Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Finale Lige prvaka

Najveće čudo u povijesti ili kraj 'opsesije' zbog koje je spiskano milijardu eura

U finalu Lige prvaka sastaju se ljuti madridski gradski rivali Real i Atletico...

„Tko god bude slavio, pobijedit će Madrid“, već nekoliko dana uči finala Lige prvaka slogan je koji krasi palaču Real Casa de Correos, na središnjem madridskom trgu Puerta del Sol, u kojoj je sjedište regionalne vlade Zajednice Madrida. Na jednoj strani čuvene zgrade postavljen je ogromni dres "colchonerosa", a na drugoj "merenguesa".

Ancelotti priznao ono što ostali u Realu ne žele priznati!

Simeone ne očajava: Costa i Arda su važni igrači, ali...

Atletico u veliki finale ulazi osokoljen osvajanjem titule prvaka Španjolske koju je izvojevao u posljednjem kolu Primere na travnjaku izravnog suparnika Barcelone. Taj podatak daju dodatnu draž velikom finalu kojeg cijeli Madrid dočekuje s posebnim zanosom. Madrižani ponosno objavljuju, „urbi et orbi“, da će prvi put u povijesti najelitnijeg klupskog natjecanja u finalu igrati dva kluba iz istog grada. U povijesti Kupa prvaka/Lige prvaka do sada su se u finalu četiri puta sastajali klubovi iz iste zemlje, ali nikada iz istog grada. Ovih dana svi putovi vode u Lisabon koji se od Madrida nalazi nekih petstotinjak kilometara i prema njemu će krenuti deseci tisuća navijača obaju klubova. Luz na utakmicama pod Uefinom ingerencijom prima oko 61.000 gledatelja. Jasno je da mnogi neće uspjeti ući na stadion. 

„U subotu svim građanima Madrida želim da uživaju u nogometu. Možemo biti neizmjerno sretni što imamo dvije najbolje momčadi na svijetu. Bit će to, vjerujem, fantastični finale, slavlje Madrida i nogometa. I neka pobijedi bolji“, diplomatski je objavio Ignacio González, predsjednik regionalne Zajednice Madrida, za mnoge najnogometnijeg grada Europe pa i svijeta. 

Perez najavljuje 'borbu do smrti' 

U subotu će cijeli Madrid, metropola koja sa širom okolicom ima oko šest milijuna stanovnika, biti paralizirana od početka utakmica pa duboko u noć. Dok jedna strana bude proslavljala pobjedu, druga će tugovati. Oko dvije trećine „metropolisa“ drukat će za „kraljeve“, a preostala trećina za „poplune“, kako bi glasio hrvatski prijevod jednog od Atleticovih nadimka. Takav je otprilike navijački omjer snaga u širom krugu Madrida.

Real je puno uspješniji od Atletica u najelitnijem klupskom natjecanju, ovo mu je 13. finale Kupa prvaka/Lige prvaka, a Atleticu „tek“ drugo. Real je najuspješniji kluba svih vremena s devet osvojenih titula prvaka Europe, no posljednju je osvojio prije 12 godina. Iako „kraljevi“ to uporno demantiraju, „decima“ im je postala opsesija. Svojim dramatičnim izjavama, koje se, naravno, ne trebaju shvatiti doslovce, samo potkrepljuju tu tezu. 

„Borit ćemo se do smrti da osvojimo 'decimu'“, ispalio je predsjednik Reala Florentino Perez, koji je bio na čelu kluba kada je Real posljednji put osvojio Ligu prvaka onim fantastičnim volejom Zinedine Zidanea 2002. u Glasgowu. Od tada je Real, uglavnom na čelu s Perezom, potrošio stotine milijuna eura, točnije oko milijardu, formirao momčad „los galacticosa“, doveo Kaku i Cristiana Ronalda, pa na klupu instalirao Josea Mourinha, no „decima“ je ostala i dalje „ukleta“. Real do ove sezone nije uspio doći ni do finala, u prethodne tri sezone pod vodstvom Josea Mourinha zapinjao je u polufinalu. Dolaskom na klupu Carla Ancelottija konačno je ušao u finale, no time nije ispunjen cilj, samo će pobjeda u finalu značiti kraj frustracija. 

Ronaldo sanja 'decimu' 

"Bit će to posebna utakmica koja će se odigrati u mojoj domovini. Jako sam sretan i uzbuđen zbog toga", kaže Cristiano Ronaldo, najveća zvijezda Reala. 

"Svjesni smo da će utakmica biti vrlo teška, jer Atletico igra sjajnu sezonu. No, želimo pobijediti i dat ćemo sve od sebe da to napravimo. Momčad je u dobroj formi i puna je samopouzdanja. 'Decima' je trenutak o kojem svaki navijač Reala sanja. Svi smo jako uzbuđeni i moramo osvojiti naslov", kaže Ronaldo, koji je potom otkrio svoj dječački san. 

"Osvojio sam Ligu prvaka s Manchester Unitedom. Ovo je moja peta godina u Realu, a s njim sam, kao dječak, sanjao da osvajam Ligu prvaka. Taj trofej pokušavamo osvojiti već dugi niz godina. Navikli smo da se od nas očekuje da uvijek pobjeđujemo. Ja osobno volim pritisak jer zbog njega igram bolje", ističe Ronaldo koji je sa 16 postignutih golova postao novi rekorder po broju pogodaka u jednoj sezoni Lige prvaka, a u finalu ima priliku još povećati tu brojku. 

Ronaldo je u 13 utakmica Atleticu zabio čak 12 golova. Taj podatak dovoljno govori tko će biti Realova najveća uzdanica u finalu. Portugalac je imao problema s ozljedama u zadnje vrijeme, ali za finale će biti spreman. To se ne može reći za Pepea, možda i ponajboljeg igrača Real u nekoliko zadnjih utakmica koji ima problema s ozljedom mišića i pod velikim je upitnikom za finale. Dosta veliki problem za Real bit će i izostanak Xabija Alonsa, koji je suspendiran zbog trećeg žutog kartona na uzvratnoj utakmici polufinala s Bayernom. Zamijenit će ga Asier Illarramendi ili možda čak Sami Khedira, koji se oporavio od ozljede, ali dugo nije igrao i pitanje je u kakvoj je formi. I Atletico ima svojih problema, na Camp Nou su se ozlijedili Diego Costa i Arda Turan, dva možda i najvažnija igrača Atletica. Dan prije finala još uvijek se nije znalo hoće li biti spremni za veliki obračun. 

Modrić motor momčadi Reala 

Zbog izostanka Alonsa najveći teret u organizaciji Realove igre past će na leđa Luke Modrića. Hrvatski reprezentativac je prema mnogima uz Ronalda i Garetha Balea ključni igrač Ancelottijeve momčadi. Modrić diktira tempo Realove igre, glavni je kreativac u sredini terena i motor cijele momčadi. 

„Jedino o čemu razmišljamo ovih dana jest kako pobijediti Atletico i doći do desete titule prvaka Europe. U potpunosti smo usredotočeni na tu utakmicu, a tek nakon nje ćemo vidjeti kako ćemo proslaviti naslov“, kaže Modrić u najavi velikog finala, gdje će biti jedini hrvatski predstavnik. Nakon Alena Bokšića, Zvonimira Bobana, Davora Šukera i Marija Mandžukića, Modrić ima priliku postati tek peti Hrvat koji je nastupio u finalu i osvojio Ligu prvaka. 

Hoće li se dogoditi čudo nad čudima? 

Atletico je zaredao s pobjedama u Primeri i Ligi prvaka i na pragu je povijesnog uspjeha. Tko je prije početka sezone mogao vjerovati da će Atletico osvojiti Primeru pokraj Reala i Barcelone i da će stići do finala Lige prvaka, i to bez poraza?

Kako god, „rojiblancosi“ su pred jednim od najvećih iznenađenja u povijesti nogometa, čudom nad čudima, osvajanjem dvostruke krune, odnosno dva najvažnija trofeja - prvenstva i Lige prvaka.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider