Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pogledajte listu

FIFA izabrala 12 trenutaka koji su obilježili nogometnu 2012.

Svjetska nogometna organizacija (FIFA) objavila je listu od 12 trenutaka koji su obilježili nogometnu 2012. godinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

1. Nogometna reprezentacija Zambije pobjednik je afričkog Kup nacija nakon što je u finalnom susretu igranom u Librevilleu u Gabonu pobijedila Obalu Bjelokosti boljim izvođenjem jedanaesteraca 8:7. Nakon 120 minuta igre nije bilo pogodaka.

2. Bivši igrač Boltona Fabrice Muamba se na utakmici šestog kola FA kupa protiv Tottenhama srušio pred kraj prvog poluvremena. 23-godišnjak se odjednom srušio u 41. minuti zbog srčanog udara. Medicinsko osoblje ga je odmah počelo oživljavati te je prebačen u bolnicu. Nakon sat i pol strepnje poslije nemilog događaja, objavljeno je da je stabilno.

 

 

3. U senzacionalnoj završnici Premierlige nogometaši Manchester Cityja su treći put u povijesti postali engleski prvaci. S dva gola u sudačkoj nadoknadi su pobijedili QPR (3-2) i zbog bolje gol-razlike uzeli naslov ispred Manchester Uniteda. Pogodak odluke zabio je Sergio Aguero.

4. Okršaj Bayerna i Chelseaja spada među najšokantnije završnice godine - nakon 1:1 poslije 120 minuta Englezi su na jedanaesterce slavili 4:3 i prvi put u povijesti kluba postali prvaci Europe. U 83. minuti poveli su Bavarci preko Thomasa Mullera, u 88. je izjednačio Didier Drogba.

5. Tahiti postao prvak Oceanije

6. Ponižavajuća kriza u najtrofejnijem škotskom klubu Glasgow Rangersu dosegnula svoju kulminaciju početkom srpnja. Otkako je početkom godine otkriven veliki porezni dug kluba s Ibroxa, nizali su se samo problemi. Na dramatičnom sastanku klubova škotske Premierlige velikom većinom glasova odlučeno je da Glasgow Rangersi neće sudjelovati u tom natjecanju iduće sezone. Na kraju je trofejni škotski klub bačen u četvrtu ligu.

7. Andrea Pirlo imao je mjesto u prvih 11 turnira i prije penala protiv Engleza. A tek tada je zasjao punim sjajem. Zabio je gol koji je utjerao strah u oči Gordom Albionu i odveo Italiju u polufinale.

8. Bez obzira na sve, kritiziralo ih se zbog načina igre, formacije, izbora igrača, međutim Španjolska je ostvarila zacrtano i otišla do kraja. Najbolju predstavu su sačuvali za kraj, odigrali su odličnu finalnu utakmicu i obranili naslov prvaka Europe svladavši Italiju s 4:0.

9. Krajnje dramatičnu polufinalnu utakmicu Igara u Londonu odigrale su SAD i Kanada. Nakon produžetaka su slavile Amerikanke pogotkom Alex Morgan glavom u 123. minuti, trećoj minuti nadoknade drugog produžetka.

10. Fenomenalni Zlatan Ibrahimović još je jednom privatizirao jednu utakmicu i pretvorio je u vlastiti šou. U prijateljskoj utakmici protiv Engleske zabio je četiri gola, jedan bolji od drugog, a zadnji je bio pravo remek-djelo.

11. Lionel Messi s dva pogotka na gostovanju kod Betisa prestigao je slavnog njemačkog napadača Gerda Muellera, postigavši 86 golova i službenim utakmicama u jednoj kalendarskoj godini.

12. Golom peruanskog reprezentativca Paola Guerrera u 69. minuti utakmice južnoamerički prvak Corinthians slavio je protiv europskog prvaka Chelseaja u finalu Svjetskog klupskog prvenstva u japanskoj Yokohami.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider