Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

Englezi nisu uspjeli: Nema odgode izbora u FIFA-i

Sepp Blatter će ipak dobiti četvrti mandat za čelnog čovjeka FIFA-e nakon što prijedlog za odgodom izbora na zasjedanju u Zürichu nije prošao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Isti su u utorak pokrenuli iz Engleskoga (FA) i Škotskoga (SFA) nogometnog saveza zbunjeni količinom novih dokaza o korupciji u krovnoj nogometnoj organizaciji. Pri glasovanju od 208 kongresnika, zastupnika nacionalnih saveza u najvišem FIFA-inu tijelu, njih samo 17 podržalo je prijedlog Engleza i Škota. S druge strane, 172 zastupnika bili su protiv, ostali suzdržani.

Da bi odgoda uistinu stupila na snagu, za prijedlog je trebalo glasovati najmanje 75% članova Kongresa.

Zastupnicima se prije glasovanja obratio Sepp Blatter (75), predsjednik od 1998. godine i jedini preostali predsjednički kandidat nakon povlačenja Kataranina Mohameda Bin Hammama. Rekao je da je sjednica plenarna, što znači da su joj prisutni zastupnici iz svih FIFA-inih članica, što opet znači da niti jedan predstavnik nacionalnog saveza iz Azije nije napustio Kongres kako se najavljivalo tijekom ponedjeljka i utorka.

Također je kazao da FIFA svoje probleme treba riješiti iznutra, te predložio da ubuduće odluke o domaćinima Svjetskih prvenstava donosi Kongres, a ne Izvršni odbor.

Reviziju katarske pobjede na izborima za domaćina Svjetskog prvenstva iz prosinca prošle godine u Zürichu zatražio je predsjednik Njemačkoga nogometnog saveza Theo Zwanziger.

Istodobno, ulazak na sjednicu Kongresa onemogućen je suspendiranom Bin Hammamu, koji se povukao iz predsjedničke utrke nakon što je otkriveno da je navodno sudjelovao u nagrađivanju članova Izvršnog odbora koji su svoje glasove pri odlučivanju domaćina Mundijala 2022. godine dali Kataru. Bin Hammam je i dalje pod istragom. Novinarima je kazao da mu FIFA i dalje odbija dati objašnjenje zbog čega je zapravo suspendiran, te da je kažnjen prije no što je proglašen krivim.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati