačku'', e sad to i Grci znaju...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider