Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I jedan velikan 'u igri'

Najveći skandal ikad: Namještali u kvalifikacijama za SP i Ligi prvaka!

Opsežna istraga kriminalističke obavještajne agencije EU identificirala je oko 380 nogometnih utakmica diljem Europe čijim je rezultatima manipulirano. Surađivala je i hrvatska policija...

Direktor Europola Rob Wainwright otkrio je u Den Haagu kako je istraga otkrila oko 425 korumpiranih službenika, igrača i ozbiljnih kriminalaca u 15 različitih zemalja. Otkrivena je kriminalna organizacija s bazom u Aziji koja je koordinirala operaciju namještanja, a doad je uhićeno oko 50 ljudi.

Među namještenim utakmicama su i one kvalifikacijske za Europsko i Svjetsko prvenstvo, kao i dvije utakmice Lige prvaka. Jedan susret odigran je u Engleskoj i završio je neriješeno. BBC piše kako policija neće otkriti identitet utakmice, ali samo je šest engleskih momčadi u tom periodu igralo najelitnije klupsko nogometno natjecanje.

To su Arsenal, Chelsea, Liverpool i Manchester United, te Manchester City i Tottenham.

Manipuliranjem rezultata prevaranti su na kladionicama zgrnuli oko osam milijuna eura profita.

''Ovo je najveća istraga o namještanju utakmica ikada provedena u Europi. Donijela nam je dobre rezultate, otkrili smo ogromnu kriminalnu mrežu i mislimo da smo otkrili veliki problem integriteta nogometa u Europi'', poručili su iz Europola.

Zasad detalji nisu izašli u javnost, ali smo gotovo sigurni kako među ovolikim brojem utakmica ima i onih hrvatskih klubova jer je i hrvatska policija surađivala s Europolom. Izbor iu policije nam je rekao kako je i akcija Offside bila dio ove šire akcije Europola.

Navodno je iza većine namještanja stoji tzv. singapurska mafija. Upravo je ona najspominjaniji izvor namještanja utakmica, a to je u praksi često znali izgledati ovako: azijski investitor locira klub s problemima, ulaže u njega i dovede sumnjive vratare i braniče, a onda se dogode čudni porazi.

Najčešća šifra koja je odavala klubove bila je 'golman + dva beka'.

Zajednička istraga Europola i nacionalnih tužiteljstava pojedinih zemalja otkrila je još 300 sumnjivih utakmica izvan Europe, u Africi, Aziji, te Južnoj i Centralnoj Americi. (I.Š./TS/VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider