Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ništa više nije isto

Dva mjeseca isprika i još uvijek je sr***: Ni Mourinhu ne bi bilo lako

Manchester United loše je otvorio prvu sezonu u post-Fergusonovoj eri, a David Moyes našao se na udaru kritika kako Old Traffordom širi defetizam...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

David Moyes dobio je najteži posao u klupskom nogometu. Ni jednom Mourinhu ne bi bilo lako sjesti na klupu Manchester Uniteda nakon 27-godišnje vladavine legendarnog Fergusona. I pitanje je koliko bi izdržao. 38 fenomenalnih trofeja, sjajna organizacija kluba i vojska navijača koja je navikla samo na pobjede i naslove. Jednom riječju – institucija!

S takvim bremenom na leđima i iskustvom rada u za europske pojmove prosječnom Evertonu Moyes je prihvatio izazov. Prihvatio je naslijediti vjerojatno najvećeg trenera nogometa ikad. A ni Fergusonov početak nije bio lak.

Poslije tri sušne godine u klubu navijači su bili sve nervozniji i nestrpljiviji. Nakon 11. mjesta u prvoj sezoni i odličnog drugog u drugoj (devet bodova iza Liverpoola), stigao je hladan tuš. Umjesto pomaka prema naprijed, Manchester je doživio prizemljenje, osvojivši razočaravajuće 11. mjesto u prvenstvu i izgubivši kod kuće od Notthingham Foresta u šestom kolu FA Cupa.

Četvrte sezone s Fergusonom na klupi stiglo je i najcrnje razdoblje njegove ere. United je pretrpio ponižavajući poraz od 5-1 u gostima protiv Cityja te nanizao šest poraza i dva remija u osam utakmica na startu sezone. Na Old Traffordu je osvanuo natpis: 'Tri godine isprika i još uvijek je sr***... Ta Ra, Fergie'.

Gotovo svi su vjerovali kako je Fergusonovo vrijeme u Manchesteru odzvonilo. Novinari su se natjecali kada će biti smijenjen, a navijači su mu okrenuli palac dolje. Nakon zabrinjavajućeg niza bez pobjede, na redu je bio susret 3. kola Liga kupa protiv te sezone dobrog Notthinghama. Mnogi su potpisali da će Ferguson u slučaju neuspjeha dobiti otkaz. No, Crveni vragovi su slavili s 1-0 pogotkom Marka Robinsa i na kraju otišli do finala. Ta utakmica označena je kao prekretnica u njegovoj karijeri, a ujedno je i promijenila povijest.

Iako mu je to bilo kako je i sam opisao ''najmračnije razdoblje u trenerskoj karijeri'', za Fergusona je uslijedilo nezaboravnih 24 godine blagostanja i uspjeha koji su ga vinuli u neslućene visine u povijesti nogometa.

U subotu je Old Trafford zviždao. Nešto što se dugo nije čulo u Manchesterovom dvorištu. Moyes je bio nezadovoljan prikazanom igrom (poraz 2:1 od WBA), ali i zatražio strpljenje prije ikakvih sudova.

Teško da može i ne mora Moyes imati isti put kao Alex Ferguson. Uostalom, nisu ni istog karaktera ni gajenja sličnog stila igre. Fergie je bio odrješit, frajer i odličan stručnjak koji je uvijek igrao na pobjedu, dok o bivšem menadžeru Evertona tek treba donijeti zaključke za viđeno na Old Traffordu.

Ne smije se i ne može suditi na osnovu prijašnje trenerske karijere i nekoliko utakmica na klupi Uniteda. To je, uostalom, pokazala uprava Manchestera 1989. godine vjerom u Fergusona zbog reorganizacije kluba i jasne vizije. Naučili su i navijači Crvenih vragova, barem oni koji ne mijenjaju klubove kako se mijenja poredak na ljestvici.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider