Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dan ruhrskog derbija

Gospodine Platini, brine li vas huliganizam i u Njemačkoj?

Subotnje poslijepodne u Bundesligi donosi "majku svih derbija", kako Nijemci tradicionalno tepaju okršajima Schalkea i Borussije.

Gelsenkirchen i Dortmund dijeli 30 kilometara, a njihove navijače spaja "vjekovna mržnja". Toliko intenzivna da je brojnim Nijemcima prva asocijacija na ruhrski derbi izvanredno stanje uzrokovano huliganskim ispadima, a tek potom (vrhunski) nogometni užitak. Utakmice Rudara i žuto–crnih često su imale uvertire i "treća poluvremena" na ulicama oko stadiona, gradskim trgovima ili nekim udaljenim livadama.

Iznimka nije bio ni današnji susret. Još u srijedu navečer došlo je do masovne tučnjave pripadnika dvije navijačke skupine u kojoj je sudjelovalo preko 120 osoba. Kao i obično uoči ruhrskog derbija sve je bilo pomno isplanirano. Nešto iza 21 sat na dortmundski aerodrom sletio je zrakoplov iz Skoplja u kojem je bilo više navijača Schalkea iz Makedonije. Dočekali su ih prijatelji iz Gelsenkirchena i zajedno su krenuli prema gradu.

No, na putu su imali neočekivani odbor za doček - navijače Borussije. Koji nisu, poput onog Talijana i Škota u Torinu, željeli razmijeniti šalove, već udarce. U trenu je nastala frka, pored šaka letilo je i kamenje i samo čudom nitko nije ozlijeđen. Policija je brzo stigla na mjesto sukoba, upotrijebila i suzavac i smirila strasti. Samo do danas, pribojavaju se stanovnici Gelsenkirchena i okolice.

No, taj obračun može se tretirati kao "sitniji eksces" u odnosu na međusobni susret u prvoj polovici prvenstva. 21. listopada prošle godine u Dortmundu je vladalo pravo opsadno stanje. Huliganski okršaji počeli su još prije utakmice, a vrhunac je uslijedio nakon derbija kojeg su gosti dobili s 2:1. Uhićeno je preko 200 osoba, ozlijeđeno osmero policajaca, a stanje je koliko–toliko stavljeno pod kontrolu upotrebom vodenih topova i suzavca.

Nikoga onda ne čudi da ruhrski derbi prosječno osigurava oko 1000 policajaca, što je dvostruko više od uobičajenih standarda Bundeslige.

I dok Njemačka javnost iščekuje najveći derbi Bundeslige, strahujući pri tom od "navijačkog produžetka" nakon 90 minuta na terenu, mene živo zanima hoće li utakmicu i vijesti iz Gelsenkirchena pratiti i predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Čovjek koji se tako odlučno želi obračunati s huliganizmom i iskorijeniti ga s nogometnih terena trebao bi s posebnim zanimanjem pratiti derbi u kojem je vijest kad izostanu žestoki huliganski obračuni, a ne kad se "policijske marice" napune u trenu.

Derbiji Hajduka i Dinama posljednjih su godina "dječja igra u pješčaniku" u odnosu na okršaj Borussije i Schalkea, ali i brojne derbije po Grčkoj, Italiji, Poljskoj. No, predsjednik UEFA-e baš voli pješčanike. Valjda zato jer tamo ima gdje zabiti glavu...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider