Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stvaraju bazu podataka

Fifa otkriva otkud dolaze najugroženiji igrači po pitanju srčanih problema?

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) nakon najnovijeg je incidenta sa srčanim zastojem jednoga profesionalnog igrača, Boltonova Fabricea Muambe, odlučila proširiti vlastite istraživačke resurse o uzrocima koji dovode do po život opasnih incidenata...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik FIFA-ine Zdravstvene komisije, Čeh Jiri Dvorak, izjavio je da će projekt biti razmotren i na prvoj idućoj medicinskoj konferenciji koju FIFA organizira 23. i 24. svibnja u Budimpešti.

"Pozvali smo sve liječnike nacionalnih momčadi da nam pomognu ustanoviti bazu podataka za iznenadne srčane zastoje u nogometu. S takvom bismo bazom podataka dobili mogućnost analize rizičnih faktora", rekao je Dvorak dodavši:

"Ponekad sve informacije koje imamo o tim strašnim slučajevima dolaze iz medija. Ovako ćemo uzroke moći uspoređivati, pratiti, povezivati, analizirati..."

FIFA-in Centar za medicinska predviđanja i istraživanja (F-MARC) pomogao je projektu nedavno završenim projektom elektrokardiogramskih (EKG) testiranja provedenih na afričkim nogometašima. I Muamba je rođen u Zairu.

U studiji je obrađeno 230 nalaza zdravih nogometaša iz Gabona. Tražen je odnos između srčanih zastoja i problema u električnoj aktivnosti srca u jedinici vremena.

Istraživanja pokazuju da bi, u slučaju da međuovisnost postoji, najugroženiji trebali biti nogometaši iz kavkaskog područja. (TS)
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati